Beneficii psihologice si cognitive ale puzzle-urilor. De ce micutii au nevoie de ele

/ / Modificat: 2023-08-02
Beneficii psihologice si cognitive ale puzzle-urilor. De ce micutii au nevoie de ele

Puzzle-urile sunt jocuri care nu trebuie sa lipseasca din nicio casa in care exista un copil.  Este o activitate educativa care poate deveni si un joc. Rezolvarea unui puzzle necesita concentrare, rabdare, capacitate de observatie si rationament logic.

La finalizare, copilul poate simti un sentiment de realizare si satisfactie. In plus, puzzle-urile sunt perfecte pentru copii de toate varstele si ofera numeroase beneficii psihologice si contribuie la dezvoltarea generala a copiilor. Iata care sunt cele mai importante beneficii psihologice si cognitive pe care le are rezolvarea de puzzle-uri asupra copiilor.

1. Imbunatatirea abilitatilor vizuo-spatiale

Abilitatile vizuospatiale sunt un set de abilitati cognitive care joaca un rol fundamental in modul in care interactionam cu mediul inconjurator si in modul in care procesam informatiile vizuale. Atunci cand rezolva un puzzle, copiii lucreaza la:

  • Perceptia vizuala: capacitatea de a interpreta si de a intelege informatiile vizuale pe care le primesc prin ochi.
  • Orientarea spatiala: capacitatea de a intelege relatia dintre obiecte si directiile din spatiu. Aceasta implica intelegerea unor concepte precum sus/jos, stanga/dreapta, inainte/inapoi si capacitatea de a naviga si de a se localiza in mediul inconjurator.
  • Coordonarea ochi-mana: abilitatea de a utiliza informatii vizuale pentru a ghida si controla miscarile mainilor si ale degetelor; in acest caz, pentru a forma puzzle-ul.
  • Rationamentul spatial: capacitatea de a vizualiza si de a manipula mental obiecte si forme in spatiu fara a fi nevoie de prezenta fizica a acestora.
  • Recunoasterea modelelor: capacitatea de a identifica si de a intelege relatiile si structurile vizuale recurente in imagini sau in mediul inconjurator.
  • Vizualizarea spatiala: capacitatea de a forma imagini mentale si reprezentari vizuale ale obiectelor sau situatiilor care nu sunt prezente fizic.

2. Imbunatatesc rationamentul logic si gandirea critica

Puzzle-urile le cer copiilor sa gandeasca si sa rezolve probleme (deoarece puzzle-ul in sine este o provocare, o "problema care trebuie rezolvata"). Prin asamblarea pieselor si rezolvarea puzzle-ului, copiii isi imbunatatesc abilitatile de rationament logic, analizand si cautand ce piesa lipseste sau se potriveste in anumite parti ale puzzle-ului. Prin aceste actiuni, ei isi dezvolta si gandirea critica, ceea ce ii face sa aleaga unele piese si nu altele.

3. Isi imbunatatesc abilitatile motorii

Pe de alta parte, manipularea pieselor de puzzle ii ajuta pe copii sa isi dezvolte abilitatile motorii fine (abilitati psihomotorii), ceea ce este important pentru activitati precum scrisul, butonarea hainelor si alte sarcini care necesita dexteritate manuala. In cazul in care piesele sunt si mici si gradul de precizie necesar este mai mare, munca este si mai mare.

4. Ii fac sa lucreze la diferite tipuri de atentie

Cu ajutorul puzzle-urilor, copiii lucreaza, de asemenea, la atentia sustinuta (concentrarea), care le permite sa petreaca o anumita cantitate de timp facand puzzle-ul, precum si la atentia selectiva (care le permite sa se concentreze asupra unui stimul specific, ignorandu-i pe ceilalti; in acest caz, atunci cand cauta o anumita piesa pentru a completa imaginea).

5. Imbunatatirea rabdarii

Dupa cum am spus, rezolvarea unui puzzle poate fi o provocare, ceea ce implica faptul ca micutii trebuie sa se concentreze pentru perioade mai lungi de timp (asa-numita atentie sustinuta, deja explicata) si, in acelasi timp, sa isi dezvolte rabdarea in timp ce lucreaza la solutie. In acest fel, ei isi dezvolta si rabdarea, care este necesara pentru a se concentra si a nu se frustra usor.

6. Strategii de rezolvare a problemelor si creativitate

Puzzle-urile sunt de fapt o provocare pentru copii, care trebuie sa le rezolve folosind o varietate de strategii si abordari, iar acest lucru incurajeaza rezolvarea creativa a problemelor.

Prin urmare, ele pun in practica cautarea si punerea in aplicare a rezolvarii problemelor si a creativitatii, deoarece le permit copiilor sa creeze imagini sau modele, ceea ce le stimuleaza creativitatea si expresia artistica.

7. Dezvoltarea abilitatilor sociale

In cele din urma, rezolvarea puzzle-urilor nu lucreaza doar asupra aspectelor individuale, ci si asupra aspectelor relationale, deoarece sarcina implica lucrul in echipa si cooperarea, ceea ce imbunatateste abilitatile sociale. Acest lucru se intampla atunci cand jocul este jucat cu alti copii sau cu ajutorul adultilor.

Prin urmare, putem spune ca este un joc care, desi poate fi individual, poate fi considerat, de asemenea, o modalitate de socializare, un joc de cooperare etc.

FOTO: freepik.com

Taguri Puzzle dezvoltare copii Beneficii jocuri puzzle

Articole recomandate

Citeste si despre