Ce trebuie sa faci daca micutul tau are o atitudine nerespectuoasa

/ / Modificat: 2024-05-19
Ce trebuie sa faci daca micutul tau are o atitudine nerespectuoasa

 

Daca copilul tau isi da ochii peste cap si spune „Cum zici tu!” atunci cand ii spui sa se apuce de teme sau daca se preface ca nu te aude cand ii spui sa inchida aparatele electronice, inseamna ca se afla la capatul bland al spectrului de lipsa de respect. La capatul mai grav al spectrului se afla comportamente precum adresarea de injurii, nerespectarea regulilor si agresiunea fizica.

Desi ai putea fi tentat sa scuzi lipsa de respect spunand lucruri de genul „Copiii vor fi copii”, faptul de a ignora acest lucru nu ii va face copilului tau nicio favoare. Copiii trebuie sa invete cum sa fie respectuosi pentru a putea dezvolta relatii sanatoase cu colegii, figurile de autoritate si membrii familiei.

In cazul in care datul ochilor peste cap este o problema frecventa, abordeaza problema mai tarziu, cand sunteti amandoi calmi. Iata cateva sfaturi pentru a face acest lucru:

Spune ceva de genul: „Mai devreme astazi, cand ti-am spus sa faci curat in camera ta, ti-ai dat ochii peste cap. Esti constient ca faci asta cand esti suparat?”. 

Vorbeste despre potentialele consecinte ale lipsei de respect.

Intreaba: „Crezi ca iti dai ochii peste cap atunci cand prietenul tau spune ceva ce nu-ti place?”.

Incepe o discutie despre cum se simt alti oameni atunci cand sunt martori la un comportament nepoliticos.

Explica consecintele firesti pentru un comportament lipsit de respect, cum ar fi: „Copiii lipsiti de respect au adesea probleme in a-si face prieteni.”

Indiferent unde se situeaza copilul tau in acest spectru, este important sa abordezi lipsa de respect inainte ca aceasta sa se agraveze. Un studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea din Virginia a constatat ca copiii lipsiti de respect sunt susceptibili sa devina adulti nepoliticosi.

Iata cateva moduri in care poti aborda comportamentul lipsit de respect al copilului tau astazi:

Gaseste cauza principala - Daca ignorarea comportamentului nu pare sa functioneze sau daca simti ca se intampla altceva, incearca sa cati mai adanc. Comportamentul este comunicare, iar comportamentul lipsit de respect ar putea fi modul in care copilul tau iti spune ca ceva nu este in regula.

Cere-i copilului sa incerce din nou - O alegere gresita ar trebui sa fie urmata de o alegere corecta. Daca vrei ca copilul sa invete sa se comporte cu respect, da-i sansa de a exersa.

Alege bataliile - Daca copilul se lupta cu o serie de probleme de comportament, uneori se poate simti ca si cum il mustrezi constant sau ii aplici consecinte. Acest lucru poate fi descurajant pentru amandoi. Ia in considerare posibilitatea de a te concentra pe unul sau doua dintre cele mai importante comportamente, lasandu-le pe celelalte sa treaca pentru o perioada.

Decide o consecinta imediata - Majoritatea comportamentelor lipsite de respect ar trebui sa aiba drept consecinta imediata. Ia in considerare varsta copilului si gravitatea faptei atunci cand stabilesti consecinta.

Utilizeaza memento-uri - Copiii inca invata si, uneori, cel mai bun mod de a raspunde la lipsa de respect este sa le reamintiti cu calm, dar ferm, ca te astepti ca ei sa vorbeasca si sa se poarte frumos. Cu toate acestea, reamintirile functioneaza cel mai bine in avans. De exemplu, daca esti pe cale sa te imbarci intr-un avion cu copii, trece in revista cum arata un comportament respectuos (liniste, nu lovi scaunul din fata etc.).

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Atitudine lipsita de respect copii Ce trebuie sa faci

Articole recomandate

Citeste si despre