Anul acesta, la inceputul scolii, pe langa manuale si rechizite, elevii au nevoie si de masti chirurgicale pentru copii, ce trebuie purtate ca masura de prevenire a transmiterii coronavirusului.
Dar, care sunt cele mai potrivite masti pentru intoarcerea la scoala? Cate ar trebui sa aiba un copil la el? Cum trebuie folosite si pastrate pentru a fi sigure? Iata cateva raspunsuri la cele mai frecvente intrebari la inceput de an scolar, in plina pandemie de coronavirus:
Masca chirurgicala pentru copii: obligatorie de la 6 ani
Transmiterea coronavirusului se produce si prin picaturile mici pe care le expulzam atunci cand vorbim, tusim sau stranutam, iar functia mastii de protectie este de a preveni raspandirea virusului care ii poate infecta pe altii. Prin urmare, daca toti copiii o poarta la scoala se protejeaza reciproc de infectia cu coronavirus.
Mastile de protectie sunt obligatorii pentru copiii care au varsta peste 6 ani si trebuie sa le foloseasca in clasa, in transportul scolar, indiferent de mentinerea distantei interpersonale.
Masti chirugicale sigure pentru copii: specificatii eticheta
Conform specificatiilor ministerelor Sanatatii, cele mai potrivite masti pentru copii sunt cele de unica folosinta sau reutilizabile care au insa anumite specificatii pe etichete, conform standardelor Uniunii Europene:
- Masca chirurgicala nereutilizabila aprobata conform standardului UNE 0064-2
- Masca chirurgicala reutilizabila aprobata conform standardului UNE 0065: 2020 realizata din material care indeplineste functia de bariera.
- Mastile chirurgicale pentru copii trebuie sa fie adecvate varstei copilului. Exista masti pentru copii in trei dimensiuni, in functie de varsta copilului: mici (pentru copiii de la 3 la 5 ani), medii (pentru copiii de la 6 la 9 ani) si mari (pentru copiii de la 9 la 12 ani).
- De asemenea, copiii pot folosi o masca chirurgicala cu marcaj CE (certificat european) UNE-EN 14683.
Trimiterea la standardul UNE asigura faptul ca masca respecta standardele de calitate precum eficienta filtrarii (mai mare de 90% pentru cele reutilizabile si 95% pentru cele de unica folosinta) si respirabilitate (mai putin de 60 Pa / CM2). Acestea garanteaza o filtrare adecvata si o respiratie fara probleme.
Faptul ca nu are o referinta la o specificatie UNE nu inseamna ca nu protejeaza impotriva COVID-19. Unii respecta alte reguli si acest lucru este mentionat pe eticheta lor. Cu toate acestea, daca o masca igienica nu are referinte la standarde sau teste, nu poate garanta un nivel de protectie.
Conform ghidului de consum, copiii cu Covid-19 pozitiv, cu simptome sau asimptomatici, ar trebui sa poarte masti chirurgicale de dimensiuni adulte.
Exista, de asemenea, masti de panza nespecificate care nu au fost testate sau verificate. Mastile chirugicale de unica folosinta sunt, dupa cum le spune numele, de unica folosinta, in timp ce in cazul celor refolosibile, producatorul trebuie sa indice numarul maxim de spalari. Dupa spalare, acestea trebuie lasate sa se usuce la aer.
Cum se foloseste corect masca chirurgicala?
O masca de unica folosinta nu se foloseste mai mult de patru ore. Dupa acest interval, ea trebuie schimbata. De asemenea, in cazul in care masca se rupe sau se murdareste trebuie aruncata si folosita una noua.
In cazul in care masca se uda sau se deterioreaza in urma utilizairii, este recomandata schimarea acesteia.
Daca marchezi numele copilului pe masca, trebuie sa scrii pe o margine a acesteia sau pe benzile de cauciuc, departe de zona de respiratie, deoarece cerneala ar putea sa o ude. Etichetele nu trebuie cusute sau calcate, deoarece pot modifica tesatura si, prin urmare, protectia mastii.
Masti chirurgicale copii: cum trebuie pastrate corect
Mastile trebuie pastrate intr-o punga inchisa, de preferinta din panza, deoarece cele din plastic nu le permit sa respire si ciupercile si bacteriile pot prolifera.
De asemenea, nu este recomandat sa fie pastrate in buzunar, deoarece poate fi un vehicul de contaminare daca puneti mainile in el.
Cum se foloseste masca chirurgicala pentru copii la scoala
- Se inlocuieste frecvent (perioada maxima de utilizaere este de 4 ore) ori de cate ori este murdara sau umeda
- Copiii sub 12 ani nu trebuie sa foloseasca masti pentru adulti.
- Masca trebuie sa acopere complet gura, nasul si barbia, fixandu-se strans pe fata si pe suprafata nazala din partea superioara.
- Amplasarea si utilizarea mastii trebuie sa fie intotdeauna supravegheate de un adult
- Nu impartiti niciodata o masca cu alti copii.
- Spalati-va mainile cu o solutie hidroalcoolica sau sapun si apa inainte de a manipula masca.
- Masca trebuie data jos cu mainile curate, dezinfectate, tinand mainile de elastice
Daca este indepartata pentru a manca sau a bea, aceasta trebuie pastrata temporar in punga pentru a oferi un contact cat mai mic posibil cu exteriorul si inlocuita conform instructiunilor. Recomandat ar fi ca dupa masa sa fie inlocuita cu alta masca.