Probabil daca ti-ar spune cineva acea fraza binecunoscuta "copiii pot fi foarte rautaciosi", multi dintre voi ar fi de acord. Realitatea este ca nu toti copiii sunt, dar multi sunt, si este vina a adultilor, a societatii, ca nu sunt capabili sa creeze medii respectuoase in care ei cresc simtindu-se iubiti si cu o stima de sine sanatoasa.
Astfel, din neajunsurile lor, exista copii care cauta modalitati de a iesi in evidenta si de a deveni vizibili social intr-un mod total gresit, facandu-le rau celorlalti. Sunt victime care devin agresori pentru a crea noi victime. Si ce se intampla cand este randul fiului sau fiicei noastre? Ce putem face atunci cand se rade de copilul nostru?
Ce trebuie sa facem ca parinti daca copilul nostru este hartuit la scoala
Bullying-ul poate provoca daune fizice si psihologice foarte grave. Victimele pot ajunge pana acolo incat sa se teama sa mearga la scoala si sa faca tot ce le sta in putinta pentru a nu mai merge. Daca problema persista, copilul poate ajunge sa fie complet anihilat si intimidat, iar in cel mai rau caz, poate lua chiar decizii extreme daca nu gaseste o solutie la problema sa.
De aceea, in calitate de parinti, trebuie sa facem tot ce ne sta in putinta pentru a impiedica acest lucru sa se intample. Academia Americana de Pediatrie a publicat cu ceva timp in urma cateva sfaturi pentru noi, parintii:
Sa-i facem pe copii sa inteleaga ca trebuie sa spuna unui adult
Copiii trebuie sa stie, chiar inainte de a deveni victime ale abuzului scolar, ca, atunci cand se intampla un abuz, este important sa spuna unui adult. Si nu ne referim doar la victima care explica faptul ca a fost abuzata, ci si la "spectatorii": atunci cand un bataus raneste un alt copil sau isi bate joc de el, tacerea celorlalti ii face, de asemenea, complici la rau.
Evita sa fie lasati singuri
In mod similar, daca un copil incepe sa fie abuzat, el sau ea ar trebui sa incerce sa evite sa fie singur. Daca se afla intr-un grup, este mai dificil pentru un copil sa il tachineze.
Daca este posibil, sa nu reactioneze la provocari
Scopul hartuirii este de a-l supune pe celalalt, de a-i arata celui care il hartuieste ca are putere, deci scopul este de a face victima sa planga, sa sufere si sa plece capul. In fata tachinarilor, poate fi pozitiv pentru copil sa isi pastreze calmul si sa se indeparteze fara sa acorde atentie agresorului.
Informeaza cadrele didactice si conducerea de indata ce faptele sunt cunoscute
De indata ce iti dai seama ca se intampla asa ceva, informati cadrele didactice ale scolii pentru ca acestea sa poata lua masuri. Multe scoli au deja programe si protocoale pentru astfel de situatii, astfel incat sa poata interveni cu succes. Este adevarat ca prima intentie a parintilor este sa se adreseze direct copilului si parintilor acestuia, dar de multe ori este mai bine ca profesorul si conducerea sa se ocupe de aceasta problema.
Gaseste alte cercuri de relatii pentru copil
Una dintre cele mai bune modalitati de a-i arata fiului sau fiicei noastre ca nu merita sa fie victima unui bataus este sa interactionam cu alti copii, in alte cercuri (extrascolare sau similare), unde nu au loc astfel de tachinari sau abuzuri.
FOTO: freepik.com