Anul scolar 2020-2021 incepe pe 14 septembrie, insa pentru moment nu se stie exact ce elevi vor merge fizic la cursuri si cine va invata dupa scenariul hibrid, cu alternarea orelor in clasa cu cele online. Normele elaborate de Ministerul Sanatatii pentru reluarea cursurilor au iscat o serie de controverse, unele dintre ele fiind considerate chiar un pericol pentru elevii de varsta mica.
Medicul pediatru Mihai Craiu este, de parare, spre exemplu, ca inclusiv copiii de gradinita ar putea purta masca de protectie, desi in normele Ministerului Sanatatii se specifica faptul ca nu este recomandat.
Prof. dr. Alexandru Rafila, presedintele Societatii Romane de Microbiologie, atrage, insa, atentia, ca separatoarele din plexiglas ar putea fi un pericol pentru elevii de varsta mica, mai neastamparati.
"In primul rand, daca vrem sa diminuam riscul de transmitere, grupurile de copii care se afla în acelasi timp intr-o incinta ar trebui sa fie mai mici. Acest lucru este mai greu de obtinut, sunt clase de 35 - 40 de copii, care ar trebui sa functioneze in acelasi spatiu in care au functionat si pana acum si in acelasi interval de timp. Eu nu stiu cum va functiona un astfel de sistem cu separatoare de plexiglas, mai ales ca discutam de copii mici, care se pot impiedica de aceste separatoare atunci cand se misca prin clasa", a spus Alexandru Rafila, conform Digi24.
Ce spun expertii despre mastile obligatorii pentru elevi
In timp ce la nivel guvernamental s-au stabilit normele de desfasurare a cursurilor si cele de igiena si siguranta ce trebuie aplicate, specialistii atrag atentia asupra unor chestiuni discutabile.
Prof. dr. Alexandru Rafila, reprezentantul Romaniei la OMS, este de parere ca, inainte de inceperea cursurilor, ar fi indicata realizarea unor teste, pe baza de voluntariat, care sa arate cum suporta copiii masca pe figura timp de mai multe ore:
Putem incerca o zi, doua, se pot gasi copii care sa fie adusi de parinti, eventual pe baza de voluntariat, si sa vedem cum functioneaza o astfel de clasa, cum suporta copiii masca timp de 4-5 ore, care sunt elementele care ar putea sa apara
Medicul pediatru Mihai Craiu considera, la randul sau, ca pericolul real in cazul raspandirii coronavirusului dupa inceperea scolii nu este pentru elevi, ci pentru profesori si pentru cei care ii duc si iau de la scoala. "Copiii se imbolnavesc mai rar, mai putin si mai scurt decat adultii. Eu sunt mai ingrijorat de dascali si de bunici, nu de ceea ce vor face copiii (...) Mie de adulti mi-e frica. Si nu mie, personal, ci OMS-ului, expertilor de la INSP. Toate autoritatile spun ca riscul mare este in cancelarie, nu in clasa", spune Craiu intr-un interviu pentru Adevarul.
Cum se reiau cursurile pe 14 septembrie
De principiu, cursurile vor fi reluate dupa modelul clasic, fata in fata, pentru toti copiii, de la gradinita pana la liceu. In functie de situatia epidemiologica fiecare unitate de invatamant va decide, ulterior, scenariul in care vor continua cursurile. In cel mai rau scenariu, de depasire a ratei de 3 cazuri de COVID-19 la mia de locuitori, autoritatile locale sau centrale pot decide suspendarea completa a cursurilor si continuarea lor doar in mediul online.
Parintii si elevii vor afla cu siguranta cum va incepe scoala pe 14 septembrie abia in jur de 10 septembrie. Atunci inspectoratele scolare vor avea centralizata situatia din unitatile de invatamant din jurisdictie si masura in care acestea pot respecta normele cerute de Ministerul Sanatatii pentru a preveni raspandirea coronavirusului; un criteriu important va fi situatia epidemiologica la nivel local la data de 7 septembrie si capacitatea logistica a scolilor de a asigura distantarea fizica si masurile de igiena ce se impun in pandemie.
Toti elevii in clase, la Bucuresti
Toate scolile din Capitala isi vor deschide portile pentru elevi pe 14 septembrie. Cel putin asa a anuntat inspectorul adjunct al Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti, Liliana Toderiuc-Fedorca, pentru Edupedu.
Pe 14 septembrie, scolile se deschid cu prezenta fizica a elevilor si vom vedea, pe masura ce situatia epidemiologica evolueaza, ce masuri va lua fiecare unitate de invatamant in parte. In fiecare saptamana se va analiza situatia epidemiologica din fiecare scoala.
Nu se stie, insa, ce se va intampla in celelalte judete si, mai ales, ce se va intampla cu acele scoli care nu au nici macar un grup sanitar, iar toaleta se afla in curte, si, prin urmare, este greu de presupus ca vor putea fi respectate normele de igiena elementare.
Ministerul Sanatatii a elaborat trei scenarii posibile pentru organizarea activitatii in scoli, in functie de gradul de risc de infectare cu SARS-CoV-2. Scenariul verde se aplica atunci cand rata incidentei este sub 1/1000 de locuitori (risc redus), scenariul galben este valabil pentru o rata a incidentei cuprinsa intre 1-3/1000 de locuitori (risc mediu), iar scenariul rosu intra in functiune daca rata incidentei cumulate depaseste limita de alerta de 3/1000 de locuitori (risc major).
Scenariul verde si scenariul galben sunt aproape identice. Toti elevii din clasa pregatitoare si din clasele I-IV vor merge la scoala cinci zile pe saptamana, vor purta masti sanitare cat se afla in scoala si vor pastra o distanta de 1 metru fata de ceilalti. Pentru salile de curs in care nu este posibila distantarea fizica, se vor monta panouri de plexiglas pe banci.
Cadrele didactice vor fi, de asemenea, obligate sa poarte masca sanitara si sa supravegheze elevii pentru ca acestia sa respecte normele de siguranta.
Diferenta apare la nivelul claselor V-VII si IX-XI, ai caror elevi vor merge la cursuri alternative in scenariul galben: o saptamana sau doua vor merge la scoala o parte dintre copii, iar ceilalti vor invata online, iar apoi se vor inversa grupele.
Scenariul rosu inchide scolile. Activitatea unitatilor de invatamant poate fi suspendata prin hotararea CJSU/CMBSU, in functie de nivelul de transmitere comunitara, la nivel local, sau in functie de numarul de imbolnaviri la nivel de unitate de invatamant. In scenariul rosu, aplicabil si la scara mai mica, atunci cand intr-o clasa apare un caz de COVID-19 activitatea educationala se va desfasura exclusiv online.
Sursa: Ministerul Sanatatii