- De vreo cateva zile lucrez cu un copil de 6 ani, dar nu reusessc sa ma inteleg cu ea pentru ca nu vrea sa ma asculte. De fiecare data cand ii spun ceva, imi spune de ce trebuie sa ascult de tine? Ce trebuie sa fac in cazul acesta?
Raspuns:Din prezentarea problemei dumneavoastrã nu reiese ce anume lucraþi cu copilul. Îl ajutaþi la lecþii, îl aveþi în îngrijire pentru o perioadã din zi? Acceptabilitatea copilului faþã de o persoanã nouã depinde ºi de tipul activitãþii în care persoana trebuie sã îl implice pe copil: activitatea de învãþare, joacã sau îngrijire. Depinde ºi cum v-au prezentat pãrinþii, dacã i-au explicat copilului în ce constã rolul pe care îl veþi îndeplini dumneavoastrã.
Autoritatea în faþa unui copil se câºtigã. Va trebui sã-i rãspundeþi la întrebarea pe care v-o adreseazã în mod justificat. Spuneþi-i de ce trebuie sã vã asculte: pentru cã atâta timp cât stã cu dumneavoastrã, aveþi grijã de ea în locul pãrinþilor.
Aºa cum îi ascultã pe ei trebuie sã vã asculte ºi pe dumneavoastrã pentru cã îi doriþi binele. Altfel, nu veþi putea lucra împreunã. Îi explicaþi cã sunteþi acolo pentru a o ajuta, pentru a vã juca împreunã sau pentru a parcurge diverse activitãþi în urma cãrora va afla multe informaþii. Sunteþi la dispoziþia ei ca sã-i rãspundeþi la întrebãri ºi sã învãþaþi împreunã lucruri interesante. Ca sã puteþi sã fiþi o echipã care are rezultate bune, nu trebuie sã vã daþi ordine uneia alteia sau sã vã implicaþi într-o luptã pentru putere, ci doar sã încercaþi sã fiþi bune prietene care se respectã una pe cealaltã.
Îi puteþi spune: "eu sunt aici ca sã nu te plictiseºti, dar pentru a reuºi acest lucru, trebuie sã fii atentã la ce îþi spun eu. O sã vezi cã o sã ne simþim foarte bine ºi în plus, pãrinþii tãi vori fi foarte încântaþi cã tu te descurci atât de bine ºi înveþi atâtea lucruri. Ce zici reuºeºti? Eu aºa cred, pentru cã deja eºti mare…"
În cazul în care copilul adoptã deja un comportament adecvat, este bine sã-i spuneþi cã aþi observat acest lucru ºi sã-l lãudaþi pentru schimbarea realizatã chiar ºi în faþa pãrinþilor.
Provocaþi-o pe fetiþã sã vã propunã ea jocuri, sau înainte de a începe lucrul împreunã propuneþi-i sã realizeze întâi un desen sau sã facã ceva ce îi place - preþ de câteva minute (maxim 5 minute!) dupã care trceþi la treabã!
Diana Paula Stoian,
Specialist in Psihologia Copilului
Detalii specialist