Cum sa-ti ajuti copilul sa-si gestioneze mai bine timpul pentru studiu

/ / Modificat: 2022-09-26
Cum sa-ti ajuti copilul sa-si gestioneze mai bine timpul pentru studiu

Anul scolar abia ce a inceput! Odata cu intoarcerea la scoala vin temele, activitatile extrascolare si o serie intreaga de responsabilitati care cresc pe masura ce copiii nostri avanseaza in etapa lor academica.

Pentru ca revenirea la rutina sa fie lipsita de stres, iata cateva sfaturi pentru a-i invata pe copii si adolescenti cum sa isi gestioneze bine timpul si sa profite de beneficiile importante ale unei bune organizari.

De ce este bine pentru copii sa invete cum sa-si gestioneze timpul

Ziua are 24 de ore, dar din aceste 24 de ore trebuie sa scadem timpul pe care il petrecem dormind si timpul pe care il petrecem la serviciu sau in clasa, in cazul copiilor. In timpul anului scolar, timpul ramas copiilor nostri este impartit intre activitatile extracurriculare si temele pentru acasa, ceea ce inseamna ca, in multe cazuri, copiii si adolescentii isi vad timpul liber deosebit de redus.

Un management eficient al timpului poate contribui la cresterea productivitatii sarcinilor, ceea ce, la randul sau, va duce la mai mult timp pentru joaca, odihna si ingrijire de sine.

In plus, gestionarea adecvata a timpului are un impact pozitiv asupra urmatoarelor aspecte:

  • Copiii sunt mai constienti de numarul de ore din zi si de importanta de a gasi un echilibru intre responsabilitati si timpul liber.
  • Terminarea temelor la timp si faptul ca mai aveti timp sa va jucati sau sa va ocupati de un hobby are un efect pozitiv asupra stimei de sine a copilului, deoarece acesta se va simti capabil si increzator sa isi asume responsabilitatile fara a-si neglija timpul liber si ingrijirea de sine.
  • O buna gestionare a timpului ajuta la reducerea stresului, in special in perioadele stresante, cum ar fi examenele sau lucrarile importante care trebuie predate.

Chei pentru a-i ajuta pe copiii nostri sa isi gestioneze bine timpul:

Stabilirea prioritatilor sarcinilor. Desi ne-am dori ca ziua sa aiba cateva ore in plus, adevarul este ca avem doar cateva ore la dispozitie pentru a ne indeplini responsabilitatile in mod cat mai productiv, pentru a ne pastra timpul liber.

  • Selectati acele sarcini care trebuie facute astazi si cele care pot fi amanate.
  • Stabiliti limite intre timpul pe care il vor dedica sarcinilor lor si timpul pe care il vor dedica vietii personale.
  • Invatati sa spuna "nu" atunci cand simt ca sarcinile pe care trebuie sa le intreprinda ii depasesc.

Nu supraincarcati agenda cu activitati extracurriculare. Multi copii au un program supraincarcat de activitati extracurriculare care le lasa putin timp pentru orice altceva. Sa incercam sa ne asiguram ca, copiii nostri fac doar acele activitati care ii motiveaza cu adevarat.

Invatati-va copilul sa evite micile distractii. Atunci cand vine vorba de abordarea unei sarcini, este usor sa cadem in capcana unor distrageri care ne indeparteaza de obiectivul nostru si incetinesc timpul de executie. Invatati-i pe copiii dumneavoastra sa identifice aceste distrageri si sa le evite (telefonul mobil, televizorul, etc.).

Creati o rutina de studiu. A avea o rutina de studiu este foarte benefica pentru copii si adolescenti, deoarece le permite sa stabileasca momente pentru fiecare sarcina si sa faca fata responsabilitatilor lor cu mai multa incredere si motivatie.

FOTO: freepik.com

Taguri Invatare

Articole recomandate

Citeste si despre