Pe 23 iulie, Ministerul Justitiei a publicat un comunicat oficial de presa prin care anunta faptul ca elevii vor invata in scoli despre Constitutie si functionarea sistemului judiciar. Prin implementarea educatiei juridice, elevii isi vor putea cunoaste mai bine atat drepturile cat si obligatiile de cetateni.
Educatia juridica va fi adaptata la realitatile cu care se confrunta elevii de zi cu zi, conceptul de educatie juridica fiind menit sa promoveze statul de drept si democratia in societate in randul tinerelor generatii. Notiunile de educatie juridica vor fi adaptate in functie de nivelurile de invatamant (primar, secundar, liceal) si vor fi predate in maniere atractive, care sa contina informatii utile, relevante, pentru elevi si profesori.
Potrivit Ministerului Justitiei, “printre domeniile care vor face obiectul educatiei juridice in unitatile de invatamant preuniversitar sunt: Constitutia Romaniei, drepturi, libertati si indatoriri fundamentale, aspecte privind procesul legislativ, aspecte cu caracter general privind organizarea si functionarea sistemului judiciar, elemente de baza ale dreptului civil si penal, formele raspunderii juridice, unele aspecte privind organizatii si relatii internationale, elemente de prevenire si combatere a coruptiei.”
Pe langa partea teoretica, elevii vor putea lua parte si la evenimente interactive: vizite la Ministerul Justitiei, la Ministerul Public si sedii ale autoritatilor si instituiilor publice cu relevanta pentru domeniul justitiei, precum si la instante si parchete.
De asemenea, in acest demers se vor implica institutii si autoritati publice, precum: avocati, notari publici, executori judecatoresti, mediatori sau practicieni in insolventa, dar si reprezentanti ai societatii civile care sunt invitati sa adere la obiectivul promovarii educatiei juridice in unitatile de invatamant preuniversitar.
Ce parere ai despre introducerea acestor programe in scoli?