Decembrie este, fara indoiala, luna preferata a multor copii. Vacanta, zapada, Mos Nicolae, Mos Craciun; pe scurt, o multime de surprize si cadouri.
Placerea parintilor de a darui, precum si bucuria copiilor la primirea darurilor aduc fericirea in multe case si se transforma in substanta unor amintiri ce alimenteaza atmosfera paradisiaca a celei mai frumoase etape din viata.
Insa Nasterea Domnului trebuie sarbatorita, in primul rand, prin cultivarea intelegerii esentei sale, iar la centrul Mayflower, unde cursurile de limba engleza sunt structurate in jurul culturii si al modului de gandire britanice, ea evoca istoria faimosului personaj al lui Dickens, uraciosul Scrooge. Pornind de la textul Povestii de Craciun, copiii sunt indemnati sa reflecteze asupra semnificatiei Sarbatorii si a modului in care interactioneaza cu cei din jur, de la persoanele dragi pana la persoane care le sunt indiferente sau pe care nu le agreeaza.
Prin activitati antrenante, adaptate nivelului de varsta, cursantii sunt invitati sa descopere puterea generozitatii si efectul respectului fata de mediul in care traiesc si fata de cei din jur, sintetizat perfect de expresia englezeasca “Let’s agree to disagree!”.
Aceasta abordare reprezinta esenta centrului Mayflower, al carui obiectiv este modelarea de cetateni responsabili, incurajati nu doar in dezvoltarea aptitudinilor profesionale, ci si in cultivarea valorilor etice.
Anul acesta, de Craciun, copiii pot alege sa faca un gest simplu de bunatate:
- Sa le scrie o scrisoare parintilor, in care sa le marturiseasca de ce ii considera speciali;
- Sa confectioneze o felicitare, cu un mesaj binevoitor pe care sa o inmaneze sau sa o lase in cutia postala a unui vecin;
- Sa preia voluntar una dintre sarcinile casnice, atribuite fratelui sau surorii lor;
- Sa adreseze o urare de Craciun unui coleg cu care nu au o relatie buna;
- Sa-si arate aprecierea fata de un prieten sau chiar un profesor, printr-un compliment;
- Sa imparta jucariile cu un prieten;
- Sa ajute un coleg la o lectie pe care acesta nu a inteles-o;
- Sa duca deseurile reciclabile (carton, sticle de plastic etc.) adunate la domiciliu, la pubelele special amenajate.
Toate aceste lucruri necesita efort minim, insa efectul lor poate schimba in bine, fie doar si pentru o clipa, viata cuiva. Prin bunatate si consideratie fata de ceilalti, copiii din ziua de astazi vor cladi societatea de maine, bazata pe toleranta si respect reciproc.