S-au reintors paduchii odata cu redeschiderea scolilor si gradinitelor. Cum previi aparitia acestora pe capul copilului

/ / Modificat: 2022-10-31
S-au reintors paduchii odata cu redeschiderea scolilor si gradinitelor. Cum previi aparitia acestora pe capul copilului

Odata cu reintoarcerea copiilor in colectivitate a reaparut problema paduchilor in scoli si gradinite. Deoarece copiii au contact intre ti timp de cateva ore, si uneori stau foarte aproape unii de altii si se si imbratiseaza, aceste insecte nesuferite trec usor de la un copil la altul.

Cum se transmit paduchii

Exista mai multe mituri privind transmiterea paduchilor. Unele dintre acestea spunca paduchiii sar, precum puricii, altele ca zboara. Realitatea este ca paduchii nu au aripi sa zboare si nici capacitatea de a sari cum se intampla cu puricii. In schimb, se deplaseaza de la un fir de par la altul. 

Acestia se deplaseaza de la un copil la altul prin firele de par. Daca acestia isi unesc capetele (de exemplu, in timpul imbratisarilor sau pentru a-si face poze) paduchii se deplaseaza cu usurinta.

Un alt mit comun este ca paduchii se fac in special de persoanele care nu se spala pe cap. Realitatea este insa ca acestia prefera capetele curate, deoarece astfel nu doar ca se deplaseaza mai usor, dar pot ajunge mai usor la sursa de hrana (sangele), fara ca sebuumul si impuritatile sa le stea in cale.

Cum poti evita ca micutul tau sa ia paduchi

Exista cateva recomandari pentru prevenirea paduchilor, pe care trebuie sa le comunici copiilor tai. Iata ce trebuie sa faci:

- Invata-ti copii sa nu imparta palarii, caciuli, elastice, perii sau alte accesorii de par, cu alti copii.

- Obisnuieste-ti copiii, daca au parul lung, sa-l poarte legat in coada, la spate, cand sunt in colectivitate.

- Folositi sampoane si tratamente pentru par cu repelenti naturali pentru paduchi, cum ar fi: arborele de ceai, scortisoara sau cuisoare. 

- Verifica periodic scalpul copilului, in special in spatele urechilor si in zona cefei.

Ce trebuie sa faci daca micutul ia paduchi

Fa-l constient de faptul ca daca se scarpina se va rani. Prin urmare trebuie sa evite acest lucru, indiferent cat de dificil este. 

Utilizeaza sampon special de la farmacie si pieptene pentru paduchi. Pune-ti copilul sa se spele zilnic cu samponul respectiv, lasandu-l sa actioneze conform instructiunilor de pe ambalaj. Dupa clatire, piaptana-ti copilul cu grija, cu ajutorul pieptenelui special, pentru a indeparta paduchii si ouale acestora. Repeta ori de cate ori este necesar.

Atentie! Citeste foarte bine recomandarile de pe ambalajul produsului folosit. Unele produse pot fi folosite zilnic, altele la cateva zile sau chiar o data la o saptamana. Folosindu-le zilnic, pe acestea, nu vei face decat sa-ti pui in pericol copilul.

De asemenea, este important sa nu amesteci mai multe tipuri de sampoane sau produse pentru eliminarea paduchilor. 

FOTO: freepik.com

Taguri Paduchi copii Paduchi scoala

Articole recomandate

Citeste si despre