Motivatia este motorul actiunii, ceea ce ne determina pe toti sa actionam. Potrivit unui studiu realizat de Marian Carrillo si colaboratorii sai, motivatia, din latinescul motivus (referitor la miscare), este ceea ce misca sau are eficacitatea sau virtutea de a misca; in acest sens, este motorul comportamentului uman.
La copii si adolescenti, motivatia este foarte importanta, inclusiv in domeniul academic (motivatia academica), deoarece este ceea ce ii determina sa doreasca sa invete si sa studieze.
Dar, uneori, motivatia esueaza, iar acest lucru este normal. Inainte de a vorbi despre cum sa ne motivam copiii la invatatura prin opt fraze cheie, sa stim ce este motivatia academica si care sunt cele trei elemente care o compun.
Ce este motivatia academica?
Putem defini motivatia academica drept "implicarea elevului in scoala si in sarcinile educationale". Atunci cand exista o motivatie academica, este mai usor pentru cel care invata sa fie interesat sa studieze si sa invete lucruri noi.
Cu ajutorul motivatiei, cel care invata poate activa comportamentele necesare pentru a atinge un anumit obiectiv de invatare, ceea ce ii va permite sa descopere mai usor, progresiv, ceea ce il intereseaza.
Acest tip de motivatie este alcatuit din trei componente sau elemente, potrivit unor autori precum Pintrich si De Groot (1990), citati intr-un studiu realizat de Kleiber Vargas si colaboratorii sai si publicat in 2019 in revista Innova Educación:
- Componenta de asteptari: adica convingerile elevului cu privire la abilitatile sale atunci cand desfasoara o activitate.
- Componenta de valoare: sarcina trebuie sa fie importanta sau de interes pentru cel care invata.
- Componenta afectiva: cel care invata poate simti anumite emotii atunci cand se confrunta cu sarcina.
Opt fraze pentru a-ti motiva copiii la invatatura
Asa cum spuneam, uneori copiii nostri sunt demotivati la invatatura, iar acest lucru se poate intampla din diferite motive; fie pentru ca nu stiu ce sa studieze, fie pentru ca nu le place ceva, fie pentru ca le este greu sa se concentreze, fie pentru ca nu au rezultate bune la examene, fie pentru ca trec printr-o perioada dificila... cauzele pot fi multiple.
In calitate de parinti, este esential sa intelegem ce se afla in spatele acestei lipse de motivatie si care sunt consecintele. Si odata ce am identificat toate acestea, putem trece la actiune si putem folosi unele dintre aceste fraze, sau altele similare, pentru a le insoti.
1. Te voi sustine intotdeauna
Aceasta expresie indica neconditionarea: "Te voi sustine intotdeauna, oricum, chiar daca ai facut o greseala etc.". Copiii si adolescentii trebuie sa stie ca suntem alaturi de ei chiar daca au avut o zi proasta, au picat un examen sau nu sunt motivati sa invete. Este vorba, de asemenea, despre a-i insoti in aceste circumstante, cand probabil au cea mai mare nevoie de noi.
2. Sunt sigur ca va merge mai bine data viitoare.
Uneori, examenele, prezentarile orale... nu decurg asa cum se asteptau copiii nostri si este normal ca acest lucru sa ii afecteze. O fraza care sa ii incurajeze poate fi: "Sunt sigur ca data viitoare va merge mai bine".
3. Ai incredere in tine insuti
Increderea in sine este esentiala. Chiar daca lucrurile nu merg asa cum ne asteptam, chiar daca avem zile proaste... atunci cand avem incredere, avem credinta ca lucrurile se pot schimba.
4. Daca nu o poti face singur, sunt aici sa te ajut
Este un mod de a spune "te pot ajuta, doar spune-mi un cuvant". Uneori, copiii, si mai ales adolescentii, sunt coplesiti de faptul ca trebuie sa ceara ajutor sau sa ascunda o nota proasta de teama "represaliilor". Este vorba de a-i elibera de toate aceste temeri si de a-i face sa stie ca pot avea incredere in noi.
5. Te descurci foarte bine!
Consolidarea pozitiva verbala este apreciata din cand in cand. Tuturor ne place sa auzim comentarii pozitive despre noi insine, care sa ne aminteasca faptul ca, chiar daca nu credem asta, ne descurcam bine. Acestea sunt patru cuvinte care nu costa nimic sa le spui!
6. Gaseste ceea ce iti place, pasiunea ta
Faptul ca nu gasesc ceea ce le place ii poate face pe multi tineri sa se simta demotivati de studiile lor. De aceea, trebuie sa-i incurajam sa-si gaseasca pasiunea, dar si sa-i facem sa stie ca daca nu o gasesc din prima, a doua sau a treia oara, nu-i nimic! este in regula!
7. Rezultatul nu e totul
Atunci cand vine vorba de motivarea copiilor nostri la studii, este important sa punem atentia si accentul pe lucrurile importante; pe procesul de invatare in sine, si nu pe rezultat. Desigur, notele au, intr-un fel, importanta lor.
8. Bucura-te de proces
Si in cele din urma, in stransa legatura cu propozitia anterioara, este aceasta: bucura-te de proces. Bucura-te, pe cat poti, de cursuri, de explicatii, de munca in grup. Cu toate acestea, nu este vorba de a face sa se inteleaga ca trebuie sa se distreze.
FOTO: freepik.com