Biroul din camera copilului este si locul unde acesta isi face temele pentru gradinita sau scoala, nu doar unde deseneaza sau se joaca. Realizarea cu succes a temelor depinde foarte mult de alegerea unui birou adecvat inaltimii lui si de o pozitie corecta a prichindelului la masa de scris, dar si de un mediu propice pentru studiu. Descopera principalele reguli care tin de camera si de birou care contribuie la sporirea concentrarii si atentiei copilului la teme si invatat!
Spatiul si mediul propice pentru studiu
Amenajarea mobilierului in camera, felul in care sunt imprastiate jucariile sau ambientul contribuie din plin la realizarea cu succes a temelor copilului. Biroul sau masa de scris trebuie sa fie pozitionata intr-o zona cat mai luminoasa a camerei, eventual cat mai aproape de o fereastra, care sa-i asigure o sursa naturala de lumina, pe timp de zi.
In cazul in care lumina naturala nu este suficienta pentru a asigura o vizibilitate buna pentru realizarea temelor, opteaza si pentru o sursa de lumina artificiala. Pune-i pe birou o veioza, astfel incat, in zilele innorate sau seara, sa aiba vizibilitate optima asupra spatiului unde isi va lucra temele.
Lumina trebuie sa cada perfect pe toata suprafata biroului. Pentru cei care sunt stangaci, lumina trebuie sa cada de sus si din partea dreapta, pe cand pentru cei care sunt dreptaci, din stanga. Asigura-te ca inainte de a se apuca de teme, camera este aerisita, iar temperatura ambientala este optima.
Eliminarea surselor de distragere a atentiei
Linistea este o conditie esentiala pentru a asigura concentrarea copilului la teme. Evita sa faci zgomote puternice prin casa in timp ce acesta studiaza pentru scoala si nu il lasa sa invete sau scrie pe muzica sau cu televizorul pornit pe fundal. Ii distrag atentia si nu reuseste sa retina corect informatiile sau sa gaseasca solutiile la problemele si temele pe care le are de facut.
Pe biroul sau pe masa de scris a copilului nu trebuie sa existe jucarii sau alte obiecte care i-ar putea distrage atentia. Spatiul de scris trebuie sa fie cat mai "curat", in sensul ca pe birou ar trebui sa se regaseasca doar instrumentele de scris, caietele si cartile.
Este recomandat sa ii achizitionezi copilului si un suport de birou pentru carti. Acesta pozitioneaza cartile la un anumit nivel in fata copilului, astfel incat sa faciliteze cititul lor si sa nu ii forteze privirea sau sa ii modifice postura corecta de la birou.
Caietul trebuie sa fie asezat in fata lui, intre maini, inclinat la un unghi de 45-55 de grade, atat pentru dreptaci, cat si pentru stangaci.
Nu este recomandat sa pui in camera copilului televizor sau calculator. Cu atat mai putin este indicat ca acestea sa fie pozitionate pe birou sau masa de scris, in raza vizuala a copilului atunci cand isi face temele. Reprezinta doua surse majore de distragere a atentiei si a concentrarii. Gandul lui va zbura la jocul lasat neterminat sau la desenele preferate care sunt pe cale sa inceapa.
Tu ce reguli sau masuri iei pentru a asigura desfasurarea in armonie a temelor copilului si pentru a-i spori atentia si concentrarea? Spune-ne sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!