Primul clopotel, prima zi de scoala sau de gradinita, reintalnirea cu colegii, inceperea sau reinceperea unui nou an scolar, activitati educative, teme, activitati sportive, cursuri extrascolare, ei bine da, a venit toamna si copilul tau are un program incarcat odata cu intrarea in colectivitate, ceea ce inseamna si ca urmeaza luni bune pana vara urmatoare, cand cel mic va fi expus bolilor mai mult decat de obicei incepand cu banalele, dar foarte agasante raceli sezoniere, pana la gripe si infectii contagioase.
Orice parinte responsabil ar trebui sa urmareasca semne ale unei posibile afectiuni manifestate de copilul sau si sa previna raspandirea acesteia in colectivul din care micutul face parte, tratandu-l acasa, sub supraveghere medicala. Dar cum il feresti de bolile pe care le poate totusi contracta de la gradinita sau de la scoala, care sunt principalele medii infestate de germeni?
De ce se imbolnavesc copiii atat de usor la scoala sau gradinita?
In colectivitate, la scoala sau gradinita, exista factori si conditii propice raspandirii germenilor, insa majoritatea bolilor pot fi evitate daca stii ce masuri trebuie luate la timp.
Sistemul imunitar al copilului nu este inca la fel de bine maturizat precum cel al adultilor, astfel incat cei mici sunt mai usor susceptibili germenilor si afectiunilor provocate de acestia si, pentru ca in colectivitate copilul tau intra in contact direct si repetat cu alti copii, se poate imbolnavi mai usor.
Masuri de prevenire a afectiunilor contractate in colectivitate
1.Solutii de curatenie si dezinfectare
Un spatiu corect curatat si dezinfectat este primul pas in prevenirea bolilor. Din pacate in multe unitati de invatamant din tara noastra igienizarea salilor de clasa nu se face corespunzator, ceea ce contribuie la raspandirea germenilor.
Discuta cu educatorii si profesorii la prima sedinta cu parintii atunci cand incepe anul scolar si afla care sunt masurile de dezinfectare intreprinse de institutie; adevarul este ca deoarece multe scoli si gradinite publice nu dispun de suficiente fonduri, igienizarea spatiilor poate fi defectuoasa, asa ca ia in considerare un fond al clasei special alocat solutiilor de dezinfectare necesare curateniei si stabileste impreuna cu ceilalti parinti si reprezentantii scolii un program de igienizare lunar.
2.Invata-ti copilul regulile de igiena inainte de a intra in colectivitate
Este important ca cel mic sa stie ca trebuie sa se fereasca de copiii bolnavi si ca, atunci cand vede un coleg care stranuta si tuseste, sa stea la distanta de el. In aceeasi masura, copilul tau trebuie sa stie ca atunci cand tuseste sau stranuta ar trebui sa isi acopere gura cu un servetel pentru a-i proteja pe ceilalti.
3.Cu mainile curate
Cel mic trebuie sa stie ca este important sa se spele pe maini ori de cate ori este nevoie, asa ca aminteste-i de acest lucru acasa. La urmatoarea sedinta cu parintii ridica si subiectul existentei unui dispenser cu gel antibacterian in clasa, pentru a fi folosit de catre copii si ai grija ca cel mic sa aiba in permanenta in ghiozdan o sticluta. Servetele umede si uscate sunt si ele necesare atat in clasa, cat si in ghiozdanul copilului tau.