Mai este putin pana cand incepe noul an scolar, iar revenirea la programul cu trezit dimineata este dificila, mai ales pentru copii. Se poate intampla adesea ca pregatirea de dimineata pentru scoala sau gradinita sa dureze mai mult decat ar trebui sau decat ne-am planificat. Acest lucru duce la program decalat si intarzieri, atat pentru copii, cat si pentru parinti.
Daca in cazul copiilor care merg la gradinita, intarzierile nu sunt asa o mare problema, ei bine in cazul elevilor, este important ca acestia sa respecte un program si sa fie punctuali la inceperea orelor.
Trezirea grea, ritmul incetinit pe care il au copiii dimineata, dispozitia proasta sau poate chiar tantrumurile sunt doar cateva dintre motivele care duc cel mai frecvent la intarzieri. Punctualitatea este o calitate pe care copiii ar trebui sa o deprinda inca de la varste fragede. Cei mici trebuie sa stie ca intarzierile sunt o lipsa de respect fata de cei care ne asteapta si pot spune despre noi ca suntem iresponsabili si neseriosi.
Trucuri utile pentru parinti si pentru copii, pentru a nu mai intarzia dimineata
1. Programul si rutina de somn. Copiii au nevoie de cel putin 8-9 ore de odihna pe noapte. Daca se trezesc greu dimineata, inseamna ca, cel mai probabil, nu au dormit suficient. In vacanta toti copiii se culca mai tarziu si se trezesc tarziu, asa ca este important sa incepeti sa le ajustati programul de somn inca dinainte de inceperea scolii sau a gradinitei. Incepeti cu una-doua saptamani inainte sa ii culcati mai devreme si sa ii treziti mai devreme, pentru a-si intra in ritm.
2. Temele pregatite din timp. Copiii pe care ii prinde seara facand teme vor fi cu siguranta obositi a doua zi. Incercati sa le faceti un program astfel incat sa termine lectiile la timp si seara sa se relaxeze. De asemenea ghiozdanul si hainele pentru a doua zi este util sa fie pregatite de seara, pentru a nu pierde timp pretios dimineata.
3. Luati-va o marja de timp. Daca in mod normal pregatirile dureaza 30 de minute dimineata, treziti copilul cu 45 de minute inainte de plecare. Cei mici au ritmul lor si uneori e imposibil sa-i faci sa se grabeasca, oricat de tare ne-am grabi noi.
4. Invata-i sa aiba notiunea timpului. Copiii nu stiu cum trece timpul, mai ales cand sunt mici. Atunci cand invata sa citeasca ceasul, le puteti explica faptul ca pentru fiecare actiune acordati un interval de timp. De exemplu: micul dejun - 15 minute, spalatul pe dinti si pe fata - 5 minute, imbracatul - 10 minute etc. Daca inca nu stiu sa citeasca ceasul, puteti folosi un cronometru sau o clepsidra.
FOTO: Freepik