Copilul la 9 ani se poate sa fie mai focusat pe activiati care nu necesita efortul fizic precum jocurile pe calculator, insa pentru al mentine sanantos si a avea o crestere si dezvoltare armonioase este foarte important ca timpul petrecut la calculator sa fie limitat in favoarea timpului petrecut in aer liber.
Afla ce preferinte are si inscrie-l la un club de sport, fie ca este vorba de arte martiale, tenis sau dans, important este sa faca miscare.
Dieta si alimentatia trebuie sa fie atent controlate pentru ca tenatiile oferite de mancarurile tip fast-food sau junk-food este mare la fel ca riscul de supraponderabilitate sau obezitate.
La varsta de 9 ani, copilul se afla intr-o perioada de tranzitie, care il pregateste pentru etapa delicata a adolescentei. Desi a crescut mult si este dornic sa faca cat mai multe lucruri de "oameni mari" sau de unul singur, ramane un copil. Are foarte mare nevoie de tine si de afectiunea ta, chiar daca este mai independent si cu un grad de maturitate mai mare decat inainte. Iata la ce surprize sa te astepti de la copilul tau odata cu implinirea varstei de 9 anisori!
Implicarea copilului in treburile casnice si in deciziile de familie
Problemele majore de comportament incep sa dispara in dezvoltarea copilului si sa fie inlocuite de mici razvratiri izolate. Este dornic sa se integreze din ce in ce mai mult in activitati de familiei, mai ales la nivel decizional. Vrea sa hotarasca singur sau sa-si exprime parerea cu privire la ce mananca, cu ce se imbraca, unde sa faca curat in casa si, daca se poate, sa contribuie la planificarea vacantei sau a listei de cumparaturi.
Permite-i copilului sa-si bage nasucul in toate aceste aspecte ale vietii de familie, intrucat incurajezi perfectionarea unor aptitudini importante pentru maturitate: organizare, responsabilitate etc. In plus, realizarea unor treburi casnice - de curatenie, gatit - ii creste semnificativ stima de sine. Se simte apreciat si util, ceea ce il face sa se bucure de momente de calitate impreuna cu voi.
Articole si informatii utile despre copilul de 9 ani
Convinge-i pe copiii tai sa fie mai activi
Copiii balbaiti. Cum ii ajutam?
Fetita mea vorbeste foarte mult
Motiveaza-ti copilul sa invete
Convinge-l pe copilul tau sa-si faca curat in camera
Rechizite necesare pentru noul an scolar
Dezvoltarea emotionala a copilului de 9 ani
Din punct de vedere emotional, copilul cunoaste o multime de transformari si stari noi, care il pregatesc pentru perioada de adolescent si, de ce nu, de adult. Da dovada de un grad de toleranta mai crescut la frustrare decat inainte si invata sa rezolve in mod diplomat conflictele pe care le creeaza sau in care se implica.
Este momentul sa ii lasi mai multa libertate in activitatile si ideile pe care le are, pentru a-l ajuta sa devina mai independent si, totodata, mai responsabil. Chiar daca nu ti se pare, este pregatit sa faca fata anumitor stari sau lucruri de unul singur, fara ajutor din partea ta. Gradul crescut de autonomie pe care il dobandeste la aceasta varsta il va face sa doreasca compania altor persoane decat a rudelor apropiate. S-ar putea sa fie dispus sa doarma la prieteni, sa mearga in excursii si sa se desprinda, ocazional, de aripa ta protectoare, in incercarea de a-si gasi metodele proprii pentru a se descurca pe cont propriu.
Varsta de 9 ani este o perioada destul de delicata, in care trebuie sa lucrezi cu copilul la cresterea stimei si increderii in sine. Copilul manifesta dorinta de a se integra in grupuri si anturaje de copii cu varste asemanatoare, ceea ce il poate predispune la critici si tachinari din partea celorlalti. Daca nu are o stima de sine crescuta, nu va putea tine piept acestor rautati si il vor marca din punct de vedere emotional. Pentru copilul de 9 ani, opiniile celor din jur conteaza mai mult decat in trecut si contribuie la formarea stimei de sinei.
De aceea, este indicat sa ajuti copilul sa-si creasca stima si increderea de sine inainte de a infrunta toate aceste situatii. Vorbeste cu el despre unicitatea lui, despre cat este de frumos in felul lui, despre libertatea de alegere si de a gandi inainte de a actiona. Incurajeaza-l sa ia intotdeauna decizii care crede ca ii vor face bine si sunt in avantajul lui, fara a rani sau nedreptati insa pe nimeni. Militeaza impotriva stereotipurilor de gen, sex, religie sau de alte tipuri in formarea gandirii lui.
Dezvoltarea sociala a copilului la 9 ani
La varsta de 9 ani, copilul cauta tot mai mult compania celorlalti si testeaza grupurile de colegi sau copii, pana cand gaseste anturajul care i se va potrivi cel mai bine. Ar putea dezvolta afinitati pentru persoane adulte din afara familiei: profesori, antrenori, carora le va impartasi probleme si framantari. Acestia ar putea deveni confidentii lui, daca liniile tale de comunicare cu el nu sunt suficient de deschise.
Chiar daca are mai multa autonomie si este mai reponsabil, este important sa controlezi mediul pe care-l frecventeaza copilul si sa fii la curent cu noii prieteni pe care si-i face, pentru a-ti da seama daca au o influenta pozitiva sau nu asupra lui. Cel mai bun mod de a te asigura ca intra intr-un anturaj cu o influenta corecta asupra lui este sa fii mereu deschisa cu el si sa vorbesti despre ce se intampla in viata lui. Pentru ca micutul tau sa fie sincer, este important sa ii castigi increderea si sa se simta confortabil sa vorbeasca cu tine despre framantarile lui.
Conversatiile periodice cu copilul, sinceritatea si intelegerea pe care i le arati constant vor contribui imens la a mentine liniile de comunicare deschise cu el si la a-l ajuta in situatii dificile. In acest fel, copilul va fi dornic sa ti-i prezinte pe prietenii lui, iar tu poti sa vezi si sa fii la curent cu cercurile pe care le frecventeaza si daca este sau nu expus la pericole. Copilul are tendinta de a se imprieteni cu copii de acelasi sex cu el, fiind o predispozitie specifica varstei. Este recomandat sa il incurajezi sa frecventeze grupuri mixte de copii, pentru a evita formarea stereotipurilor de sex sau gen.
Trebuie sa fii pregatita ca, de la aceasta varsta, copilul sa treaca prin experienta primilor fiori ai dragostei, daca nu a facut-o pana acum. Incepe sa se apropie de copii de sex opus si sa simta atractie catre o persoana de sex opus. Este un subiect delicat, pe care trebuie sa il abordezi cu grija, daca nu vrei sa treaca prin experiente emotionale neplacute si sa ramana marcat pe termen lung.
Nu face glume pe seama lui, ia in serios ceea ce iti spune si ajuta-l sa inteleaga cum functioneaza o astfel de prietenie, in conformitate cu varsta pe care o are. Vorrbeste-i cat mai pe intelesul lui, dar pune accentul pe respect, incredere si pe toate celelalte principii specifice unei prietenii obisnuite. Cu toate acestea, specialistii sustin ca la varsta de 9 ani, copiii au tendinta de a migra dintr-un grup intr-altul de prieteni si ca abia in adolescenta reusesc sa se stabilizeze intr-un anumit anturaj.
Cu ce achizitii noi te-a surprins copilul la varsta de 8 ani si 9 luni? Povesteste-ne experienta ta in sectiunea de comentarii de mai jos!