Vizitele parintilor la scoala reprezinta cea mai buna si eficienta metoda de monitorizare a activitatii scolare a copiilor. Chiar daca micutii abia pasesc in mediul scolar in primul an sau sunt veterani ai bancilor scolii, exista o multime de motive importante pentru care trebuie sa vizitezi insitutia si profesorii si in afara sedintelor cu parintii sau a serbarilor scolare.
De ce trebuie sa faci vizite dese la scoala?
Este foarte important, ca parinte, sa pastrezi un contact permanent cu scoala, in special cu invatatoarea sau diriginta clasei, dar si cu directoarea sau alti profesori. Este cel mai eficient si benefic mod de a verifica modul in care progreseaza copilul, cum s-a integrat si, mai ales, daca este fericit sau nu in respectiva scoala.
Vizitele la scoala nu trebuie facute doar in cazul copiilor proaspat intrati la scoala. Trebuie sa faca parte din programul tau frecvent, de mai multe ori intr-un an scolar. O relatie apropiata cu autoritatile scolii si cu profesorii te poate ajuta sa il motivezi pe copil, sa descopere placerea de a invata si sa aiba performante scolare bune. In plus, esti la curent si cu starea emotionala pe care o resimte copilul in clasa si in scoala - daca are conflicte cu alti copii, daca este izolat, nu reuseste sa comunice si sa relationeze cu cei de langa el. Bunastarea lui emotionala este importanta pentru o crestere armonioasa.
Majoritatea parintilor se simte incomod sa vorbeasca cu profesorii sau cu directoarea scolii din cauza faptului ca nu stiu ce sa intrebe si cum sa conduca o astfel de conversatie.
Cum te pregatesti pentru vizita la scoala?
Informeaza-te!
Daca nu vrei sa te simti stanjenita sau sa fii pusa in situatii neplacute, fa-ti intotdeauna temele inainte de a planifica o vizita la scoala. Este important sa te documentezi cu privire la cele mai importante informatii despre scoala respectiva - profilul ei, resurse, optionale si programe speciale pentru motivarea si cresterea performantelor scolare ale copiilor. Pe masura ce citesti despre scoala si oportunitatile sau punctele slabe ale ei, nu uita sa iti iei notite cu posibile intrebari pentru momentul intalnirii.
Programeaza-te!
Nu te duce neanuntata la scoala, in speranta ca vei fi primita de directoare sau profesori. Programeaza-te telefonic la secretara scolii pentru a planifica o vizita directoarei sau vorbeste cu invatatoarea pentru a programa o intalnire, in functie de timpul liber al fiecareia dintre voi.
Poti fi mai practica si eficienta daca intrebi ce profesori ai clasei copilului tau mai sunt in ziua aceea la scoala. Ai putea avea sansa sa apuci sa vorbesti si cu ei vizavi de felul in care se descurca copilul la materiile pe care le predau.
Foto: kingrobbins.files.wordpress.com
Ce intrebari trebuie sa pui invatatoarei sau directoarei?
Probabil ca atunci cand ai inscris copilul la acea scoala ai avut sansa sa pui o multime de intrebari legate de regulile si principiile dupa care este condusa scoala, precum si de programele speciale si oportunitatile educative. Cand vizitezi scoala in timpul anului, concentreaza-te pe intrebari legate de comportamentul scolar al copilului.
Directoarea nu este in masura sa iti dea informatii legate de modul in care se descurca copilul la clasa si de performantele lui. Acestea sunt date pe care le primesti de la invatatoare. De aceea, trebuie sa ai 2 seturi de intrebari, una pentru directoare - legate de modul in care scoala se implica si reactioneaza in diverse probleme de actualitate (etnobotanice, droguri, fumat, obezitate etc.) si o alta pentru invatatoare sau diriginta, cu intrebari despre comportamentul si performantele scolare ale copilului.
Printre intrebarile pentru invatatoare/diriginta trebuie sa se regaseasca si urmatoarele:
- Unde se situeaza ca nivel de invatatura in interiorul clasei - in frunte, sub nivel etc.?
- Unde are cele mai multe probleme de invatare? La ce materie? Si cine il ajuta in astfel de momente?
- Se integreaza bine in clasa printre copii? Se intelege cu ei? Exista cineva cu care are conflicte?
- Exista probleme disciplinare?
- Manifesta simptome ingrijoratoare (oboseala, vedere slaba, agitatie, hiperactivitate etc.) care ar putea sugera probleme de sanatate?
- Participa activ la ore?
- Cum se descurca cu temele, testele si cu modul in care retine si invata informatii?
- Cum il pot ajuta eu, ca parinte, sa-si imbunatateasca performantele scolare si sa-l motivez sa invete? Imi puteti sugera cateva metode?