Prima zi de scoala trebuie sa fie una dintre zilele memorabile ale unui copil. Totusi, acest tablou frumos s-ar putea transforma intr-un adevarat cosmar. De aceea, este bine sa iti pregatesti treptat copilul pentru prima zi de scoala si sa il familiarizezi cu ceea ce se va intampla. Rolul parintilor in a diminua anxietatea copilului si impactul fata de un nou mediu este esential.
Impactul scolii asupra copilului tau!
Prima zi de scoala inseamna pentru copil adaptarea la un nou mediu. Desi multi trec deja prin etapa gradinitei, odata cu inaintarea in varsta copilul resimte si mai accentuat astfel de schimbari. O multime de framantari ii apar in minte despre: Ce va face acolo? Ce asteptari au parintii de la el? Pe cine va cunoaste? Cine ii va fi prieten si cine nu? Cum va face fata cerintelor?
Familiarizarea copilului cu ceea ce il asteapta poate atenua multe dintre consecintele ce ar putea aparea odata cu prima zi de scoala: depresie, inadaptare, apatie, anxietate, frica, atac de panica etc.
Ingradirea anumitor libertati, precum si supunerea la noi reguli ar putea avea un impact negativ daca copilul nu este pregatit dinainte pentru a face fata unor astfel de schimbari in viata lui.
Rolul parintilor in diminuarea anxietatii copilului in prima zi de scoala
Parintii au un rol esential in adaptarea psihologica, dar si fizica a micutului in noul cadru scolar! Desi multi merg pe premisa "vom vedea ce se va intampla cand ajungem acolo", este bine ca adaptarea sa se faca cu mult timp inainte prin cateva trucuri extrem de eficiente care sa il ajute pe copil sa faca fata stresului de a da piept cu noua locatie, cu oameni necunoscuti si cu separarea de parinti!
Afla cum sa reduci din anxietatea ta si a copilului tau inainte de prima azi de scoala, pentru ca venirea ei sa devina o fotografie frumoasa a albumului copilariei!
Vorbeste-i despre scoala cu cel putin 2 saptamani inainte!
Inainte de a incepe scoala este bine sa incepi sa ii vorbesti micutului tau despre ea, sa ii faci "cunostinta", chiar si la nivel teoretic, cu ceea ce il asteapta. Il va mai calma si isi va gasi cateva raspunsuri la intrebarile care-l framanta.
Explica-i pas cu pas ce se va intampla, cine va avea grija de el, ce se intampla acolo, ce schimbari sunt fata de gradinita (daca este cazul), dar fara a exagera spunandu-i ca va fi numai joaca si distractie!
Familizarizeaza-l cu locatia!
Daca pasiti pentru prima oara in scoala exact la data inceperii cursurilor, copilul va fi speriat si va trebui sa infrunte cu teama de necunoscut, fiind prima data cand ajunge in acel loc.
De aceea, pentra a diminua din starea de neliniste si din panica pe care ar putea-o manifesta, vizitati locatia cu cateva zile inainte, de mai multe ori. De fiecare data prezinta-i o alta latura frumoasa a scolii – parculetul de joaca, salile de clasa frumos colorate, bancutele unde vor sta copiii, unde va sta profesoara, tabla pe care va scrie cu creta.
Cauta-i prieteni - colegi prin imprejurimi!
De obicei, in jurul scolilor sunt tot felul de parculete pline de copii! Atunci cand mergeti sa vizitati scoala, indreptati-va si spre acestea si intreaba mamele daca si copiii lor vor merge la aceeasi scoala. Daca ai norocul sa gasesti pe cineva, ajuta-ti copilul sa se imprieteneasca cu respectivii copii.
Poti intra si la librariile din imprejurimi unde mamele fac de zor cumparaturi pentru recuzita copiilor si poti intreba daca vor merge la aceeasi scoala. De asemenea, poti gasi chiar in curtea scolii potentiali elevi si puteti astfel crea relatii.
Cand vor ajunge la scoala in prima zi se vor recunoaste si nu se vor mai speria atat de tare de ideea de nou.
Pregateste-l pentru ora de trezire!
Afla din timp programul si ora la care trebuie sa se trezeasca si creeaza-i treptat o rutina. Este important sa faci asta cu cel putin o saptamana-doua inainte de scoala pentru a se putea obisnui!
Fa-o treptat, trezindu-l cu cate un sfert de ora mai devreme in fiecare zi, pana ajungi la ora vizata! Altfel, te-ai putea trezi in prima zi de scoala cu un copil imbufnat si fara chef de nimic, din cauza somnolentei care-l copleseste!
Cum sa faci despartirea de copil mai usoara in prima zi?
Este cel mai greu moment prin care trebuie sa treaca mamicile si acest lucru le sperie foarte tare. Chiar daca ai mai trecut prin asta cu el la gradinita, s-ar putea sa nu fi scapat de hohotele de plans de la plecare. Iata cateva trucuri care sa te ajute:
-
vorbeste cu el inainte cu ceva timp despre faptul ca il vei lasa in grija profesoarei si ca tu nu vei putea participa – explica-i concret de ce se intampla asta!;
-
incearca sa stai cat mai putin cu el in ziua aceea si sa pleci cat mai repede, inainte ca prichindelul tau sa se ataseze prea tare de tine, incat sa nu iti mai dea drumul – va trece mai repede peste suparare;
-
nu incerca sa pleci pe ascuns - ii vei aprofunda si mai mult nelinistea si se va simti vulnerabil cand se va trezi ca este singurel acolo – explica-i ca trebuie sa pleci si ca te intorci la o anumita ora pentru a-l lua acasa.