Obiceiurile sanatoase de somn incep in copilarie si este important ca parintii sa le transmita copiilor lor, de la o varsta frageda, bunele obiceiuri de culcare. Stim ca lipsa somnului are un impact negativ asupra copiilor, asupra invatarii si dezvoltarii lor, precum si asupra familiilor lor. Asociatia Spaniola de Pediatrie avertizeaza ca aproximativ 20% dintre copiii spanioli au dificultati de somn pe parcursul dezvoltarii lor. Cu alte cuvinte, o anumita dificultate in initierea somnului sau in mentinerea acestuia in timpul noptii.
Cinci obiceiuri sanatoase pentru a imbunatati somnul copiilor
1. Expune copiii la lumina naturala dis-de-dimineata
Mai multe studii medicale sustin ca lumina intensa, primita la inceputul zilei, ajuta la sincronizarea ritmului circadian de veghe-somn. Acest lucru inseamna ca, contactul cu lumina soarelui va contribui la o mai buna trezire in timpul zilei si la instalarea somnului la momentul potrivit.
2. Asigura-te ca merg pe jos sau cu bicicleta la scoala pentru a fi activi
Promovarea exercitiilor fizice de dimineata ii va ajuta sa fie activi, ajutand atat sanatatea fizica, cat si cea mentala a copiilor. Pediatrii recomanda copiilor sa mearga pe jos sau cu bicicleta la scoala, deoarece are mari beneficii pentru copii si adolescenti, de exemplu: creste nivelul de activitate fizica si cardiovasculara, ajuta la prevenirea obezitatii infantile, reduce sedentarismul si sprijina relatiile sociale si imbunatateste starea emotionala.
3. Activitatea fizica trebuie redusa cu trei-patru ore inainte de culcare.
Este important sa se pregateasca copiii pentru ora de culcare prin reducerea exercitiilor fizice la sfarsitul zilei. In cazul in care acestia fac activitati extrascolare care presupun o activitate fizica intensa, este de preferat sa o faca cat mai devreme posibil dupa-amiaza.
4. Nu folosi ecranele cu doua ore inainte de a merge la culcare
Ecranele sunt dusmanii unui somn bun pentru copii. Utilizarea zilnica a ecranelor tactile la sugari si copii mici este asociata cu reducerea somnului si cu intarzierea debutului somnului, in special la copiii cu varsta sub trei ani. Copiii sub doi ani nu ar trebui sa fie expusi la ecrane, potrivit Academiei Americane de Pediatrie. De la doi la cinci ani, intre o jumatate de ora si o ora pe zi, in scop de joaca, pana la 12 ani, o ora cu un adult in fata lor si pana la 15 ani, maximum o ora si jumatate.
FOTO: freepik.com