Sportul îmbunătățește viața unui copil atât din punct de vedere fizic, cât și mental. Scopul nu este de a crea un sportiv profesionist, ci de a-l determina să facă exerciții fizice.
Sportul și vârsta copilului
Arte marțiale: judo sau karate. Acestea favorizează coordonarea mișcărilor. Sunt activități progresive care se adaptează ușor fiecărui copil, astfel încât pot fi începute foarte devreme, în jurul vârstei de patru ani.
Înot. Acesta este sportul prin excelență, îmbunătățește coordonarea și rezistența și este, de asemenea, foarte recomandat pentru corectarea problemelor posturale, cum ar fi scolioza. Un alt avantaj este faptul că poate fi începută încă de când este bebeluș.
Ciclism. Copilul va începe să pedaleze și să dea dovadă de puțin echilibru în jurul vârstei de 3 ani și puteți începe să îl învățați să meargă pe bicicletă. Până la vârsta de cinci ani, aceștia vor putea renunța la roțile de antrenament, ceea ce reprezintă momentul perfect pentru a-i introduce în plimbările lungi. Ciclismul este un sport grozav pe care îl puteți practica cu familia.
Tenis sau tenis cu palete. Oferă rezistență și putere, promovând în același timp coordonarea mână-ochi. Este un sport solicitant din punct de vedere tehnic, care poate fi început între 4 și 6 ani, în funcție de dezvoltarea psihomotorie a copilului, dar întotdeauna în grupuri mici și cu un instructor specializat.
Sporturi de echipă. Fotbalul, baschetul sau handbalul, printre altele, pe lângă faptul că lucrează asupra condiției fizice, a abilităților motorii și a coordonării, îl ajută pe copil să relaționeze și să învețe să coopereze cu grupul prin dezvoltarea strategiilor de joc. Sunt foarte recomandate pentru orice copil, mai ales pentru copiii unici sau pentru cei care nu au frați de aceeași vârstă. Copilul va beneficia de aceste sporturi în jurul vârstei de 7 ani.
Schi. Din punct de vedere fizic, îmbunătățește echilibrul și întărește mușchii. Pe plan personal, îl pune pe copil în contact cu natura și poate fi practicat în familie. Acesta poate fi început întotdeauna cu un instructor și în grup, în jurul vârstei de 4 ani.
Canotaj. Necesită o mare rezistență fizică, așa că este potrivit pentru copiii care sunt deja obișnuiți cu activitatea fizică, începând cu vârsta de 10 sau 12 ani.
Gimnastică ritmică. Este un sport progresiv care favorizează, în primul rând, flexibilitatea, dar care trebuie practicat cu moderație, deoarece prea mult poate avea consecințe nedorite asupra unui corp aflat încă în dezvoltare. Acesta poate fi început în jurul vârstei de 6 ani.
Patinaj. Dezvoltă echilibrul și coordonarea mișcărilor. Dacă este practicat ca sport, este o activitate solicitantă, care necesită multe ore de antrenament. Acesta poate fi început în jurul vârstei de 8 ani.
Scrimă. Dezvoltă coordonarea, echilibrul, reacția rapidă și autocontrolul. Este un sport foarte tehnic, care necesită o bună condiție fizică și antrenament. De la vârsta de 8 ani, copilul poate începe să facă scrimă.