Copilul tau merge pentru prima oara la scoala? Atunci trebuie sa-i oferi tot ajutorul necesar pentru a face cititul si scrisul mai usor si mai distractiv.
Doar de tine depinde cum va privi copilul scoala si cat de mult va adora sa citeasca. In plus, parintii sunt cei care trebuie sa-i sprijine, sa-i incurajeze si sa-i motiveze pe cei mici sa-si faca temele, sa invete sa citeasca si sa scrie.
Pentru ca micutul sa adore lectura este important sa-l inveti de mic sa indrageasca aceasta latura prin a-i citi in fiecare zi.
Stabileste o rutina
Primul pas pe care trebuie sa-l faci este sa stabilesti o rutina. Copilul trebuie sa continue studiul si acasa, chiar daca nu are teme. Acesta trebuie sa invete ca perseverenta este cheia succesului. Prin urmare repetati acasa tot ceea ce a facut la scoala si cititi impreuna povesti care-i plac.
Rutina este foarte importanta pentru ca un copil sa invete sa acorde timp lectiilor pentru scoala, sa citeasca si-si dezvolte abilitatile. In lipsa acesteia scoala va fi perceputa de copil ca o corvoada, care-I impiedica sa petreaca timp jucandu-se.
Importanta rutinei pentru copilul scolar
Stim cu totii ca rutina este sfanta in viata unui copil, inca de la nastere. Aceasta este insa, cu atat mai importanta in viata copiilor scolari. Rutina ii ajuta sa-si structureze timpul alocal lecturii si studiului atat in primul an de scoala, cat si in anii urmatori. Aceasta ii va invata sa fie responsabili, lucru care le va intra in sange pana la maturitate.
De exemplu, in cazul unui copil care abia acum merge la scoala, odata ce ajunge acasa poate lua pranzul, apoi poate dormi sau, daca nu mai doarme la pranz, poate avea o ora, doua in care sa se joace. Apoi o ora, doua vor fi destinate studiului si abia apoi va putea iesi afara la joaca.
Acesta este insa doar un exemplu, deoarece modul de structurare a timpului este diferit pentru fiecare copil, in functie de activitatile extrescolare pe care le mai face.
Tehnici de dezvoltare a atentiei, memoriei si concentrarii
Atentia, concentrarea si memorarea sunt esentiale pentru un copil care merge la scoala. Aceste abilitati sunt dobandite in timp, prin perseverenta si practica. Prin urmare, este esential ca acestea sa devina o rutina in viata copilului. Iar cel mai frumos este ca pot fi introduse prin joaca, astfel incat copilul sa nu perceapa acest lucru ca pe o “tema” pentru acasa. Cantecele pentru copii sunt o sursa excelenta pentru memorie. Puteti asculta impreuna un cantec adecvat varstei si apoi sa incercati, amandoi sa-l cantati. Este un excercitiu pe care copiii il adora, dar in acelasi timp ii si distreaza.
Cititul povestilor
Prin simplul fapt ca-i citesti o poveste copilului ii poate dezvolta toate cele trei abilitati. Acesta invata sa se concentreze asupra povestii, este atent la ce ii spui si poate memora dialoguri sau fraze amuzante. Desigur, nu este suficient doar sa-i citesti povestea, ci este important sa discutati despre aceasta. Sa-l intrebi ce impresie i-au lasat persoanjele, ce ar fi facut el diferit daca ar fi fost un anumit personaj, sa-I pui diferite intrebari despre ceea ce este scris in carte, sa ii raspunzi la toate intrebarile pe care le are, chiar daca te opreste dupa fiecare propozitie, etc.
Cum alegi carti potrivite pentru a stimula copilului gustul pentru lectura
Odata ce copilul invata sa citeasca este important sa-l ajuti, iar cel mai bun ajutor este fie sa cititi impreuna carti pe care le are deja si le adora, fie sa ii cumperi carti care stii ca i-ar atrage atentia.
Este foarte important sa alegi carti care sa-i placa si sa nu-l fortezi sa citeasca ceva ce nu-si doreste. Nu vei face decat sa obtii contrariul – cel mic va ajunge sa urasca lectura. Trebuie sa gasesti acea modalitate prin care sa faci lectura atractiva pentru el.
Pentru primul an de scoala alege carti scrise cu litere mari, propozitii simple scurte si usor de inteles. Pana la finalul anului copilul poate ajunge sa citeasca povesti mai complexe, dar tot adecvate varstei. Nu uita ca invatarea cititului este un proces de durata, mai ales in primul an de scoala.
Sursa foto: pexels.com