Prima zi de scoala este o adevarata provocare pentru parinti si pentru copii. Este primul pas important din viata parintilor, dar mai ales din viata copiilor.
Este o schimbare majora pentru intreaga familie. Pentru parinti, schimbarea este data de programul diferit al copiilor, de nevoile acestora care vor avea nevoie de mai multa atentie si ajutor cu temele, dar si de pregatirile specifice perioadei. Pentru copii este insa o lume cu totul noua. Pasesc intr-un colectiv pe care nu-l cunosc si brusc, vor avea mai multe responsabilitati si mai putin timp pentru joaca si alte activitati preferate.
Iata insa cateva sfaturi pentru a face ca prima zi de scoala sa fie una fericita atat pentru copii cat si pentru voi, parintii.
Prima zi de scoala pentru copil
Informeaza-ti copilul cu privire la programul din prima zi de scoala. In momentul in care copiii stiu care va fi rutina din prima zi de scoala, se vor simti mai siguri si mai increzatori.
1. Acorda atentie sentimentelor copilului. Este important sa stii ce simte copilul si sa ii intelegi sentimentele. Poate fi nesiguranta, teama de necunoscut, teama ca va sta fara tine etc. Este important sa ii validezi sentimentele si sa-l ajuti sa le gestioneze. Cu siguranta are intrebari si nelamuriri, temeri, etc, prim urmare raspunde-i la toate cu mult calm.
2. Ofera-i increderea ca va reusi sa se adapteze si sa-si faca noi prieteni, precum si a faptului ca se va descurca de minune la scoala daca este responsabil.
3. Afla care sunt activitatile extracurriculare oferite de institutie (sport, arta, teatru, etc) si intreaba-l daca vrea sa participe la acestea. Este important ca micutul sa fie implicat intr-o activitate extracurriculara atat pentru a-si dezvolta abilitatile sociale cat si pentru dezvoltarea hobby-urilor sale.
Prima zi de scoala pentru parinti
Prima zi de scoala a copilului este un pas important si pentru parinti. Iata ce trebuie sa faci in aceasta zi:
1. Ofera-i invatatoarei informatii utile despre copil si despre voi. In primul rand, daca micutul tau are o anumita afectiune este important ca invatatoare sa cunoasca acest lucru (poate fi vorba despre alergii la diverse alimente, diverse boli, nevoia de a lua anumite pastile la anumite ore, etc). De asemenea, asigura-te ca are cel putin doua numere de telefon la care poate apela in caz de urgenta, dar si in cazul in care doreste sa impartaseasca noutati cu tine.
2. Pune etichete cu numele copilului pe toate obiectele acestuia. Penarul, caietele si chiar si ghiozdanul trebuie sa aiba etichetele cu numele complet al copilului. Inclusiv pe hainele de schimb este indicat sa pui etichete. In acest fel educatoarea va sti care sunt ale copilului tau, in cazul in care acesta le uita sau le rataceste.
3. Nu iti ascunde lacrimile. Este important sa nu iti ascunzi lacrimile e cel mic. Daca acesta te va vedea cu ochii in lacrimi, insa tu ii spui ca nu este adevarat si incepi sa te ascunzi, acesta se va panica. Explica-i ca lacrimile nu sunt doar de tristete, ci si de bucurie. Explica-I ca pentru tine este un moment foarte emotionant, in sensul bun si ca esti extrem de fericita si mandra de el ca a crescut atat de mare si a intrat la scoala.
Sursa foto: piqsels.com