Se apropie inceputul scolii si atat copiii, cat si parintii parca intra intr-un soi de panica; cei mici pentru ca si-ar dori ca vacanta sa mai tina inca trei luni, cel putin, parintii pentru ca e momentul sa se gandeasca la toate cheltuielile cu care vine "la pachet" inceperea cursurilor.
Pentru cei mai multi copii si parinti reinceperea scolii poate fi o sursa de stres, un trigger pentru anxietate, frustrari si chiar teama.
Primul pas pentru "vindecarea" tensiunilor provocate de inceperea scolii si de sentimentele de plictiseala, apatie, furie sau iritabilitate este constientizarea factorilor care provoaca anxietate. Oamenii, din pacate, nu sunt tocmai priceputi la identificarea adevaratelor motive si la explicarea motivelor care ii fac sa vrea sa evite anumite medii si situatii.
Daca auzi copilul spunand "scoala e o porcarie", "nu invatam nimic" sau "profesorul are ceva cu mine, este posibil ca aceste remarci sa fie doar pretexte menite sa il izoleze psihologic pe elev de ceea ce crede ca se va intampla cand incepe scoala. Ca parinte, ai de facut cel putin cinci pasi concreti pentru a evita ca scoala sa fie o experienta negativa pentru copil.
Creati o rutina pentru sfarsitul verii
Vacanta de vara este o perioada de liniste, in care alarmele nu suna dimineata, relaxarea este cuvantul de ordine, iar termenele limita sunt o idee indepartata pentru toata lumea.
Mai ales in august, ultima luna de vacanta, nimeni nu se mai gandeste la nimic care ar putea avea legatura cu scoala, asa ca este important sa va apropiati treptat de realitatea care va va lovi la sfarsitul lunii. Studiile arata ca elevii care incep sa se pregateasca din timp pentru noul an scolar nu experimenteaza aceleasi sentimente negative ca ceilalti si au un randament mai bun la cursuri.
Ca parinti, puteti crea o rutina care sa ii ajute pe copii sa se readapteze la un program mai strict. Puteti crea un orar de activitati, ii puteti pune sa creeze un jurnal in care sa consemneze ce au facut in vacanta de vara sau sa isi faca liste cu lucrurile pe care le au de facut pana incepe scoala si dupa aceea. Aceste tehnici asigura o stare de consistenta si structurare de la care se va face mai usor tranzitia catre programul riguros din timpul scolii.
Fixati asteptari rezonabile
Una dintre principalele surse de stres pentru elevi este temerea lor ca nu se vor putea ridica la inaltimea asteptarilor parintilor si profesorilor. Cand copilul considera ca nu are capacitatea de a avea succese la scoala, in mod paradoxal va depune si mai putin efort pentru a le obtine si va deveni chiar reticent la tot ce tine de scoala.
Parintii trebuie sa ofere sprijin copilului si sa ii cultive interesul pentru educatie, insa trebuie sa fie atenti sa nu seteze obiective nerealiste si care pot fi o presiune pentru cel mic. Nu-i stabiliti o stacheta de note sub care nu are voie sa coboare, nu ii promiteti pedepse si retragerea unor privilegii pentru ca efectul obtinut s-ar putea sa fie invers.
Amintiti-i, insa, ca nu inveti lucruri peste noapte si ca este nevoie de timp si de perseverenta pentru asta. Elevii trebuie sa creada ca e bine sa isi dea voie sa invete si sa reuseasca sau nu, dar si ca nu este nicio rusine sa recunosti cand nu stii ceva sau cand nu intelegi o explicatie. Din contra, este o dovada de curaj.
Nu comparati copilul cu altii
Unul dintre motivele pentru care copiii urasc inceperea scolii ar putea fi acela ca se simt inferiori altora. Ei se compara cu copiii mai destepti sau mai populari si se simt inferiori lor, ceea ce le provoaca anxietate. Comparatiile care ii fac sa se simta superiori altora le pot da, insa, o impresie gresita despre ei insisi.
Daca si tu, ca parinte, vii si incepi sa il compari cu altii, nu il ajuti cu nimic. Singura comparatie pe care e bine sa o incurajezi este aceea cu el insusi. Copilul trebuie sa realizeze ca a progresat fata de anii precedenti si trebuie provocat sa o faca. Asta ii va da un setiment de mandrie si implinire, care il va ajuta sa dezvolte sentimente pozitive fata de scoala, in loc de frustrare si teama de esec.
Arata-i partea plina a paharului
Nu-l "ameninta" ca dupa ce incepe scoala nu va mai putea dormi pana tarziu, ca va avea multe teme de facut si ca timpul alocat activitatilor preferate va scadea. Pune accent pe oportunitatile pe care i le ofera mersul la scoala: reintalnirea cu prietenii, ocazia de a socializa, oportunitatile de a merge in excursii si de a invata lucruri noi. Astfel, cel mic va fi mai motivat si mai entuziast.
Ofera-i sprijin emotional si ajuta-l cu tot ce are nevoie
Contrar gandirii generale, succesele scolare nu sunt doar o urmare a unui efort individual, ci vin in urma unei munci de echipa intre elev, profesori si parinti.
Un elev nu va fi silitor doar daca il incurajezi sa fie asa, ci are nevoie de modele comportamentale pozitive. Puteti citi impreuna, il poti ajuta cu temele cand are nevoie. Nu-l judeca dupa notele primite la scoala, pentru ca acestea s-ar putea sa nu reflecte altceva decat o realitate de moment. Nu-l subaprecia atunci cand nu primeste note mari. Da-i un feedback realist si care sa ii fie de ajutor, in loc sa il certi sau sa il sanctionezi.