Implicarea parintelui in temele copilului. E bine sa-l ajutam?

/ / Modificat: 2023-04-18
Implicarea parintelui in temele copilului. E bine sa-l ajutam?

Temele pentru acasa sunt uneori multe si grele pentru copii si tentatia parintilor este sa le vina in ajutor. E bine sa ajutam copilul la teme? Cat de mare trebuie sa fie ajutorul oferit? Este normal ca elevii sa nu aiba timp liber nici acasa? Sunt intrebari pe care si le pune orice parinte.

Temele pentru acasa ale copilului au rolul de a-l ajuta sa sedimenteze ceea ce a invatat in clasa. Dincolo de exercitiile de la scoala, temele si lucrul independent il ajuta sa puna cap la cap cunostintele acumulate, sa invete sa inteleaga singur enunturile si cerintele, dar si sa-si gestioneze timpul.

Temele sunt o responsabilitate si, odata facute, el va avea satisfactia lucrurului dus la bun sfarsit. Teoria suna bine si tot ea spune ca temele trebuie verificate de parinti doar dupa ce au fost finalizate. In practica, insa, lucrurile stau cu totul altfel de cele mai multe ori.

Implicarea parintelui in temele copilului este o realitate in multe familii. Ba ti se face mila de el ca dureaza prea mult, ba vrei sa il ajuti pentru ca exercitiile sunt prea grele. Dar chiar e bine sa-l ajutam pe cel mic la teme? Raspunsul evident este ca da. Discutabil este, insa, cat de mult e bine sa ne implicam.

Cum ajuti copilul la teme fara sa-i faci un deserviciu

Copiii trebuie sa aiba un program stabilit pentru temele pentru acasa, iar ca parinte este indicat sa intervii doar ca sa te asiguri ca dezvolta obiceiuri sanatoase de studiu. Asigura-te ca respecta cerintele si ca le intelege, ajuta-l sa isi faca un orar pentru teme, asa cum are unul pentru la scoala.

Decat sa faci tema in locul copilului, daca micutul tau intampina probleme la anumite capitole, mai indicat ar fi sa mergi la scoala pentru a discuta cu invatatorul sau cu profesorul, pentru a-i semnala dificultatile. Dialogul s-ar putea sa fie constructiv si in interesul copilului, pentru ca poate duce la identificarea cauzelor problemei.

Desigur, cand copilul iti cere ajutorul, nu trebuie nici sa-l refuzi, pentru ca se va simti respins. Analizati impreuna cerintele pe care le are de rezolvat, asigura-te ca le-a inteles si ghideaza-l astfel incat sa ajunga la raspunsurile corecte. Ajuta-l sa invete pe acelasi principiu al proverbului „daca ii dai unui om un peste, va manca o zi; daca il vei invata sa pescuiasca, nu va mai suferi niciodata de foame”.

Acorda o atentie deosebita dispozitiei copilului. Cel mic poate incerca sa te pacaleasca sa-l ajuti cu temele pentru ca vrea sa scape mai repede de ele sau pentru ca pur si simplu nu ii face placere. Stai langa el si da-i un exemplu demn de urmat; poti fi pentru el un fel de coleg de banca, puteti face un concurs pentru a vedea cine face mai repede tema si apoi confruntati rezultatele. Poti sa iti faci, desigur, propriile teme in timp ce copilul le rezolva pe cele primite de la scoala: poate ai ceva de lucru, poate trebuie sa faci lista de cheltuieli sau poate pur si simplu vrei sa citesti ceva.

„Cheia” ajutorului dat la teme este sa stii cand si cat sa intervii. Copilul trebuie sa stie ca se poate baza ca il vei ajuta sa avanseze cand se impotmoleste, dar si ca este important sa lucreze independent, pentru a sti nivelul real al cunostintelor pe care le-a acumulat.

Taguri Teme copii Teme copil scolar Teme

Articole recomandate

Citeste si despre