Animalul de companie pentru copil, care este varsta potrivita?

/ / Modificat: 2010-12-07
Animalul de companie pentru copil, care este varsta potrivita?

Un catelus jucaus sau o pisicuta pufoasa poate fi urmatoarea dorinta a micutului tau. Nu ti se pare o idee rea, dar te gandesti daca are varsta potrivita sau nu pentru a avea grija de un astfel de animalut si care sunt riscurile in sanatatea sa. Ai nveoie de o evaluare amanuntita a lui!

Varsta pentru primul animal de companie al copilului este relativa!

Nu exista o varsta general-valabila pentru a-i cumpara copilului un pet. De fapt, nu de numarul de ani depinde daca este potrivit pentru asta sau nu. In timp ce unii copii pot avea grija de un animalut la 5 ani, altii nu sunt in stare decat pe la 8 sau 10 ani. Principalul criteriu prin care sa balansezi decizia este gradul de dezvoltare al lui.

La modul general vorbind si ca varsta orientativa, specialistii considera ca micutii sunt pregatiti sa faca fata responsabilitatii unui animal de companie pe la varsta scolara, in primul an, cam pe la 6-7 anisori.

Copilul tau este suficient de responsabil pentru a avea grija de animal?

Mai mult decat varsta, gardul de responsabilitate pe care-l are copilul este esential in stabilirea deciziei de adoptare a unui animalut. Fiecare copil are un nivel de responsabilitate unic. El trebuie sa fie cel care trebuie sa aiba grija de animalut si trebuie sa fie in stare sa faca asta.

Daca animalul este pentru intreaga familie, adica toti membrii familiei au grija de el, atunci gradul de responsabilitate poate fi mai mic, dar daca i-l atribui in grija exclusiv lui, atunci trebuie sa aiba o responsabilitate bine dezvoltata.

Iata cum estimezi daca micutul tau este suficient de responsabil pentru un animalut:

  • daca se implica in treburile casei, le intreprinde in mod corect si in timpul alocat;

  • daca nu se plange prea mult cand il pui sa te ajute la o treaba din casa;

  • daca te ajuta din proprie initiativa in diverse treburi, fara sa i-o ceri.

Acestea sunt criterii destul de simple, dar care denota extrem de bine capacitatea copilului de a avea grija de un animalut.

Cand sa nu iei un animalut copilului?

Niciodata sa nu ii iei copilului un animalut din capriciu sau pur si simplu pentru ca au si altii. Cel mai indicat este sa iei in considerare aceasta optiune daca ti-o cere chiar el. Chiar si atunci, intreaba-l de ce isi doreste respectivul animal.

Nu lua un animalut copilului daca mai mult vei avea grija tu decat copilul de el. Daca programul de scoala si celelalte activitati extracurriculare ii ocupa o mare parte din timp si mai este inscris si la un sport sau la cursuri speciale de weekend, atunci micutul nu va putea face fata ingrijirii unui animalut. Pentru ca timpul liber nu i-o va permite.

Influenta animalelor de companie asupra copilului

Animalele ii pot invata foarte multe pe copii si ii ajuta in dezvoltarea unor abilitati esentiale. Desi copilul are nevoie sa fie responsabil pentru a lua in grija un astfel de animalut, se pare ca si petul la randul lui are rolul de a-l ajuta pe copil sa se responsabilizeze. El va invata ce inseamna sa ai grija de el, ce presupune asta, ceea ce il va ajuta foarte mult la maturitate.

In plus, reprezinta o sursa constanta de relaxare, distractie si buna dispozitie in jurul copilului.

Taguri Animale de companie Responsabilitate copii Dezvoltare copii

Articole recomandate

Citeste si despre