Cand sa nu iti lasi copilul sa foloseasca ecranele. Sunt cele mai nepotrivite momente

/ / Modificat: 2023-10-03
Cand sa nu iti lasi copilul sa foloseasca ecranele. Sunt cele mai nepotrivite momente

Specialistii cred ca nu suntem inca pe deplin constienti de efectele pe care ecranele le pot avea asupra dezvoltarii copiilor. Aceasta este prima generatie care creste cu dispozitive din care informatiile si divertismentul curg la nesfarsit si cu o rapiditate pe care noi, cei care suntem acum parinti si bunici, nu am avut-o. Desi mai sunt inca multe de observat si de cercetat in aceasta privinta, specialistii spun ca exista momente din viata de zi cu zi a copilului care sunt foarte sensibile si care necesita toata atentia lor pentru ca procesele ce tin de maturitatea lor fizica si emotionala sa se desfasoare normal si in care telefoanele mobile pot constitui o bariera.

Cand ar trebui sa eviti sa le oferi ecrane copiilor?

Atunci cand mananca

Stim cu totii ca, atunci cand mananci in fata unui ecran, mananci mecanic, fara sa savurezi mancarea sau sa te bucuri de moment. Este exact ceea ce se intampla atunci cand le dam copiilor un telefon mobil, o tableta sau deschidem televizorul in timpul mesei: intrerupi orice legatura cu ceea ce se intampla cu adevarat in acel moment, cu placerea mancarii, cu compania si cu formarea obiceiului de a manca in mod constient.

Cand au un acces de furie

Crizele de furie fac parte din constructia personalitatii unui copil. Este o modalitate prin care acestia isi comunica frustrarea, iar parintii nu stiu intotdeauna cum sa gestioneze acest moment intr-un mod pozitiv si respectuos. Una dintre acele greseli frecvente pe care  adultii tind sa le faca este sa ii "santajeze" sa se opreasca, ignorand motivele si pierzand ocazia de a le oferi instrumentele necesare pentru a invata sa isi gestioneze emotiile.

Cand spun ca sunt plictisiti

Plictiseala este absolut necesara pentru ca ajuta la dezvoltarea creativitatii si a autonomiei copiilor, oferindu-le un spatiu valoros pentru a cauta singuri solutii si alternative, lucru care le va fi foarte util in viata de adult. Daca le reduci plictiseala la tacere cu ajutorul unui ecran, ratezi o mare oportunitate de a le cultiva interesul pentru explorarea lumii din jurul lor.

Inainte de a merge la culcare

S-a dovedit ca ecranele sunt inamicul somnului bun pentru copii, asa ca, daca vrei ca acestia sa doarma bine, cel mai bine este sa le tii departe de ele in aceasta perioada. Cultivarea unei bune igiene a somnului este foarte benefica pentru toata lumea, iar aceasta presupune stabilirea unei rutine care sa ii conduca la o stare de relaxare pentru a-i ajuta sa adoarma mai bine si sa aiba un somn bun: o baie calda,  o cina echilibrata, o carte si redu treptat intensitatea luminii pe masura ce se apropie ora de culcare.

Cand invata sa renunte la scutece

Ecranele le distrag atentia copiilor si le ingreuneaza legatura cu orice activitate suplimentara pe care doresc sa o faca. Un exemplu in acest sens este invatarea scutecelor: invatarea mersului la toaleta este un proces in care copilul trebuie sa devina constient de corpul sau, chiar si atunci cand este deja asezat pe olita.

FOTO: freepik.com

Taguri Ecrane Copii

Articole recomandate

Citeste si despre