Copilul tau a facut o greseala? De ce sa te concentrezi pe solutionarea acesteia in loc sa te focusezi pe greseala

/ / Modificat: 2022-11-13
Copilul tau a facut o greseala? De ce sa te concentrezi pe solutionarea acesteia in loc sa te focusezi pe greseala

Desi adultii fac adesea greseli, ne este greu sa acceptam ca si copiii fac greseli. Dar copiii, care abia invata sa isi dezvolte abilitatile de a face fata vietii si de a asimila normele sociale, sunt cei care au cea mai mare nevoie de sprijinul nostru in aceste momente. In functie de modul in care noi, in calitate de parinti si educatori, actionam, greseala poate deveni ceva care ii face de rusine si ii umileste pana la punctul de a dori sa o ascunda data viitoare cand se intampla, sau o ocazie minunata de a invata si de a dobandi noi abilitati de viata.

O greseala si doua moduri de a actiona: ce ne invata fiecare dintre ele?

Exista multe motive pentru care facem greseli in viata, iar in cazul copiilor, acestea se datoreaza probabil lipsei de abilitati sociale si de cunostinte atunci cand vine vorba de rezolvarea unei probleme.

Greseala pe care a facut-o copilul tau te poate infuria sau intrista, dar este important sa nu iti pierzi cumpatul in aceasta situatie si sa o gestionezi intr-un mod pozitiv, pentru ca ceea ce ne dorim este ca, copilul sa invete consecintele actiunilor sale, precum si abilitatile de a rezolva problema in mod independent.

Sa analizam un exemplu de greseala si doua moduri de a actiona:

Fiul tau de sase ani a venit de la scoala cu un nou autocolant in ghiozdan. Cand il intrebi de unde o are, iti spune ca a furat-o de la un alt copil.

Parintii pot reactiona in doua moduri la acest comportament:

1.  Criticarea greselii, judecandu-l si spunandu-i ce sa faca

Nu-ti vine sa crezi ce auzi: "Copilul meu, fura! In calitate de parinte, te simti rusinat si dezamagit de ceea ce a facut si ii transmiti acest lucru.

In orice moment, cuvintele si gesturile tale denota dezaprobarea ta absoluta si nu eziti sa ii faci cunoscut acest lucru copilului prin sublinierea continua a greselii facute, criticandu-l, judecandu-l si umilindu-l pentru ceea ce a facut.

2. Sa explice consecintele actiunilor lor si sa caute modalitati de a-si remedia greseala

Stii ca ceea ce a facut copilul tau este gresit si trebuie sa ii explici acest lucru. Dar intelege, de asemenea, ca, copiii invata si au nevoie de timp, rabdare, respect si sprijin pe parcurs. De aceea, inainte de a te adresa copilului, respira adanc si calmeaza-te pentru a stabili o comunicare pozitiva. Prin intrebari de curiozitate, incearca sa afli ce s-ar fi putut intampla pentru a-l face pe copilul tau sa actioneze in acest fel (poate a fost o cerere de atentie? o provocare intre prieteni? un impuls? este un comportament obisnuit sau este prima data cand a facut-o?

Atunci cand sunt mici, copiii pot avea nevoie de ajutorul nostru pentru a gasi modalitati de a se indrepta, deoarece multe dintre solutiile pe care le pot gasi nu sunt utile sau aplicabile la problema in cauza.

In exemplul de mai sus, repararea ar implica prezentarea de scuze copilului in cauza si returnarea a ceea ce ati luat de la el. Dar fiecare greseala va avea propria "reparatie" si este important ca copilul sa fie implicat in oferirea unor solutii care sa fie legate de greseala facuta, respectuoase, utile si logice.

FOTO: freepik.com

Articole recomandate

Citeste si despre