Care sunt semnele ca ghiozdanul copilului este prea greu?

/ / Modificat: 2023-09-28
Care sunt semnele ca ghiozdanul copilului este prea greu?

O postura incorecta si un ghiozdan prea greu pot avea consecinte serioase asupra sanatatii coloanei vertebrale a copiilor. Cifoza si scolioza sunt probleme comune intalnite la cei mici, iar prevenirea acestora este esentiala pentru a le asigura o dezvoltare sanatoasa si lipsita de probleme pe termen lung.

Dr. Mihaela Nistor, medic primar Recuperare Medicala in cadrul clinicii Medikali, vorbeste despre semnele la care parintii ar trebui sa fie atenti pentru a preveni aceste afectiuni. 

Pastrarea unei pozitii corecte in timpul scolii si gestionarea greutatii ghiozdanului sunt esentiale pentru prevenirea cifozei si scoliozei la copii, accentueaza medicii. Tocmai de aceea, parintii trebuie sa fie atenti la aceste aspecte si sa recunoasca primele semne ale unei astfel de probleme.

”Un ghiozdan prea greu poate cauza numeroase probleme copiilor, incepand cu dureri de spate, contracturi musculare si chiar dureri la nivelul coloanei vertebrale lombare. Zonele cele mai afectate includ umerii, coloana vertebrala, soldurile si genunchii, iar pe termen lung greutatea carata de micuti zi de zi poate cauza o postura incorecta si poate duce la aparitia scoliozei sau a cifozei”, explica Dr. Mihaela Nistor, medic primar Recuperare Medicala in cadrul clinicii Medikali.

Atunci cand nu are cauze neuromusculare sau congenitale, scolioza, deformarea in forma de "S" a coloanei vertebrale, poate fi favorizata de traume, defecte de mers, piciorul mai scurt sau pozitia incorecta mentinuta pentru perioade indelungate. De partea cealalta, cifoza, devierea coloanei vertebrale in forma de "C" sau o "cocoasa" afecteaza coloana toracala. Aceasta poate fi cauzata de cresterea rapida si, de obicei, afecteaza mai mult fetele. Pozitia incorecta in banca, in timpul utilizarii dispozitivelor electronice si un ghiozdan prea greu pot contribui la aparitia cifozei la copii.

Desi simptomele pot sa nu fie evidente imediat, pe termen lung, copiii pot dezvolta dezechilibre care pot afecta sistemul nervos si pot face coloana vertebrala mai sensibila la traumatisme pe masura ce copiii cresc si ajung la varsta adulta.

Reguli pentru purtarea ghiozdanului

”Pentru a preveni cifoza si scolioza, este important ca ghiozdanul sa nu depaseasca 10-15% din greutatea copilului. De exemplu, daca copilul are 45 de kilograme, greutatea ideala a ghiozdanului este de 4,5 kilograme, cu un maxim de 6,7 kilograme pe care nu ar trebui sa-l depasim.

Purtarea ghiozdanului pe un singur umar trebuie evitata, deoarece poate duce la deformarea rapida a coloanei vertebrale si la aparitia cifozei sau scoliozei”, explica Dr. Mihaela Nistor.

Acesta le recomanda parintilor sa aleaga ghiozdane potrivite pentru varsta copiilor, care se asaza confortabil pe spate si care au bretele si spatele captusite cu burete pentru a distribui uniform greutatea.

Taguri Copii scoala Ghiozdan Ghiozdan copii

Articole recomandate

Citeste si despre