Copiii supradotati

/ / Modificat: 2013-04-30
Copiii supradotati

In general, copiii supradotati sunt usor de observat, chiar si de catre persoanele neavizate.


In general, copiii supradotati sunt usor de observat, chiar si de catre persoanele neavizate.

Copiii supradotati depasesc limita "normala" de inteligenta si necesita o educatie/ingirijire/supraveghere speciala. Tehnici si sfaturi despre cum sa il ajuti pe copilul supradotat vor face subiectul unui viitor articol.

Este bine insa, daca vrei sa fii sigura sau ai o banuiala ca si copilul tau este supradotat, sa fii atenta la cateva detalii care te pot elucida. Copiii supradotati pot avea mai multe (sau toate dintre urmatoarele) abilitati:

  • Abilitati cognitive. Copiii supradotati au fost inevitabil legati de abilitatile iesite din comun in sfera cognitiva. Ei sunt adesea foarte buni obervatori, extrem de curiosi si de interesati de ce se intampla in jurul lor, au o memorie excelenta, atentie distributiva si de lunga durata, discursuri argumentate si putere de abstractizare, conceptualizare si sinteza.

    Ei pot face rapid legaturi intre idei sau intamplari, au o gandire fluenta, flexibila, logica, dau doavada de originalitate, identifica rapid solutii la probleme, invata repede si au o imaginatie debordanta.

  • Abilitati sociale si emotionale. Universul emotional al unui copil supradotat este de asemenea foarte bogat si complex. Adesea ei sunt interesati de probleme sociale sau filosofice, sunt foarte sensibili, perfectionisti, energici, au un simt al umorului foarte dezvoltat, au motivatii intrinseci si relationeaza bine cu parintii, profesorii si cu adultii in general.

  • Vocabularul si vorbirea.  Abilitatile de comunicare ale unui copil supradotat sunt mai dezvoltate decat cele ale unui copil obisnuit. Copiii supradotati au un vocabular extins, pot incepe sa citeasca la varste foarte mici, citesc foarte repede si din subiecte diverse si intreaba adesea "Ce s-ar intampla daca....?". Ei prefera de obicei carti si reviste care sunt facute pentru copii mai mari decat ei si le face placere sa se informeze.

  • Abilitati fizice. De obicei, copiii supradotati au si abiliati fizice de execeptie: sunt bine coordonati, echilibrati, au un fizic atletic, au simtul ritmului, sunt energici, rezistenti la efort si perseverenti.

  • Testul IQ. Testele de tip IQ, efectualte corect la scoala, acasa sau pe internet, te pot elucida intr-o oarecare masura asupra nivelului de inteligenta al copilului tau (Atentie! Aceste teste sunt contestate de multi specialisti). Un scor peste 130 iti poate demonstra abilitatile peste medie ale copilului, iar un scor peste 145 inseamna ca acesta este supradotat.


  • Articole recomandate

    Citeste si despre