Unii copii sunt prea responsabili de la sine, fara ca printii sa fie nevoiti sa le insufle aceasta parte. Altii, insa, devin supraresponsabili din cauza modului in care sunt crescuti. Desi uneori poate parea un lucru bun, supraresponsabilitatea in cazul copiilor poate duce la suferinta.
Responsabilitatea este o valoarea importanta, pe care copiii trebuie sa o invete de mici, insa in functie de varsta lor. Acest lucru ii va ajuta sa fie capabili sa ia decizii corecte, sa accepte consecintele propriilor actiuni sau decizii.
Este un lucru bun ca un copil sa fie responsabil. Problema vine in momentul in care acestia sunt excesiv de responsabili, deoarece acest lucru duce, inevitabil, la suferinta.
Cum iti dai seama cand un copil este excesiv de responsabil?
Copiii prea responsabili sunt acei copii care au pretentii foarte mari de la ei si de la cei din jur, care se preocupa excesiv de tot ceea ce ii inconjoara. Acestia pot ajunge sa simta ca ceilalti si sa considere ca sentimentele celorlalti sunt responsabilitatea lor, ducand in cele din urma la sentimente de vinovatie.
Acesti copii arata ca niste adulti care simt o mare responsabilitate pentru lucrurile lor si ale altora, iar acest lucru poate fi uneori incurajat de atitudinea familiei.
In acest moment este important sa se observe daca micutul are o toleranta scazuta la frustrare si daca vrea ca totul sa fie perfect din prima. Aceste lucruri trebuie sa le dea parintilor de gandit, deoarece in cele mai multe cazuri aceste excese sunt provocate de exigentele prea mari ale parintilor.
Un copil excesiv de responsabil poate avea una sau mai multe dintre caracteristicile urmatoare:
- se inteleg mai bine cu adultii sau cu copiii mai mari decat cu cei de varsta lor.
- nu vor sa fie ajutati de nimeni, vor sa faca totul singuri.
- sunt foarte responsabili cu lucrurile lor, foarte ordonate si curate.
- la scoala sunt "copii model" tipici, atat in ceea ce priveste comportamentul, cat si performantele.
- tind sa fie copii introvertiti.
Ce poti face astfel incat copiii care sunt prea responsabili sa nu sufere
Primul si cel mai important lucru pe care parintii trebuie sa-l faca este sa-si trateze copiii cu dragoste si afectiune, sa le fie complici, dar in acelasi timp sa fie clari si fermi cand este necesar. Iata x moduri in care sa-ti educi copilul astfel incat sa fie responsabil, dar sa nu devina excesiv de responsabil:
1. Nu vorbi despre situatii problematice in fata lor
Vorbind despre situatii problematice in fata lor, duce la cresterea anxietatii, supraincarcandu-I cu probleme care nu sunt potrivite pentru varsta lor.
2. Explica-le ca ii iubesti pentru ceea ce sunt, nu pentru ce obtin
Este important sa le spunem ca dragostea pe care o simtim pentru ei este neconditionata si ca ii von iubi indiferent de situatie (fie ca nu iau o nouta buna la scoala, ca nu au performantele dorite intr-un anumit domeniu, ca nu isi fac curat in camera, etc.)
3. Expune-i punctele forte pe care le are si promoveaza-i increderea in sine
Ii poti incuraja sa isi exprime opiniile sau dorintele, le poti lauda faptele bune si poti evita sa le cenzurezi expresiile. Ceea ce au nevoie este sa li se reduca nesigurantele pe care le simt cand nu fac ceva bine.
4. Acorda-le atentie cand au nevoie
Acesti copii nu sunt, de obicei, foarte pretentiosi la atentia noastra, asa ca atunci cand au nevoie de atentia noastra, este important sa le acordam imediat atentie.
5. Spune-le adevarul atunci cand ceva ii afecteaza
Daca exista o problema care ii afecteaza si pe copii, este important sa le spunem adevarul si sa le spunem ca acestea sunt probleme de care nu trebuie sa se ingrijoreze, ca sunt lucruri pe care adultii ar trebui sa le rezolve.
6. Invata-i ca esecurile si greselile sunt oportunitati de invatare
Este important ca micutii sa fie invatati de mici ca nu este un capat de lume sa greseasca, si ca esecurile si greselile sunt lectii din care pot invata si ca lucrurile le ies bine dupa mai multe incercari, nu din prima.
FOTO: freepik.com