Cat te costa rechizitele pentru inceputul de an scolar?

/ / Modificat: 2016-09-09
Cat te costa rechizitele pentru inceputul de an scolar?

Cumparaturile pentru scoala sunt mereu o provocare, atat pentru tine, cat si pentru copilul tau. O tura prin hipermarket poate fi o ocazie excelenta de a-ti pregati copilul din punct de vedere emotional pentru un nou an scolar.

Tu stii deja cat de greu ii va fi in perioada testarilor de final de semestru si vrei sa-l stimulezi pozitiv, lasandu-l sa-si aleaga ghiozdanul cu personajul preferat din desenele animate sau rechizitele cu eroii din filmele lui favorite.

Este o decizie inteleapta, recomandata de terapeuti, dar costisitoare din punct de vedere financiar. Rechizitele inscriptionate cu diferite personaje animate sau de film sunt si cele mai scumpe.

Rechizitele pentru gimnaziu, cele mai numeroase

Daca tinzi sa crezi ca cea mai lunga lista de cumparaturi o au parintii ai caror copii pasesc pentru prima data pragul scolii, poti avea surprize. Elevii de gimnaziu au nevoie de mai multe rechizite si o serie de atlase, memoratoare si enciclopedii, menite sa ii ajute la studiul diferitelor materii.

Liste de rechizite in functie de anul de studiu

Daca nu stii exact ce trebuie sa ii cumperi copilului tau, poti utiliza listele orientative propuse de scoli, in functie de anul de studiu.

Lista clasa pregatitoare

- 2 caiete tip I;

- 2 caiete matematica;

- coperti pentru carti si caiete;

- un set de etichete scolare;

- un stilou cu gel sau tip roller, cu cerneala care nu curge;

- un set de creioane colorate;

- o cutie cu carioci;

- un penar pe care sa-l echipezi cu stilou, creioane simple si colorate, ascutitoare, guma de sters si carioci;

- o carte de povesti si una de colorat;

- echipament de sport;

- ghiozdan;

- plastilina si o plansa de modelaj pentru plastilina;

- acuarele, 3 pensule de diverse grosimi si un recipient pentru apa folosita la acuarele;

- un caiet de desen;

- hartie creponata si hartie glasse autocolanta de diverse culori;

- lipici;

- foarfece.

Lista pentru clasa I

- ghiozdan cu spate anatomic;

- 4-5 caiete de limba romana, cu liniatura oblica, tip I si tip II;

- 4-5 caiete de matematica;

- un caiet cu foaie velina;

- un carnetel de vocabular;

- coperte pentru caiete si etichete;

- un penar echipat cu doua stilouri, o cariora corectoare, 2 creioane, ascutitoare, radiera, rigla si carioci de diferite culori;

- o cutie cu creioane colorate;

- un bloc mic de desen;

- acuarele, un set de pensule de diferite grosimi, vas din material plastic pentru clatirea pensulelor;

- foarfece pentru decupat, hartie glasata si creponata, lipici si cartoane colorate;

- echipament sportiv compus din trening, tricou alb si asidasi;

- uniforma, daca este cazul.

Lista pentru gimnaziu

- un ghiozdan anatomic;

- 5 caiete dictando si 5 caiete de matematica cu 80 de file;

- 5 caiete dictando si 5 caiete de matematica cu 48 de file;

- o trusa de geometrie;

- 2 caiete de geografie;

- 2 caiete de biologie;

- 2 caiete de muzica;

- un atlas geografic scolar;

- atlas de biologie, potrivit anului de studiu (pentru clasa a V-a, un atlas botanic, pentru clasa a VI-a, unul zoologic, iar pentru clasele a VII-a si a VIII-a, un atlas de anatomie umana);

- un atlas de istorie universala;

- coperti si etichete pentru carti si caiete;

- un penar complet echipat (care sa contina cu stilou sau roller, un creion simpplu si unul mecanic, pixuri de diferite culori, radiera, carioca corectoare si rezerve pentru creion mecanic);

- acuarele tempera, pensule si bloc mare pentru desen;

- post-it-uri colorate;

- banda adeziva;

- un biblioraft;

- o mapa de portofoliu

- 2-3 plicuri din plastic;

- 3 tavite pentru depozitrea documentelor,

- 4-5 mape cu elastic;

- 10 dosare dosare cu sina;

- un set de folii de protectie pentru indosariere;

- un top de hartie pentru copiator;

- perforator de hartie;

- un capsator si o cutie cu capse de rezerva.

Lista pentru liceu se reduce cu mult, limitandu-se la un ghiozdan pentru adolescenti, caiete format A4, instrumente de scris si produse de indosariere.

costuri_rechizite_scoala_copii

Reduceri spectaculoase, pe ultima suta de metri

Daca nu ai apucat inca sa mergi la cumparaturi pentru scoala, nu-ti face griji ca nu vei mai prinde oferte buna. Hipermarketurile se intrec in fiecare toamna in promotii, astfel ca mai pot gasi rechizite la pret redus si in ultima zi de vacanta.

Multi comercianti aleg sa distribuie prin posta cataloage speciale, intitulate "Back to school". Daca gasesti in cutia ta postala un astfel de catalog, consulta-l pentru a-ti face o idee asupra preturilor. O alta varianta este sa consulti ofertele on-line si sa compari preturile de la mai multe magazine de specialitate si hipermarketuri.

Un ghiozdan cu personaje Disney si diverse motive, potrivit elevilor din clasa pregatitoare, poate fi achizitionat si la 37 de lei. Un penar tip etui, cu eroii din serialele preferate ale copiilor de gimanziu si liceu poate fi cumparat si cu 7 lei. Tot 7 lei costa si o cutie pentru alimente cu personaje animate, ideala pentru depozitarea sandvisurilor pentru scoala.

Si obiectele de birotica si papetarie pot fi achizitionate la preturi acceptabile, in ultima saptamana de vacanta. Un biblioraft cu persanje Disney costa 10 lei, iar un sac pentru echipamentul sportiv din aceeasi categorie, 11 lei.

Reduceri mari gasesti si la materialele pentru desen si pictura. O cutie cu 12 creioane colorate costa doar 3 lei, setul de 12 carioci lavalbile, 4,5 lei, iar creioanele mecanice cu radiera, 2,5 lei - setul de 5 bucati. Un bloc de desen cu 75 de file de dimensiune A4 poate fi cumparat cu 4 lei. Un set de 12 pensule pentru pictura costa 10 lei, in timp ce o cutie de acuarele cu 12 culori poate fi gasita si la 4,5 lei.

Cat despre caietele cu coperti ilustratand personaje indragite de film, pretul lor incepe de la 2,7 lei, pentru modelul capsat cu 48 de file. Modelul cu spirala si 80 de file costa 9 lei. Rechizitele cu licenta sunt cele mai scumpe. Pentru un stilou cu penita iridium si 2 rezerve trebuie sa scoti din buzunar cel putin 18 lei.

Ghiozdanul, o investitie in sanatatea copilului

Cand vine vorba de alegerea ghiozdanului de scoala, exista mai multe criterii de care este bine sa tii cont, inainte de a-l cumpara pe cel mai ieftin. Exista multe modele pe piata, de la ghiozdane cu bretele simple, pana la cele cu spatele intarit cu perne de aer si bretele duble, captusite. Un ghiozdan scump, ergonomic, cu spate anatomic, nu e un moft atunci cand tii la sanatatea copilului. El sustine corect spatele copilului, atunci cand ghiozdanul este plin cu manuale si caiete speciale.

Chiar si in clasa intai, copilul are foarte multe carti si caiete de carat in ghiozdan, in fiecare zi. Daca te gandesti ca are doar patru materii in ziua respectiva, vei fi surprinsa de cat de mult la atarna ghiozdanul dupa ce pui toate cartile si manualele in el.

Presupunand ca cel mic merge in clasa a doua si are intr-o zi, romana, matematica, engleza si religie. Dintr-un foc, ai patru carti, doua caiete speciale – de engleza si religie, si doua culegeri de competente. Pune intr-un ghiozdan ieftin, fara spate si bretele intarit, toate cartile acestea vor atarna in jos si vor incomoda copilul.

De aceea, este bine sa te orientezi spre modele anatomice sau ergonomice de ghiozdane. Le gasesti in orice librarie sau hipermarket, dar si la magazinele online. Aici, majoritatea modelelor sunt la reducere.

De exemplu, un ghiozdan ergonomic pentru clasa intai costa pe site-urile de cumparaturi online 118 lei. Un astfel de ghiozdan are doar 300 de grame, este confectionat din materiale impermeabile cu proprietati reflexive si are pe fata un desen vesel cu aplicatie de cauciuc 3D. Spatele este prevazut cu perna ergonomica si suprafata de contact ce permite trecerea aerului, iar bretele de umar sunt capsusite si ajustabile.

Exista si modele cu perna ergonomica din spuma cu memorie, extrem de rezistente, la 188,51 lei. Avantajul unui astfel de ghiozdan este ca arata ca nou si dupa un an de folosire. 

Pentru copiii de gimnaziu si liceu, poti gasi modele anatomice prevazute la spate cu tija metalica in forma de T, cu baza moale. Cantaresc un kilogram si costa proximativ 350 de lei. Producatorul ofera 15 ani de garantie la acest model.

O alta optiune interesanta este ghiozdanul troler pentru scoala. Il poti achiziona online la 124,30 lei, redus de la 299 de lei. Are doua compartimente pentru carti si caiete si doua buzunare exterioare mai mici, pentru penar si rechizite. Sistemul troler face transportul mai usor si mai practic pentru cei mici. Este confectionat din cordura, un material foarte rezistent si impermeabil.

Caietele cu licenta dau copilului chef de scoala

Daca ai crezut pana acum ca alegerea unui caiet este o treaba simpla, poti avea o mare surpriza. Toamna aceasta, caietele par mai colorate si mai diversificate ca niciodata. Pana si tie, ca adult, iti va veni greu sa le alegi dintre multitudinea de coperte haioase.

Ca sa scapi de dificultatile alegerii, roaga-l pe cel mic sa te insoteasca la cumparaturi sau dati o tura pe internet, impreuna. Exista multe magazine online care propun copiilor caiete scolare imprimate cu eroii lor preferati din desenele animate si filme.

De la caiete dictando si de matematica, pana la vocabulare, atat baietii cat si fetele se vor bucura de caiete pe a caror coperta se regasesti imegini cu vedetele sau sau personajele de basm indragite. De exemplu, un caiet cu licenta de 46 de file, format A5 costa 2,7 lei, redus de la 3,9 lei. Tot la pret redus gasesti si copertele din aceeasi gama – 1,6 lei in loc de 2,5 lei.

Psihologii iti recomanda sa alegi caiete colorate, cu coperti imprimate cu desene vesele sau personaje indragite, pentru a-i inspira copilului dragostea de scoala. Si cei mari pot fi stimulati prin achizitionarea de rechizite pe gustul lor.

Coperta care contine o imagine care il atrage pe copil il va determina pe acesta sa deschida caietul sau cartea respectiva si invete cu mai mult spor.

lista_rechizite_scoala_copii

Stiloul, ergonomic si colorat

Stiloul permite dezvoltarea unui stil de scris elegant, cursiv. De aceea, este foarte important sa alegi un stilou cu o penita de calitate, care sa nu zgarie foaia ori sau sa scrie prea gros, provocand neplaceri copilului atunci cand il utilizeaza.

Mai mult, cand cumperi un stilou, trebuie sa te asiguri ca nu curge cerneala din el. Ultimul lucru pe care ti-l doresti este sa vina copilul acasa, patat de cerneala pe maini si pe camasa.

Penita determina calitatea scrisului si poate avea varf subtire sau gros. Marimea ei influenteaza direct grosimea scrisului: extrafin, fin, mediu sau gros. In general, grosimea scrisului este indicata pe ambalajul stiloului. De exemplu, cu un stilou care are marcata litera M pe ambalaj, copilul tau va obtine un scris de grosime medie.

Varful penitei este si el important. El poate avea forma rotunda sau ascutita. Penita cu varful rotund va crea linii de aceeasi grosime, indiferent de inclinatia stiloului, exact ca un pix. Penitele cu varf ascutit creeaza linii de grosimi diferite,

De exemplu, penitele cu varf ascutit italic realizeaza linii verticale groase si linii orizontale subtiri, in functie de modul in care inclini stiloul.

Cele mai bune stilouri pentru copii sunt cele ergonomice, care impiedica aparitia crampelor mainii si favorizeaza o postura corecta in timpul scrisului. Stiloul trebuie sa fie usor, realizat din plastic si sa abia o marime potrivita, comparativ cu mana copilului.

Poti gasi un stilou ergonomic, frumos colorat si atractiv pentru cei mici, in oferta mai multor unor producatori si la magazinele online. Pretul unui astfel de model variaza intre 15 si 42 de lei. De exemplu, un stilou cu corp (grip) in forma triunghiulara, cu doua patroane cu cerneala si o carioca corectoare inclusa, costa aproximativ 28 de lei.

Modelele cu capac din material antialunecare si penita de calitate din iridiu, stabila si rezistenta la presiune, ajung la 40 de lei. In functie de mana cu care scrie copilului, poti alege un stilou cu zona gripului special proiectata si adaptata pentru dreptaci sau stangaci.

O alta optiune este stiloul caligrafic, ce-i drept, disponibil la un pret de trei ori mai mare – aproximativ 90 de lei. Pe langa sectiunea grip ergonomica, stiloul este dotat cu penita din otel inoxidabil slefuit care permite un scris de mana ordonat si citet.

Exista brand-uri care au lansat pe piata stilouri "ideale pentru scoala", confectionate din plastic ABS extrem de rezistent, si prevazute cu grip in trei caneluri. Forma ergonomica a stiloul permite o prindere usoara si o scriere relaxata.

Stilourile ergonomice concepute special pentru elevi au fereastra pentru vizualizarea nivelului de cerneala, capac cu clema de prindere flexibila, iar penita este din otel inoxidabil slefuit. Costul unui astfel de stilou, achizitionat online, este 92,63 lei.

Tu ce rechizite ai ales? Pentru ce fel de ghiozdan ai optat?  Dar stiloul? Dupa ce criterii le-ai ales? Povesteste-ne experienta ta la cumparaturi, utilizand rubrica de comentarii de mai jos!

Pe aceeasi tema:

Educatie copii. Cat te costa sa iti trimiti copilul la scoala?

Cum alegi ghiozdanul potrivit pentru copilul tau? Sfaturi si recomandari!

Top 8 produse pentru inceputul scolii, adorate de copii

7 pasi simpli ca sa iti pregatesti copilul pentru scoala

Educatie. Cum sa il pregatesti pentru prima zi de scoala pe copilul tau!

Taguri Costuri rechizite Rechizite scoala copii Rechizite si ghiozdan copii Lista cumparaturi scoala Pregatire scoala copii

Articole recomandate

Citeste si despre