Educatie copii. Cat te costa sa iti trimiti copilul la scoala?

/ / Modificat: 2016-09-09
Educatie copii. Cat te costa sa iti trimiti copilul la scoala?

Educatie copii. Cat te costa sa iti trimiti copilul la scoala?

In Romania, scolarizarea copilului in institutiile de invatamant de stat este gratuita, incepand cu primul an de ciclu primar si terminand cu ultimul an de liceu. Cu toate aceastea, in fiecare an, inainte de inceperea scolii, parintii sunt nevoiti sa scoata din buzunar sume importante pentru achizitionarea de rechizite si imbracaminte, dar si pentru eliberarea unei adeverinte medicale si eventual, efectuarea unor analize.

In plus, ei trebuie sa decida daca au cu cine sa isi lase copiii dupa ore sau daca pun bani deoparte pentru after school. Pentru parintii care si-au inscris copiii la scoli private, cheltuilele sunt incomparabil mai mari, ridicandu-se la mii de euro.

Cea mai ieftina uniforma - 85 de lei

Chiar daca uniforma nu mai este obligatorie incepand cu anul scolar 2016-2017, anumite scoli pot decide sa o pastreze, cu acordul parintilor. Cea mai ieftina uniforma pe care o poti gasi in hipermarketuri, compusa din camasa si sarafan, costa aproximativ 85 de lei.

Daca te decizi sa achizionezi piesele separat, pretul costumul poate ajunge si la 155 de lei, in cazul baietilor. Setul complet include camasa sau bluza, cravata, sacou, vesta, ecuson si pantaloni pentru baieti, respectiv fusta, pentru fete.

Cele mai multe mamici aleg sa cumpere una, doua camasi in plus, ca sa le aiba de schimb. O singura camasa costa aproximativ 30 de lei, vesta, 25 de lei, iar cravata si ecusonul, in jur de 5 lei fiecare.

Pentru fusta sau pantaloni mai trebuie sa platesti minim 25 de lei. Cea mai scumpa piesa este sacoul, 65 de lei. Fetitele pot opta si pentru sarafan, care inlocuieste fusta si sacoul si costa aproximativ 55 de lei.

Echipamentul sportiv, de la 81 de lei

La acest capitol, lucrurile par mai simple. Majoritatea oraselor din tara dispun de magazine cu specific sportiv si preturi accesibile. De exemplu, un trening pentru gimastica, format din doua piese, bluza si pantalon cu fermoar, costa 30 de lei, iar unul calduros, potrivit pentru antrenamentul in curtea scolii, costa 35 de lei. Adauga in cos si un tricou din bumbac, pentru a completa tinuta copilului. Pretul unui astfel de tricou, confectionat din bumbac, nu depaseste 8 lei.

Un trening format din trei piese, pantaloni, bluza sau tricou si hanorac cu fermoar, confectionat din bumbac moale, poate ajunge si la 200 lei. Cele din doua piese, inscriptionate cu personaje animate costa minim 85 de lei.

Pretul unei perechi de incaltari sport incepe de la 43 lei perechea. Ghetele pentru fotbal, respectiv pantofii pentru tenis costa 40 de lei fiecare.

Astfel, un echipament complet, compus din trening, tricou si pantofi sport ajunge sa te coste la minim 81 de lei.

Incaltamintea si hainele de zi cu zi si - minim 218 lei

Pe langa uniforma, copilul tau mai are nevoie de sosete sau dresuri, pantofi si lenjerie de corp. Cum este in crestere, fiecare an inseamna alte haine pentru scoala.

O pereche de balerini pentru fete pot fi achizionati din hipermarket cu 32 de lei, iar o pereche de pantofi pentru baieti, cu 35 de lei. Setul de patru slipi pentru copii costa 20 de lei, iar setul cu 8 perechi de sosete, 30 de lei. O singura pereche de dresuri pentru fete ajunge la 4 lei bucata.

Tricourile cu maneca lunga ajung la 25 de lei bucata, in timp ce o jacheta tricotata pentru fete ajunge la 40 de lei, iar un pulover cu nasturi pentru baieti, 38 de lei. Cea mai ieftina geaca de toamna pentru copii costa 90 de lei.

Ghiozdanul, de la 30 la 350 de lei

Cel mai ieftin ghiozdan pe care il poti gasi intr-un hipermarket costa 30 de lei. Din pacate, versiune ieftine de ghiozdan nu sunt nici rezistente, nici sanatoase pentru copil. Si asta pentru ca nu sunt concepute pentru a mentine dreapta coloana copilului.

O alegere mult mai buna sunt ghiozdanele ergonomice, cu captuseala lombara cu sistem de aerisire si bretele ajustabile, captusite si ele. Pretul unui astfel de ghiozdan ajunge la minim 75 de lei.

Exista si ghiozdane anatomice, prevazute la spate cu o tija spinala interioara cu o baza moale, pentru a proteja coloana vertebrala a copilului aflat in crestere. Sunt cele mai recomandate de chiropracticieni, osteopracticieni si fizioterapeuti, dar sunt mai scumpe decat restul ghiozdanelor pentru scoala. Pretul unui astfel de ghiozdan depaseste 350 de lei.

Rechizitele - aproximativ 130 lei

Lista rechizitelor necesare unui elev din ciclul prima este foarte lunga si include:

- caietele de romana si matematica (10 caiete a 2,3 lei bucata)

- caiete speciale de biologie, geografie si muzica (1,2 lei bucata)

- instrumente de scris si corectat: stilou tip roller (13 lei), pix (2,5 lei), creioane (1 leu setul), radiera (1 leu), ascutitoare (2,5 lei) si carioca corectoare (2,3 lei);

- instrumente pentru desen si modelaj: acuarele (10 lei), pensule (5 lei), bloc de desen (4 lei), pahar cu capac pentru acuarele (4 lei), plastilina (4 lei), plansa pentru plastilina (2 lei), carioci (13 lei), creioane colorate (7 lei), hartie creponata (0,8 lei), foarfece (2 lei), hartie glasata (2,5 lei) si lipici (2 lei);

- coperte pentru caiete (10 coperte a 0,5 lei bucata)

- coperte pentru manuale speciale (6 coperte a 1,2 lei bucata)

- etichete autoadezive (3,3 lei, setul)

- penar (9 lei)

Insumand toate preturile, ajungem la suma de 130 de lei. Daca adaugam si banii necesari pentru cumpararea uniformei, a hainelor de zi cu zi, a ghiozdanului si incaltamintei, efortul financiar pe care trebuei sa il faci se ridica la aproximativ 600 de lei.

Tableta pentru studiu, 250 de lei

Chiar daca pentru unii parinti pare un moft, tableta a devenit o necesitate in ziua de azi, elevii putand sa o foloseasca pentru a se documenta atunci cand au de lucrat la un proiect sau la o tema complexa.

Mai mult, tabletele pot fi utilizate ca suport pentru descarcarea si consultarea manualelor scolare digitale, disponibile gratuit pe platforma www.manuale.edu.ro. Pentru a descarca un manual in varianta electronica – format PDF, este suficient sa te inregistrezi si apoi sa te logezi cu numele de utilizator si parola.

Oferta la tablete este extrem de variata si multi comercianti aplica reduceri in aceasta perioada. Astfel, poti achiziona o tableta destul de buna si la 250 de lei. Desigur, exista si tablete exceptionale din punct de vedere al performantelor, care costa si 3.500 de lei.

Adeverinta medicala – obligatorie doar pentru clasa pregatitoare, clasa intai, a 5-a si a 9-a

Incepand de anul trecut, analizele medicale cerute de catre scoala in momentul reinmatricularii in noul an scolar au fost inlocuite prin lege cu un model unic de adeverinta. Aceasta adeverinta este de fapt un formular cu cinci foi, solicitat doar elevilor care intra intr-un nou ciclu de invatamant. Cu alte cuvinte, el trebuie adus doar de catre copii care sunt inmatriculati in clasa pregatitoare, clasa I, clasa a V-a si clasa a IX-a.

Adeverinta-tip se doreste un document complet, care sa atesta starea de sanatate a copilului in momentul inceperii unui nou ciclu de invatamant. Ea trebuie eliberata de catre medicul de familie, in urma unei consultatii, chiar inainte de inscrierea sau reinscrierea copilului in colectivitate. Mai departe, parintele va inmana scolii adeverinta completata, stampilata si parafata de catre medicul de familie.

Completarea acestei adeverinte dureaza de regula 30 de minute. Medicul va trece in formular numele, prenumele, greutate si inaltimea copilului, precum si vaccinurile pe care le-a efectuat.

Apoi va bifa, dupa caz, casutele in dreptul carora se precizeaza daca elevul sufera de astm bronsic, otita sau alte afectiuni trasmisibile. Totodata, medicul de familie va masura tensiunea copilului, ii va face o audiometrie si va trece in adeverinta recomandari legate de activitatea fizica si acuitatea vizuala. Avizul epidemiologic cu mentiunea "clinic sanatos" este si el inclus in formular.

Poate parea surprinzator, dar medicii de familie si pediatri percept in general o taxa, cand vine vorba despre eliberarea adeverintei medicale pentru scoala. Si asta pentru ca o astfel de activitate este considerata "eliberare de documente medicale la cerere".

Adeverinta pentru scoala poate fi eliberata gratuit in doua cazuri:

- eliberarea adeverintei face parte din examenul de bilant anual, realizat in luna in care este nascut copilul;

- copilul face parte din cei 20 de pacienti pe care medicul de familiei are voie sa ii consulte pe zi.

Cu alte cuvinte, daca te prezinti la medicul de familie fara programare prealabila, va trebui sa achiti o taxa stabilita de cabinetul medical respectiv. De exemplu, pentru eliberarea avizului epidemiologic ti se pot solictia 10 lei, iar pentru adeverinta, inca 10 lei.

Adeverinta pentru sport, 100 de lei

Pe langa adeverinta necesara elevilor care intra intr-un nou ciclu de invatamant, este posibil sa ti se ceara si o adeverinta pentru orele de sport. Conform legislatiei in vigoare, "participarea elevilor la activitatile de educatie fizica si sport" este conditionata de prezentarea avizului medical "apt pentru efort fizic" sau "clinic sanatos".

Totodata, "scutirile medicale de la orele/lectiile de educatie fizica si sport se elibereaza de catre medicul unitatii de invatamant, iar in lipsa acestuia, de catre medicul de familie al elevului si se consemneaza pe adeverinta medicala [...]". (capitolul III, art. 9, respect art. 11 din Metodologia organizarii si desfasurarii activitatiilor de educatie fizica si sport in invatamantul preuniversitar).

Ideal ar fi ca aceasta avizului medical cu inscrisul "apt pentru efort fizic" sa fie eliberat de un medic sportiv, singurul care il poate supune pe copil unor teste speciale de rezistenta la efort. O consultatie de medicina sportiva, incluzand eliberarea adeverintei este taxata de catre centrele specializate cu aproximativ 100 de lei.

Poti consulta aici Metodologia organizarii si desfasurarii activitatiilor de educatie fizica si sport.

Taxele de scolarizare

Scolile de stat din Romania nu percep taxe de scolarizare. In plus, manualele dupa care invata copii sunt distribuite gratuit in scoli. Ce trebuie sa platesti in plus, este costul caietelor speciale sau de competente. In general, scolile gimnaziale de stat sunt apreciate pentru profesorii cu experienta, dar nu acelasi lucru se poate spune si despre liceele de stat, unde promovabilitatea la examenul de bacalaureat pare sa scada de la an la an.

Daca ai in vedere sa-ti transferi copilul la o scoala privata, trebuie sa stii ca taxele de scolarizare sunt foarte mari. In ciuda acestui fapt, tot mai multi parinti aleg sa-si inscrie copilul la o unitate de invatamant particulara. In prezent, in tara exista 985 de scoli private, in care invata aproape 100.000 de elevi.

La scolile de prestigiu, costurilor pot varia intre 3.000 de euro si 20.800 de euro, in functie de varsta copilului, dar si de numarul optionalelor la care acesta se inscrie.

In plus, in functie de institutia de invatamant privata aleasa, ti se poate percepe si o taxa de inregistrare, cuprinsa intre 300 si 1.000 de euro. La aceste costuri se adauga cheltuielile anuale cu transportul dus-intors scoala-casa, dar si cu masa de pranz – intre 470 si 800 de euro/an.

Iata tarifele practicate de cele mai cunoscute scoli particulare:

- Scoala Little London: intre 3.000 si 6.400 euro/an.

- Cambridge School of Bucharest: gradinita si ciclul primar - 3.800 euro/an; liceu – 5.800 euro/an.

- Scoala Franceza "Anna de Noailles": gradinita si ciclul primar: 4700 euro/an; colegiu si liceu - 6000 euro/an.

- Scoala Lauder-Reut: intre 550 si 600 euro/luna

- Scoala Internationala din Bucuresti: gradinita - 5.400 euro/an, gimnaziu – intre 7.500 de euro si 8.000 de euro/an; liceu 8.950 de euro; taxa de inregistrare - 300 de euro.

- Scoala Lauder: ciclul primar- 6600 euro/an; liceu - 9000 euro/an.

- Scoala Internationala Mark Twain: gimnaziu - 8.500 de euro/an; liceu - 9.000 de euro/an.

- Scoala Britanica: intre 13.600 si 20.800 de euro/an; taxa de inregistrare - 1000 de euro.

- Scoala Internationala Americana din Bucuresti: ciclul primar si gimnaziu - 18.300 de euro /an; liceu - 19.500 euro/an.

Scolile particulare au avantajul ca functioneaza cu un numar mic de elevi la clasa, iar cadrele didactice se simt motivate sa lucreze mai mult cu copii, fiind platite foarte bine.

In plus, aici exista un mediu de invatare modern si atractiv pentru cei mici, se organizeaza multe activitati extracurriculare, iar parintii sunt implicati mereu in procesul educational.

Taxele la afterschool

Daca copilul tau este inca elev in clasele primare, la o scoala de stat, va trebui sa iei in calcul si varianta unui after school, in cazul in care nu are cine sa il ia de la ore. Taxele pornesc de la 725 de lei pentru elevii din clasele I-IV si ajung pana la 850 de lei, pentru copii aflati in clasa pregatitoare.

Fiecare after school percepe in plus o taxa de masa, care se ridica in jurul valorii de 16 lei pe zi. In plus, pentru copiii care locuiesc in afara zonei deservite de microbuzele puse la dispozitie de catre after school in mod gratuit, se va achita o taxa de transport in functie de distanta.

Tu ce cheltuieli ai prevazut pentru acest inceput de an scolar? Cu cat timp inainte de inceperea scolii ai mers la cumparaturi? Ce sfaturi utile pot oferi celorlalti parinti pentru a face economii? Asteptam parerea ta in sectiunea de comentarii de mai jos! 

Pe aceeasi tema:

Lista pentru inceputul scolii

Rechizite necesare pentru noul an scolar

Cum alegi ghiozdanul potrivit pentru copilul tau? Sfaturi si recomandari!

Educatie. Cum sa il pregatesti pentru prima zi de scoala pe copilul tau!

Prima zi de scoala: 11 sfaturi care sa te scape de stres

Taguri Cumparaturi scoala copii Pregatire copil scoala Costuri rechizite Taxa scoala privata

Articole recomandate

Citeste si despre