Indiferent de varsta, copilul tau poate avea momente in care nu mai vrea sa mearga la scoala. De la anxietate si epuizare pana la teama de a pierde momente distractive acasa, aceste reactii sunt, de cele mai multe ori, normale.
Totusi, daca evitarea scolii devine frecventa, ar putea semnala probleme mai profunde, cum ar fi dificultati emotionale sau sociale, probleme de dezvoltare sau chiar bullying.
Vesti bune: exista strategii care te pot ajuta sa-ti sprijini copilul si sa-l aduci inapoi pe drumul cel bun.
Ia-l in serios
Copiii au zile proaste, la fel ca adultii. Daca copilul tau se plange de scoala in mod regulat, trebuie sa-i acorzi atentie. Evitarea scolii poate fi cauzata de anxietate, dificultati de invatare, probleme emotionale sau bullying. Oricare ar fi cauza, plangerile lor trebuie luate in serios.
Recunoaste-i temerile
Scoala este dificila pentru copii, chiar daca noi, ca adulti, vedem primii ani de scoala ca fiind simpli. Daca a avut o pauza lunga, cum ar fi o vacanta, copilul tau poate resimti stresul de a reveni la „munca grea”. De asemenea, incepand de la varsta de 5 ani, copiii pot experimenta o crestere naturala a anxietatii, incepand sa inteleaga ca lumea nu este intotdeauna sigura.
Redu factorul de distractie
Uneori, copiii evita scoala pentru ca, pur si simplu, acasa e mai placut. Solutia? Fa statul acasa mai putin atragator. Daca nu sunt cu adevarat bolnavi, evita sa le oferi ecrane si dulciuri pe parcursul zilei, pentru ca scoala sa devina o alternativa mai atractiva.
Evalueaza situatia
Daca copilul spune ca nu vrea sa mearga la scoala din cauza unei dureri de burta, incearca sa-i ajuti sa conecteze cauza cu efectul: „Uneori si mie mi se face rau cand sunt ingrijorata de ceva. Ce te ingrijoreaza pe tine?”
Abordeaza problema de baza
Odata identificata cauza, poti incepe sa o rezolvi. Daca copilul tau are dificultati academice, ar putea avea nevoie de o evaluare pentru un plan educational personalizat (IEP). In cazul anxietatii de separare, colaborarea cu invatatoarea pentru un plan de tranzitie poate fi o solutie.
Vorbeste cu profesorul
Profesorii pot fi o resursa excelenta pentru a intelege ce se intampla la scoala. Intreaba cum se comporta copilul in clasa si colaboreaza cu invatatoarea pentru a gasi solutii pentru reintegrarea copilului.
Fii atent la semnale mai adanci
Daca copilul tau manifesta o rezistenta puternica sau semne de anxietate severa, cum ar fi cosmaruri frecvente sau izbucniri de furie, discuta cu medicul pediatru despre posibilitatea de a consulta un terapeut specializat in anxietatea copilariei.
Indiferent de cauza din spatele refuzului, este important sa identifici problema si sa actionezi rapid pentru a-ti ajuta copilul sa depaseasca dificultatile si sa se intoarca la scoala cu incredere.
Sursa: parents.com
Sursa foto: freepik