Cele trei fraze pe care trebuie sa le spui zilnic copiilor, daca vrei sa aiba o buna inteligenta emotionala

/ / Modificat: 2024-07-13
Cele trei fraze pe care trebuie sa le spui zilnic copiilor, daca vrei sa aiba o buna inteligenta emotionala

Educarea copiilor in ceea ce priveste inteligenta emotionala nu este importanta doar pentru ca ii ajuta sa isi gestioneze si sa isi inteleaga mai bine propriile emotii, ci este si un lucru care le poate influenta foarte mult relatiile sociale pe termen scurt si lung. In acest sens, exista o mare varietate de instrumente, tehnici si metode pe care le putem folosi ca resurse eficiente pentru a-i ajuta sa isi dezvolte inteligenta emotionala, de la controlul emotiilor pana la exprimarea si comunicarea adecvata cu ceilalti.

 

Potrivit lui Jenny Woo, cercetatoare in domeniul inteligentei emotionale si educatoare formata la Harvard, ceea ce le spunem zilnic copiilor nostri este, de asemenea, esential. Prin urmare, ea impartaseste trei fraze pe care recomanda sa le spuna in fiecare zi, astfel incat sa devina oameni cu o mare inteligenta emotionala.

 

1) "Cum ai descrie acest sentiment?"

Nu este intotdeauna usor pentru copii sa descrie sau sa explice ceea ce simt si este normal ca ei sa aiba dificultati sau confuzie atunci cand isi definesc emotiile. De exemplu, copilul nostru ne poate spune ca se simte trist, cand in realitate se simte singur, neinteles sau frustrat in legatura cu ceva anume.

Woo, pe langa faptul ca ne reaminteste sa nu categorisim emotiile ca fiind "bune" sau "rele", ne impartaseste cateva sfaturi cu privire la situatiile in care putem folosi aceasta fraza pentru a o integra in mod natural in conversatiile noastre de zi cu zi:

In timp ce asculti sau cantati un cantec, descrie sentimentele pe care le evoca cantecul.

Atunci cand urmariti impreuna o emisiune TV, vorbiti despre posibilele emotii pe care le-ar putea simti personajele si despre cum v-ati simti daca ati fi in aceeasi situatie. Spre sfarsitul zilei, purtati o conversatie despre emotiile pe care le-ati trait in acea zi.

 

2) "Nu sunt in cea mai buna forma astazi si este in regula"

Una dintre cele mai bune modalitati de a ne invata copiii despre emotii, este prin propriul nostru exemplu. Ca parinti, ne gandim uneori ca ar trebui sa ne prezentam intotdeauna cu o fata fericita si o atitudine optimista, dar zilele noastre proaste sau grele ii pot, de asemenea, invata (si ne pot intari).

"Ar trebui sa modelam o exprimare emotionala sanatoasa prin impartasirea sentimentelor noastre intr-un mod pe care copiii nostri il pot intelege. Acest lucru nu inseamna sa-i coplesim cu problemele noastre, ci sa le aratam ca este normal sa simtim o serie de emotii si sa vorbim deschis despre ele", explica Woo.

"Atunci cand trecem in mod deschis prin propriile noastre emotii, le aratam copiilor nostri ca este normal sa avem emotii intense si cat de important este sa vorbim despre actiunile noastre si sa ne reparam greselile."

 

3) "Emotiile tale sunt reale si valide"

Validarea sentimentelor noastre este una dintre cele mai importante parti ale unei bune inteligente emotionale. A sti sa identificam si sa validam ceea ce simtim nu numai ca ne ajuta sa ne autoreglementam, dar este si o modalitate de a ne cunoaste mai bine si de a analiza ce ne-a facut sa ne simtim astfel. In cazul copiilor nostri, este deosebit de important si esential sa facem acest lucru: "Trebuie sa fim atenti la sentimentele copiilor nostri, coreglementandu-ne cu ei. Sa evitam sa minimalizam frictiunea lor emotionala cu fraze dispretuitoare precum "Treci peste" sau "Nu e mare lucru". Pentru un copil, sentimentele sunt foarte reale si pot fi coplesitoare", spune Woo.

 

https://www.bebesymas.com/noticias/dices-estas-tres-frases-a-tus-hijos-todos-dias-se-volveran-personas-gran-inteligencia-emocional

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Fraze copii Inteligenta emotionala copii Dezvoltarea copiilor

Articole recomandate

Citeste si despre