De ce unele scoli accepta clase de cate 35-40 de elevi? De cele mai multe ori din motive financiare! Fie ca ai un grup de 15 copii, fie ca ai unul de 40, profesorul trebuie platit, iar o clasa mai numeroasa inseamna economie pentru scoala. In plus, anumite institutii prefera sa investeasca mai mult in formarea profesionala a profesorilor existenti, in loc sa angajeze mai multe cadre didactice.
Cercetatorii din domeniul educatiei nu au ajuns la un consens in privinta numarului ideal de elevi dintr-o clasa. Un studiu din 2011 a aratat ca pentru gradintita, 25 de copii intr-o clasa sunt prea multi, in timp ce la gimnaziu, 30 de elevi formeaza o clasa aglomerata, iar la liceu, 40 de elevi.
Dezavantajele unei clase numeroase pentru copii
O clasa aglomerata ofera un mediu stresant de invatare micutilor. De multe ori elevii nu au suficient spatiu, si atunci devin agitati si galagiosi. Mai mult, elevii se plictisesc mai repede, deoarece invatatorul nu poate acorda atentie suficiente fiecaruia in parte.
De asemenea, se pot sustrage mai usor din sarcini si se pot ascunde, astfel incat profesorul nu stie cine participa la activitati sau cine are dificultati in a pricepe ce se preda la ora.
In plus, un grup prea mare de colegi ii poate impiedica pe copii sa se cunoasca intre ei si sa devina o echipa.
Cum este pentru profesor intr-o clasa cu multi elevi
Clasele prea aglomerate fac ca profesorul sa esueze in actul de predare: nu mai poate sa isi atinga obiectivele, se simte coplesit si epuizat. In plus, in aceste clase profesorul pierde conexiunea cu elevii si nu se mai poate raporta la ei invidivual, ci doar ca si grup. In felul acesta, in loc sa se apropie de copii, profesorul se distanteaza.
Mai mult, predarea personalizata, adaptata nevoilor fiecarui copil este aproape imposibila. La fel si interactiunea unu la unu. Controlul profesorului asupra unei clase foarte mari este redus si nu poate stapani elevii, acestia putand face tot ce vor in timpul orelor.
Beneficiile unei clase reduse numeric
O serie de cercetari arata ca in clasele unde sunt mai putin de 20 de elevi, copiii invata mai mult in primii ani de scoala, au rezultate mai bune si au mai mari sanse sa merga si la facultate. Elevii nu se pot ascunde si pot sa fie mai usor implicati in activitati.
De asemenea, primesc mai mult feedback si se se centreaza pe invatare. Iar pentru profesor este mai usor sa identifice problemele fiecarui elev si eventualele dificultati de invatare.
Citeste si: Clasele incarcate ii impiedica pe elevi sa se concentreze la ore