Anul scolar 2020-2021 incepe sub semnul pandemiei COVID-19. Un ordin comun al ministerelor Sanatatii si Educatiei stabileste normele dupa care se va desfasura invatamantul in colectivitate, iar calendarul anului scolar nu a suferit modificari de structura. Prin urmare, indiferent de scenariul in care scolile vor sustine cursurile, acesta include si programul "Scoala altfel 2020".
Ce este "Scoala altfel"
Programul "Scoala altfel" a fost implementat incepand cu anul 2016 si se deruleaza in general pe baza unei planificari lasate la latitudinea fiecarei unitati de invatamant. Scopul acestui program, cunoscut si ca "Saptamana altfel", este acela de a contribui la dezvoltarea competentelor de invatare ale copiilor, a abilitatilor lor sociale si emotionale. Elevii si prescolarii au ocazia sa experimenteze lucruri despre care au invatat, sa isi manifeste creativitatea si sa afle cum se aplica in viata de zi cu zi teoria de la orele de cultura generala.
Ce activitati se pot programa in cadrul programului "Scoala altfel"
Activitatile desfasurate in cadrul "Saptamanii altfel" trebuie sa fie transdisciplinare, experientiale, inovatoare, sa fie bazate pe constatarile unor cercetari si bune practici educationale si pot fi proiectate in parteneriat cu elevii si parintii, dar si cu institutii, organizatii non-guvernamentale si/sau operatori economici.
De cele mai multe ori in timpul saptamanii alocate programul "Scoala altfel" elevii au avut ocazia sa asiste la experimente interesante, sa viziteze locuri sau obiective despre care au invatat, sa participe la ore experimentale si chiar la actiuni culturale (teatru, opera etc.)
In ce perioada se desfasoara "Scoala altfel 2020"
In anul scolar 2020-2021, "Saptamana altfel" se poate desfasura oricand in perioada 5 octombrie 2020 - 4 iunie 2021. Programarea va fi facuta de fiecare scoala in parte, iar actiunile din cadrul programului trebuie sa se desfasoare pe o perioada de 5 zile consecutive. Pana la aceasta data, insa, Ministerul Educatiei nu a comunicat o metodologie adaptata la pandemie pentru "Scoala altfel 2020".
In anul scolar precedent nu toate scolile au apucat sa organizeze „Saptamana altfel”, dupa ce cursurile fata in fata au fost suspendate in toata tara inca de la jumatatea lunii martie. Acestea au primit recomandarea sa regandeasca activitatile in concordanta cu situatia si orele din cadrul „Scolii altfel” sa fie facute, in masura posibilitatilor, in mediul online sau chiar prin telefon, acolo unde nu exista posibilitatea de conectare la internet.
Ministerul Educatiei a trimis inspectoratelor scolare o nota in care recomanda adaptarea activitatilor in functie de reglementarile si resursele existente, insa nu si amanarea sau anularea programului. Acesta ar fi trebuit sa includa activitati ce puteau fi derulate in casa, impreuna cu familia, pentru scolile din mediul urban, ori chiar in curte, gradina, livada pentru cele din mediul rural.
Idei de activitati pentru "Scoala altfel" in pandemie
In anul scolar 2020-2021 "Scoala altfel" se va desfasura dupa reguli mai stricte decat in anii precedenti. In functie de scenariul in care se vor desfasura cursurile in fiecare unitate de invatamant, conducerea acestora va trebui sa gandeasca si sa adapteze si activitatile planificate pentru elevi in "Saptamana altfel".
In conditiile in care o mare parte dintre elevi ar putea face cursurile partial sau exclusiv online, este important ca activitatile speciale, care inlocuiesc timp de o saptamana orele obisnuite, sa fie bine alese, sa fie adaptate varstei elevilor si sa corespunda cu regulile de prevenire a raspandirii coronavirusului, dar si sa prezinte interes pentru copii.
Printre activitatile pe care profesorii le-ar putea programa in "Saptamana altfel" putem enumera:
- activitati extrascolare si extracurriculare precum ateliere de creatie sau educatie, eventual online, adaptate in functie de varsta copiilor (prescolari, scoala primara, gimnaziu etc.)
- webinarii pe teme de interes pentru elevi ceva mai mari, pentru care comunicarea este esentiala; acestea pot fi sustinute de profesori deschisi la discutii pe subiecte ce pot fi si neconventionale sau de specialisti ori reprezentanti ai unor asociatii care se ocupa cu informarea populatiei pe anumite teme si care sunt dispuse sa contribuie la dezvoltarea personala a elevior.
- activitati cultural-artistice (teatru, muzica, arta), in conditiile permise de reglementarile in vigoare la momentul respectiv.
- discutii libere care sa dezvolte capacitatea de a empatiza, pe cea de a intelege opiniile altor persoane, care sa le ofere informatii de interes pentru ei; pot fi "moderate" chiar de invatator sau diriginte.
- excursii in zone apropiate de localitatea in care se afla scoala, eventual cu vizitarea unor obiective de interes.
- petrecere virtuala cu o tematica aleasa de elevi, prilej cu care acestia se vor apropia si vor petrece timp impreuna constructiv.
- calatorii virtuale prin tara, prin lume sau chiar prin spatiu.
"Scoala altfel" este prilejul perfect pentru a iesi tin tiparele invatamantului si a le arata copiilor ca a invata poate sa fie si distractiv.