Cand vine vorba de adormit copiii, exista la fel de multe metode pe cat sunt de multe familii. Unele familii aleg sa doarma impreuna cu copiii lor inca de la inceput, in timp ce altele prefera ca acestia sa doarma in camera lor. Exista, de asemenea, copii care intra si ies liber din patul parintilor si parinti care decid sa ramana in patul copiilor lor pana cand acestia adorm.
La fel ca orice alt aspect al cresterii copilului, somnul in familie nu ar trebui sa fie supus criticilor si judecatilor. Cu toate acestea, este unul dintre cele mai controversate subiecte, lasand multe familii cu indoieli cu privire la faptul ca fac sau nu ceea ce trebuie.
Insotirea copilului pana cand adoarme: poate acest lucru sa genereze un obicei prost pe termen lung sau va sfarsi prin a se obisnui sa doarma cu cineva mereu?
O practica avantajoasa pentru ambele parti
Ce parinte nu s-a asezat niciodata in patul copilului sau si a stat langa el pana cand acesta a adormit? Nu numai ca este o optiune practica atunci cand dorim ca, copilul sa adoarma in pat mai mult sau mai repede si fara lacrimi, dar ne permite si noua, parintilor, sa avem timp pentru noi insine dupa aceea.
Pentru copil, adormitul in prezenta unui parinte are, de asemenea, beneficii importante, atat fizice, cat si emotionale.
Pe de o parte, copiii au nevoie sa se simta insotiti si protejati. Acest lucru ii va ajuta sa elimine eventualele temeri sau fobii nocturne, ritmul cardiac si respiratia se vor stabiliza si, in consecinta, vor putea adormi intr-un mod calm si relaxat, ceea ce va avea un efect pozitiv asupra odihnei lor.
In plus, timpul petrecut cu copiii inainte de culcare ajuta la intarirea legaturilor, consolideaza increderea copiilor si creeaza amintiri pozitive care vor ramane toata viata.
De ce unii parinti aleg sa stea langa copiii lor pana cand acestia adorm?
Asa cum am mentionat la inceput, cand vine vorba de adormit copiii, exista la fel de multe optiuni pe cat de multe familii, asa ca parintii ar trebui sa o aleaga intotdeauna pe cea care se potriveste cel mai bine nevoilor lor.
In acest sens, vor exista parinti care vor alege sa doarma impreuna cu copiii lor toata noaptea, in timp ce altii ii vor culca in patul lor, dar vor decide sa ii insoteasca pana adorm, mai ales daca in acea zi copilul este anxios, nervos sau nu vrea sa adoarma.
Este normal pentru copii sa treaca prin faze in care au nevoie de insotirea noastra, mai ales daca trec prin schimbari care le provoaca o oarecare nesiguranta, cum ar fi sosirea unui frate sau a unei surori, inceperea scolii, probleme familiale.
Frica de intuneric si de monstri - atat de tipica intre doua si cinci ani - sau cosmarurile pot necesita, de asemenea, prezenta unui adult pentru a-l ajuta pe copil sa se calmeze si sa adoarma din nou.
Dar nu cumva se vor obisnui asa si apoi nu vor sti sa adoarma singuri?
Asa cum se intampla intotdeauna in cazul oricarui aspect al cresterii copiilor, este normal sa apara indoieli si parintii sa se intrebe daca nu cumva copiii lor vor ajunge sa se obisnuiasca sa doarma in compania altora si apoi sa nu mai stie cum sa o faca singuri.
In primul rand, este important sa subliniem ca a insoti un copil intr-un mod respectuos, asigurandu-i linistea si asigurandu-i siguranta de care are nevoie in orice moment nu inseamna ca il "rasfatam". Dimpotriva, copiii au nevoie sa creasca in siguranta si incredere pentru a-si dezvolta propria autonomie si pentru a invata sa se descurce singuri, iar sprijinul nostru emotional este esential.
Ar trebui sa ne amintim, de asemenea, ca somnul este un proces de evolutie si de maturizare, astfel incat, pe masura ce copilul nostru creste, el sau ea va dezvolta tipare si obiceiuri asemanatoare cu cele ale adultilor. Prin urmare, este necesar sa le insuflam rutine de somn sanatoase care sa le favorizeze odihna, precum si sa le acordam atentie atunci cand ne cer ajutorul.
FOTO: freepik.com