Elevii reincep cursurile ONLINE. Scolile se redeschid din februarie, posibil cu ore si sambata

/ / Modificat: 2021-01-09
Elevii reincep cursurile ONLINE. Scolile se redeschid din februarie, posibil cu ore si sambata

Scoala online continua si in 2021. Luni, 11 ianuarie, elevii romani din toti anii reiau cursurile, insa tot in sistem 100% online, a decis Ministerul Educatiei, ordinul de minstru fiind publicat in Monitorul Oficial. Cursurile fizice ar urma sa se reia abia din 8 februarie, posibil doar pentru unii elevi, in functie de situatia epidemiologica si de anii de studiu.

Scoala fata in fata va fi reluata din 8 februarie in functie de situatia epidemiologica, "daca totul este OK", spune Raed Arafat. Ministrul Educatiei, Sorin Campeanu, este, insa, mult mai increzator, aratandu-se foarte optimist in legatura cu intoarcerea copiilor in bancile scolilor odata cu inceperea semestrului al doilea.

Ultimele trei saptamani de cursuri din semestrul intai se vor desfasura exclusiv online. "Activitatile didactice care impun prezenta fizica in unitatile de invatamant prescolar, primar, gimnazial, liceal si postliceal a prescolarilor si elevilor se suspenda pentru perioada 11.01.2021-29.01.2021", se arata in ordinul de ministru. Activitatile didactice se vor desfasura online, conform metodologiei cadru, iar acolo unde nu este posibil, trebuie asigurate resursele educationale pentru elevii care nu au acces la tehnologie si internet.

Cursurile, reluate fizic pe 8 februarie?

In functie de evolutia numarului de cazuri din perioada urmatoare, sunt sanse ca semestrul al doilea al anului scolar 2020-2021 sa inceapa "clasic", cu elevii, sau macar o parte a lor, in banci.

"Clar ca toata lumea doreste sa se intoarca la forma de predare fizica, eventual cu scenariile care au fost pana acum, daca apar cazuri intr-o scoala", a declarat secretarul de stat Raed Arafat, la Digi24, explicand ca s-a decis ca elevii sa finalizeze primul semestru online data fiind perioada scurta ramasa pana la vacanta intersemestriala, dar mai ales lipsa unei analize privind efectele perioadei sarbatorilor de iarna.

Elevii, la cursuri si sambata - un scenariu controversat

Saptamana trecuta, reprezentanti ai asociatiilor de parinti s-au intalnit cu ministrul Educatiei, Sorin Campeanu, pentru a discuta despre intoarcerea elevilor in banci din 2021. Toate negocierile s-au invartit in jurul datei de 8 februarie, la care va incepe semestrul al doilea al anului scolar 2020-2021. Concluzia a fost ca, daca numarul imbolnavirilor nu va inregistra o noua crestere importanta dupa sarbatori si daca numarul profesorilor care se vaccineaza va fi mare, exista toate premisele pentru revenirea fizica a elevilor la cursuri.

Scenarii multiple privind revenirea copiilor la scoala

Cursurile se vor putea relua fizic in acele zone in care incidenta infectarilor cu coronavirus va fi una scazuta.

Un alt scenariu este ca pentru inceput sa se intoarca in clase doar copiii de gradinita si din invatamantul primar, dar si cei din ani terminali, care in 2021 sustin examene nationale. Ceilalti elevi ar putea invata, ca si la inceputul anului scolar, in sistem hibrid, in functie de rata incidentei si de deciziile luate la nivelul inspectoratelor scolare, al unitatilor de invatamant si al familiilor.

Citeste si: Medic pediatru Mihai Craiu: Cand vor putea fi vaccinati copiii impotriva COVID-19?

Poate cel mai controversat scenariu este cel potrivit caruia elevii ar putea invata si sambata, anuntat chiar de ministrul Sorin Campeanu, scopul fiind recuperarea materiei pierdute in timpul desfasurarii cursurilor online.

Vaccinare anti-COVID in scoli. Demersuri de ultima ora

Vaccinarea personalului didactic si nedidactic este unul dintre criteriile de care se va tine cont in decizia privind reluarea cursurilor fata in fata. Desi vaccinul anti-COVID nu este obligatoriu, iar Ministerul Educatiei nu conditioneaza reluarea cursurilor de acest aspect, este, cu siguranta o variabila ce va fi luata in calcul.

Citeste si: Sondaj: 56,3% dintre profesori nu vor sa se vaccineze impotriva Covid-19

Ministerul Educatiei asteapta, pana pe 15 ianuarie, centralizarea datelor privind numarul de angajati din institutiile de invatamant care doresc sa le fie administrat vaccinul impotriva noului coronavirus.

Cand se intorc copiii la scoala in pandemie. Ce se intampla in alte tari

Strategia privind prezenta elevilor la scoala in pandemie difera de la tara la tara. In statele europene in care numarul de infectari ramane ridicat, autoritatile au decis sa inchida din nou scolile, insa sunt si cazuri, chiar in vecinatatea Romaniei, unde elevii se intorc in banci dupa Sarbatorile de iarna.

Ungaria redeschide scolile pentru cursuri fata in fata, insa numai dupa ce a demarat o campanie de testare in masa a angajatilor din sistemul de invatamant; testarea personalului s-a efectuat gratuit si voluntar, scopul fiind acela de a avea un tablou fidel al situatiei din educatie. Ungaria avea in momentul deciziei de a redeschide scolile o rata de infectare de 335 la suta de mii de locuitori, mai mare decat a Romaniei (319/100.000 de locuitori) si o rata a deceselor de doua ori mai mare.

Si Bulgaria a redeschis gradinitele, scolile primare si after-schoolurile, dupa ce acestea au fost inchise timp de o luna. Decizia vine pe fondul scaderii numarului de infectari noi cu SARS-CoV-2, iar in perioada urmatoare ar trebui sa revina, treptat, in clase, si restul elevilor.

Marea Britanie inchide scolile cel putin pana pe 18 ianuarie

Premierul britanic Boris Johnson a anuntat un nou lockdown total, pe fondul agravarii pandemiei si, mai ales, al aparitiei unei noi tulpini de coronavirus. In 2020, cand in Romania cursurile s-au desfasurat in regim online, in cea mai mare parte a timpului, in Marea Britanie elevii mergeau la ore, insa acum autoritatile au decis un nou set de restrictii dure, printre care iesirea din case doar cu motive intemeiate, inchiderea magazinelor neesentiale, a teatrelor si cinematografelor, a salilor de sport, a barurilor si restaurantelor, precum si a saloanelor de infrumusetare. Doar elevii care nu au conditii pentru a urma cursurile online vor putea merge in continuare la cursuri, iar o noua evaluare a situatiei va fi facuta in preajma datei de 18 ianuarie.

Italia, in schimb, redeschide scolile dupa sarbatorile de iarna, insa gradual, urmand ca situatia sa fie evaluata periodic si sa se ia decizii in functie de cum evolueaza numarul de infectari noi.

In Franta elevii merg la scoala in regim normal, studiile aratand ca rata de infectare in mediul scolar este mai mica decat in afara acestuia.

Germania ar putea redeschide scolile de saptama viitoare, insa rata infectarilor ramane ridicata. Prin urmare, autoritatile centrale au lasat la latitudinea conducerii landurilor decizia privind redeschiderea scolilor dupa data de 10 ianuarie.

Taguri Redeschidere scoli

Articole recomandate

Citeste si despre