Inceputul scolii este un moment plin de emotii pentru parinti. In mod normal, ar trebui sa ne tresara inima de bucurie cand ne vedem copilul in banca, cand stim ca la finalul anului scolar va avea mai multe cunostinte care sa-l ajute sa faca fata cu brio provocarilor viitorului. Totusi, in fiecare an, emotiile au mai mult conotatii negative pentru ca apar tot felul de factori care ne umbresc bucuria.
Inceputul scolii, inceputul problemelor pentru parinti
Putem trece peste faptul ca scolile nu sunt suficient de dotate, putem trece peste faptul ca pentru a pregati un copil pentru scoala costa aproape 1000 de lei (cu tot cu ghiozdan, rechizite, haine, echipament sportiv), putem trece peste multe. Ca doar de ani de zile ne-am invatat sa ne chibzuim si stim ca luna septembrie este una grea din punct de vedere financiar pentru multe familii. Pana la urma avem puterea de a schimba ceva. Mai punem o banca in clasa, mai cumparam un proiector, dam bani pentru hartie igienica. Nu spun ca este bine, dar macar avem posibilitatea sa imbunatatim ceea ce ofera statul.
Anul acesta este prea de tot. Scandalul care inconjoara manualele de la toate clasele este peste puterea noastra de parinti. Orice am face situatia ajunge si la urechile copiilor si, chiar daca noi credem ca ei nu pricep prea bine, cuvintele li se intiparesc in minte si lucreaza. Ce tragere de inima sa mai aiba ei sa respecte scoala cand vad la televizor niste domni la costum care vorbesc despre sitatia manualelor cu atata detasare de parca ne-ar povesti ca maine ploua si trebuie sa ne luam umbrele.
Scandalul manualelor scolare
Da, copiii gasesc pe banci manuale, dar nu stiu daca cineva le si verifica starea. Mazgalite, uneori cu niste cuvinte atat de obscene ca li s-ar inrosi urechilor si unor birjari, cu foi rupte sau chiar lipsa, ingrozitor de murdare. Si ce sa faci atunci? Cumperi altele ca uneori nici macar guma de sters nu te ajuta, chiar daca ai bunavointa si iti aloci cateva ore operatiunii de curatare.
Cu manualele noi in brate te-apuci si le rasfoiesti. Si ce gasesti? Probleme gresite de sta copilul cateva ore si incearca sa le rezolve si cand in sfarsit vii de la serviciu si arunci un ochi constati ca singura solutie este sa treci peste exercitiu. Formularile sunt uneori lipsite de orice logica. Din dorinta de a imbina matematica cu stiintele naturii la clasa a doua sunt probleme in care enunturile sunt cu case luate de viituri, pomi uscati de seceta si alte calamitati. In manualul de dezvoltare personala de la clasa intai copiilor li se cere la un exercitiu sa spuna ce meserii au parintii si cat castiga fiecare.
Nici la clasele mai mari situatia nu este mai roz. Pornind de la celebrul manual de sport care probabil ca va ramane in istoria absurditatilor invatamantului romanesc si teminand cu textele absurde, problemele de nerezolvat, nu fac decat sa indeparteze copiii de scoala. La liceu inteleg ca sunt manuale de engleza neschimbate de 20 de ani. Stiu ca limba engleza a ramas in principiu aceeasi, insa metodele s-au schimbat astfel incat elevii sa fie mai atrasi de studiu, sa le fie mai usor. Intre timp, s-au inventat materialele multimedia care sunt de un real ajutor, dar metodologia din 2017 nu tine seama de descoperirile tehnologice.
Si daca manualele sunt cum sunt, ministerul s-a gandit sa interzica auxiliarele. Evident, opinia publica s-a revoltat si o circulara venita de sus zice ca nu s-au interzis, doar ca nu sunt autorizate niciunele. Procesul de autorizare incepe la cateva zile dupa ce elevii au intrat in clase. Nu cred ca vor incepe sa lucreze dupa ele atat de repede, insa autorizarea nu cred ca dureaza cateva zile, pentru ca ma gandesc ca nu ar trebui sa fie doar o formalitate. Dupa ce comisia va lua o decizie, va fi randul cadrelor didactice sa le studieze ca sa aleaga ce este potrivit pentru clasele lor. Sper ca si aceasta etapa va dura ceva si la elevi sa ajunga ce este mai bun. Si uite aia, vine Craciunul si copiii se vor apuca de lucru prin primavara.
Noi, parintii, nu avem nicio putere in privinta manualelor. Evident, putem face petitii, putem sa scriem la minister, putem sa protestam sub diverse forme. Dar, greselile din manual se vad doar dupa ce acesta este tiparit, ajuns deja pe banca elevilor. Ce mai putem face atunci? Nimic.
In tot acest haos este clar ca nu are sens sa mai radem de cei care fac greseli la capacitate si la bac. Ei sunt rodul acestui balamuc.
Autor: Cristina Calin