Ecranele – o amenintare pentru vederea copiilor

/ / Modificat: 2022-10-27
Ecranele – o amenintare pentru vederea copiilor

Cresterea copiilor in era moderna poate parea mai usoara decat odinioara. Insa multe dintre variantele comode se dovedesc a fi degraba o amenintare pentru cresterea si educatia copiilor. Este cazul ecranelor dispozitivelor electronice – fie ca le folosim in scop recreativ, fie in scop academic, expunerea prelungita a ochilor in fata lor ameninta sanatatea vederii.

Miopia este un viciu de vedere provocat de o forma imperfecta a globului ocular. Cel mai adesea, miopia se mosteneste, insa de multe ori ea apare ca un cumul de factori genetici si de mediu.

Simptomele miopiei

Miopia este sesizata de catre parinti atunci cand copilul intra in circuitul scolar, si se confrunta cu imposibilitatea de a citi continutul de pe tabla, sau cand tinde sa apropie obiectele pentru a distinge mai bine.

Efortul continuu de a tine pasul si de a vedea mai clar tot ceea ce i se aduce in atentie devine extenuant, afectandu-i calitatea vietii. Copilul oboseste mai repede, se freaca la ochi, sau incepe chiar sa experimenteze dureri de cap.

Odata sesizate aceste simptome, este important ca parintii sa ia atitudine si sa mearga impreuna cu copilul la un control de specialitate pentru a pune un diagnostic corect si a demara o conduita terapeutica adecvata, in sensul gestionarii corecte a miopiei.

Ce inseamna gestionarea miopiei?

Gestionarea miopiei reprezinta un ansamblu de gesturi care au ca principal scop tinerea in frau a accentuarii acestui viciu de vedere, care se agraveaza odata cu cresterea copilului.

Miopia este o afectiune determinata de fiziologia imperfecta a ochiului. Practic, globul ocular, care ar trebui sa aiba o forma perfect sferica, se dezvolta mai mult pe lungime, determinand o neconcordanta si la nivelul mecanismului de refractie. Imaginea se focalizeaza astfel in fata retinei in loc de la nivelul ei.

Acesta face ca obiectele indepartate sa se vada in ceata, ele neputand fi focalizate corect.

Care sunt pasii pentru un management corect al miopiei?

Primul pas este o evaluare corecta din partea medicului specialist. A doua preocupare este de a imbunatatii vederea copilului care face un efort suplimentar pentru a vedea clar, iar apoi ar trebui sa actionam in sensul stoparii progresiei miopiei.

Vestea buna este ca toate aceste trei obiective pot fi atinse prin simpla purtare a unor lentile inteligente, capabile sa corecteze vederea si simultan sa opreasca/incetineasca progresia miopiei.

Lentilele MiYOSMART – tratament sigur, usor, non-invaziv

Solutia inovatoare a lentilelor oftalmice monofocale venita in sprijinul copiilor diagnosticati cu miopie a fost creata in urma unui studiu condus de Universitatea Politehnica din Hong-Kong si are la baza tehnologia D.I.M.S. (Defocus Incorporated Multiple Segments – segmente multiple incorporate de defocalizare) create astfel incat sa incetineasca progresia miopiei.

Rezultatele studiilor au aratat ca lentilele MiYOSMART reusesc sa incetineasca progresia miopiei cu aproximativ 60%, reusind chiar sa o opreasca in aproximativ 21,5% din cazuri. (Studiul „Defocus Incorporated Multiple Segments (DIMS) spectacle lenses slow myopia progression: a 2-year randomized clinical trial” care ii are ca autori: Lam CSY, Tang WC, Tse DY, Lee RPK, Chun RKM, Hasegawa K, Qi H, Hatanaka T, To CH. a fost realizat de-a lungul a doi ani de zile si a fost publicat in British Journal of Ophthalmology in data de 29 Mai 2019.)

Cum functioneaza?

Fiind prevazute cu o suprafata frontala alcatuita din sute de segmente mici, fiecare asigura o defocalizare miopica. Practic, atunci cand ochiul vede printr-o zona de marimea pupilei, la nivelul sau se creeaza o zona de defocalizare.

Aceasta tehnologie reuseste sa intarzie alungirea globului ocular oferind, in acelasi timp si o vedere clara.

Recomandarea specialistilor pentru o vedere sanatoasa a copiilor

Miopia a devenit o preocupare globala, din cauza cresterii ingrijoratoare a incidentei. Mai mult decat atat, studiile au aratat o incidenta crescuta in zonele urbane si in tarile dezvoltate. Cel mai des, miopia a fost asociata cu lucrul de aproape si utilizarea ecranelor dispozitivelor electronice.

Activitatile educationale efectuate in interior, expunerea la lumina naturala din ce in ce mai scurta dauneaza sanatatii ochilor micutilor.

De aceea, cea mai importanta recomandare a specialistilor in optometrie este de a prioritiza in viata copiilor o rutina de activitati desfasurate in aer liber, unde ochiul este expus luminii naturale.

Lentilele MiYOSMART imbina tehnologia de corectare a vederii si incetinire a progresiei miopiei cu un design adaptat stilului de viata activ al copiilor, adaugand tuturor acestor beneficii si protectia UV. Astfel, lentilele inteligente ofera micutilor vizionari o vedere protejata atat la interior cat si in timpul activitatilor desfasurate in aer liber.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Ecrane Dezvoltarea copiilor

Articole recomandate

Citeste si despre