Cand copiii incep scoala, avem tendinta sa ne vaitam ca primesc prea mult de lucru acasa si ca nu mai au timp de nimic. Insa, ca parinti, avem grija sa ii tinem mereu ocupati, oricum, si, practic, se ajunge in situatia in care, din cauza scolii nu mai au timp pentru activitatile extrascolare.
Fie ii ducem la sport, fie la dansuri, fie la cursuri de pictura, de teatru sau de orice altceva. Totul pentru dezvoltarea lor sau pentru explorarea talentelor pe care le au, nu?
Dar tocmai de aceea uitam de activitatile de baza, care ii imbogatesc desi costa putin sau chiar deloc.
Dincolo de toate activitatile extrascolare pentru care ne bucuram sa platim bani grei, sunt cateva lucruri simple, dar de baza pe care ar trebui sa ne ingrijim ca micutii nostri sa le faca:
- participarea la treburile casnice, in functie de varsta si abilitatile lor
- plictiseala; da, e si asta o activitate utila pentru ca il va provoca sa fie spontan atunci cand se va plictisi sa se plictiseasca
- sa se joace; singur, cu mama, cu tata, cu fratii, cu prietenii, cu copii cu care nu sunt prieteni, cu toata familia, numai sa se joace
- sa se plimbe in parc, la padure, oriunde unde sa poata alerga, sari, sa se miste, mai pe scurt
- sa citeasca
- sa deseneze
- sa stea fara gadgeturile la care are de obicei acces (TV, tableta, smartphone, jocuri video)
Cum il ajuta activitatile simple pe copil
Multi parinti sunt multumiti cand copilul sta cuminte si se uita la clipuri pe YouTube sau se joaca la telefon.
Ne gandim ca asemenea activitati il ajuta sa se dezvolte cognitiv si nici nu ne trece prin cap sa il incurajam sa faca vreuna dintre activitatile de mai sus. Pentru varietate, ne ducem copiii la fotbal tenis, volei, dansuri, muzica sau pictura si platim pentru toate acestea pentru ca micutul sa faca miscare sau sa isi exerseze abilitatile.
In schimb, nu ne gandim tocmai la lucrurile cele mai simplu de facut si care nu costa aproape nimic.
Implicarea in treburile casnice, cu sarcini potrivite varstei, il va face sa se simta util si apreciat. Daca ai incredere in el sa stearga de praf bibelourile, sa zicem, inseamna ca stii ca o va face cu simt de raspundere si fara sa sparga nimic (iar daca sparge nu il vei certa). In casa copiii nu au numai drepturi, ci si obligatii. Copilul trebuie sa inteleaga ca daca il pui sa faca ordine la jucarii sau la el in camera nu este o pedeapsa, ci un premiu.
Exista studii care arata ca acei copii care participa la treburile casnice se simt mai apreciati si sunt mult mai independenti de ceilalti. N-ai fi crezut ca o ora de curatenie in casa ajuta la cresterea respectului de sine si a increderii, insa chiar asa se intampla, dincolo de faptul ca il resposabilizeaza.
Joaca poate pare simpla pentru tine, ca adult care ti-ai dori sa mai ai timp sa o faci. Dar pentru copii joaca este si o modalitate foarte buna de a invata lucruri noi si de a relationa cu altii.
Plimbarile, de preferat in aer liber sunt cel mai bun "sport" pe care il poate face un copil. In plus, poti profita de ele pentru a-l invata lucruri noi, pentru a-i stimula curiozitatea si dorinta de a afla tot mai multe.
Desenul are beneficii nebanuite pentru copil. Dincolo de faptul ca invata cum sa tina in mana creioanele, imaginatia sa va lucra in permanenta. Este si un exercitiu fizic deloc solicitant, dar totusi intens, creste capaciatea de concentrare, imbunatateste atentia, il invata sa aiba rabdare, ii creste respectul de sine atunci cand "operele" sale sunt apreciate.
Cititul este calea cea mai scurta si mai sigura spre invatare. Trebuie sa-i alegi carti potrivite pentru varsta lui si sa il indemni sa le citeasca. Desi s-ar putea sa se plictiseasca repede de ctit, atunci vor intra in functiune imaginatia si creativitatea.
Privarea de telefon sau tableta nu trebuie sa fie o pedeapsa, ci o modalitate de a-l provoca sa incerce si altceva. E destul de complicat sa lasi copilul fara gadgeturi intr-o lume in care totul ajune la ei mult mai usor prin intermediul internetului si al televizorului, dar merita incercat. Pentru a te asigura ca nu se simte pedepsit pentru ceva, stabiliti impreuna cand si cat vas ta fara gadgeturi si faceti un plan de activitati cu care poate fi “omorat” timpul.