Cum impiedicam momentul cand copilul incepe sa urasca scoala

/ / Modificat: 2023-09-29
Cum impiedicam momentul cand copilul incepe sa urasca scoala

Cand un copil incepe scoala este mai mult decat entuziasmat de faptul ca va invata lucruri noi, va avea colegi noi, invatatoare noua. Vine acasa bucuros sa iti povesteasca tot ce a facut, pare ca ar studia toata ziua. Si, dintr-o data, ceva, undeva se schimba si ajungi sa iti auzi copilul ca uraste, pur si simplu scoala! Unde s-a produs „fractura”? Ce ti-a scapat intre timp? Cum puteai impidica momentul cand copilul incepe sa urasca scoala?

Pentru copii, mersul la scoala este un fel de mers la serviciu pentru adulti. Si, la fel ca adultii, multi dintre ei ajung sa urasca ceea ce fac. De ce se intampla asta si, mai ales, cum impiedicam momentul cand copilul incepe sa urasca scoala, aflam in cele ce urmeaza.

Daca ai un copil care adora sa mearga la scoala, care iti povesteste plin de entuziasm tot ce s-a intamplat in clasa, cine si ce a facut, ce au invatat, cum a raspuns la intrebarile invatatoarei sau ale profesorilor, te poti considera un parinte norocos. E clar ca nu va trebui sa faci eforturi si sa duci munca de convingere in fiecare dimineata inainte de scoala, nu va trebui sa stai mereu pe capul lui sa isi pregateasca lectiile, sa isi faca ghiozdanul, sa isi invete programul etc. Si totusi, daca observi o schimbare in atitudinea copilului vizavi de toate acestea, ar trebui sa fie un semnal de alarma.

Cum stii ca unui copil nu ii mai place sa mearga la scoala

• incepe sa inventeze scuze pentru a ramane acasa

• se vaita ca este obosit si spune ca are nevoie de o zi libera

• nu mai este atat de dornic sa iti povesteasca ce s-a intamplat la scoala

• incepe sa povesteasca mai mult lucruri negative

• pare sa se teama de invatator/profesori

• isi pierde interesul pentru invatatura

• spune ca uraste scoala.

Daca observi macar unul dintre semnele de mai sus, este clar ca s-a intamplat ceva care i-a rapit bucuria de a mai merge la scoala si ca ar fi momentul sa intervii.

Ce faci cand copilul pare ca inceteaza sa mai iubeasca scoala

Prima solutie care iti poate veni in minte este sa mergi sa discuti cu invatatoarea sau cu diriginta pentru a incerca sa aflati impreuna cauza scaderii bruste a interesului copilului.

Totusi, poate mai important ar fi sa ai mai intai cateva discutii chiar cu copilul, sa ii „iei pulsul”, sa incerci sa-l faci sa-ti spuna ce s-a intamplat.

Cauzele schimbarii de atitudine vizavi de scoala pot fi multiple. Poate este o victima a bullying-ului venit din partea unor colegi sau chiar a unui dascal. Poate o anumita schimbare (invatator nou, trecerea de la invatamantul primar la cel gimnazial, colegi noi etc.) il fac sa simta un disconfort accentuat. Poate este prea obosit, iar randamentul sau scolar a scazut, ceea ce il nemultumeste si il face sa se indoiasca de propriile cunostinte si de propria capacitate de a-si reveni, de propriile cunostinte.

Cum vorbesti cu un copil care pare sa inceapa sa urasca scoala

De la primele semne incearca sa iti dai seama ce se intampla cu copilul, sa afli ce s-a schimbat in felul in care se raporteaza la scoala. Incearca sa scoti in evidenta in discutiile cu el toate lucrurile pe care pana la un moment dat le considera pozitive.

Incurajeaza-l si fa-l sa se simta apreciat pentru cunostintele si eforturile sale. Arata-i ca poate avea incredere in tine si ca ai toata deschiderea sa-i asculti nemultumirile si frustrarile legate de scoala.

Incearca sa nu cazi in extrema in care ajungi sa blamezi profesorii sau sa le stirbesti autoritatea ori sa le subapreciezi calitatile de dascali.

Ce faci cand copilul spune ca uraste scoala

Multi copii trec rapid la verbalizarea sentimentului de ura pentru scoala. Desi este un cuvant puternic si nu ai crede ca un copil este capabil sa urasca, efectiv, ceva, incearca sa il ajuti sa se simta ascultat. Evita sa-i minimalizezi sentimentele luand in ras ceea ce spune sau anuland ceea ce simte.

Nu-i spune niciodata „nu ai cum sa urasti scoala” pentru ca astfel il vei face sa isi reprime sentimentele; in loc sa aiba incredere sa iti spuna ce simte, va acumula frustrari si furie pe care le va canaliza in alte directii. Nu-i spune nici „treci peste asta, nu ai de ales”, nici „cum sa spui ca urasti ceva”, nici macar „dar ai iubit mereu scoala”.

Arata-i, in schimb, ca intelegi prin ce trece. Spune-i ca ai observat la el o schimbare in raport cu scoala. „Mi-am dat seama ca te supara ceva”, „spune-mi mai multe despre asta”, „ce s-a intamplat?” - sunt formule care il vor ajuta sa se deschida si sa se exprime cu incredere.

Daca pare ca nu este dispus sa vorbeasca despre motivele care l-au facut a urasca scoala, propune-i sa scrie intr-un jurnal lucrurile care l-au deranjat in ultima vreme. Ulterior, veti putea analiza impreuna jurnalul, pentru a cauta solutiil ecele mai bune.

Arata-i empatie si intelegere in loc sa incerci sa-i impui sa iubeasca din nou scoala. Asta nu se va intampla doar pentru ca trebuie, ci doar atunci cand copilul va fi depasit lucrurile care il supara.

Metoda baghetei magice

Propune-i copilului un joc: roaga-l sa-ti spuna ce ar schimba daca ar avea o bagheta magica cu care ar putea „repara” lucrurile.

Este o metoda folosita de psihologi pentru a-i determina pe cei mici sa se deschida; ii ajuta sa simta ca au o super putere, sa creada ca au o solutie magica pentru a face toate sentimentele negative sa dispara. Si te va ajuta sa ajungi la baza problemei, sa intelegi de unde s-a nascut ura pe care spune ca o simte.

Poate iti va spune ca ar folosi bagheta pentru a fi din nou prieten cu cineva sau pentru a schimba o profesoara rea in una buna; poate va dori sa foloseasca bagheta magica pentru a-si modifica notele din catalog sau pentru a invata lectiile cat ai spune „hocus-pocus”. Sau poate iti va spune ca si-ar dori, cu un simplu „abracadabra” sa te transforme in copil pentru a putea merge impreuna la scoala si a fi toata ziua impreuna.

Daca raspunsurile copilului tradeaza o anxietate de separare, a accepta ca el sa nu mearga la scoala o zi sau doua, pentru a se simti mai bine, nu va face decat sa ii accentueze starea. Evitarea potenteaza anxietatea si, pe langa asta, va pierde si ore importante. Asigura-l, in schimb, ca vei veni mai des sa il iei de la scoala, ca veti petrece mai mult timp de calitate impreuna; daca ai posibilitatea sa lucrezi si de acasa, puteti fi un soi de colegi de banca atunci cand copilul vine de la scoala si isi face temele.

Daca, in schimb, copilul pare prea obosit si incepe sa urasca scoala pur si simplu pentru ca simte ca nu mai face fata, e posibil ca el sa aiba un program prea incarcat. Puteti alege impreuna la ce activitati extrascolare ati putea renunta sau poti discuta cu invatatoarea/diriginta despre volumul temelor pentru acasa, astfel incat copilul sa aiba mai mult timp pentru odihna si relaxarea de care are atat de mare nevoie.

Cel mai important este sa ii arati copilului empatie, dar fara a-i alimenta emotiile negative, pentru ca doar asa el va avea incredere sa iti vorbeasca deschis si sa te ajute sa-l ajuti.

  • Foto: Freepik

Taguri Scoala copii Scoala

Articole recomandate

Citeste si despre