Educatia copilului dincolo de portile scolii

/ / Modificat: 2023-10-04
Educatia copilului dincolo de portile scolii

Educatia copilului tau nu este doar datoria sau obligatia scolii. Dincolo de portile ei este o lume intreaga si un mediu propice de care poti profita pentru a-i consolida educatia si pentru a-l face sa devina un copil de toata isprava.

Vizitarea librariilor din oras

Librariile din orasul in care locuiesti sunt unele dintre cele mai valoroase surse de educatie. Nu numai ca faciliteaza accesul la o multime de carti pentru varsta lui, dar pot cultiva si pasiunea pentru citit a copilului. Acest lucru se poate intampla doar daca reusesti sa ii prezinti lumea fascinanta a cartilor intr-un mod amuzant si jucaus.

Explorarea mediului inconjurator

Orice iesire in aer liber reprezinta o oportunitate pentru micutul tau de a invata ceva nou. Plimbarile de zi cu zi, dar si drumetiile sau vacantele, se pot dovedi surse importante de informatii noi.

Micutul poate descoperi lumea insectelor in parcuri, a plantelor si florilor din drumurile zilnice sau a traditiilor urbane ori populare pe care le intalniti cu diverse ocazii. Chiar si supermarketul isi dovedeste eficienta, pentru ca cel mic poate invata o multime de lucruri despre valoarea banilor, cumparaturi, economii etc.

Implicarea in treburile casnice

Curatenia casei, spalatul si chiar gatitul alimentelor sunt ocazii de neinlocuit in viata copilului tau.
Nu inseamna ca il pui sa "faca lucruri de oameni mari", ci doar ca ii dai sansa sa invete o multime de lucruri despre foc, temperaturi, calcule, transformarea alimentelor din stare solida in lichida si invers etc.

Vizitarea obiectivelor culturale

Muzeele, casele memoriale, dar si gradinile botanice sau zoologice sunt obiective culturale care trebuie explorate din plin de prichindel. Nu ratati evenimentele culturale periodice - concerte, expozitii, jocuri de grup etc. - care pot fi o sursa informationala si educativa mai buna decat orice carte sau materie de la scoala.

Participarea la activitati extracurriculare

Integreaza copilul in comunitati de copii si in afara scolii. Acesta poate se poate inscrie la un sport sau poate urma diverse pasiuni (dansuri, balet, pictura etc.) Interactiunea cu ceilalti copii in afara spatiului rigid al scolii ofera ocazia copiilor sa se desfasoare in voie si sa invete tot timpul lucruri noi. In grupuri de copii, prichindelul tau este pus in situatii la care trebuie sa gandeasca si sa aplice solutii la diverse probleme.

Satisfacerea curiozitatii

Cand copilul tau te exaspereaza cu intrebarea "de ce?", ar trebui sa fii fericita ca o face si sa profiti din plin de dorinta lui de cunoastere. Inseamna ca vrea sa afle mai multe despre anumite lucruri, ceea ce inseamna o imbogatire a culturii generale.

Expune-l unor situatii care sa il determine sa puna intrebari si ai grija sa ii raspunzi cu fiecare ocazie. El retine mai usor informatiile in acest fel, pentru ca daca pune o intrebare inseamna ca il intereseaza in mod special si stie ca ii va folosi informatia in viitor.

Folosirea inteligenta a internetului si televizorului

Traim intr-o lume tehnologizata si nu ai cum sa tii copilul departe de toate aceste acccesorii si produse de care se loveste la tot pasul. Dar este important sa ii prezinti calculatorul, jocurile video sau televizorul intr-un mod istet.

Pune-i documentare si desene adecvate varstei lui si invata-l cum sa foloseasca internetul pentru a afla lucruri interesante. Alege-i jocuri educative pe care sa le joace la calculator sau televizor si tine-l departe de cele cu grad de agresivitate crescut.

  • Foto: Freepik

Taguri Educatie scoala copii Activitati extracurriculare Educatie copii Activitati educative copii Dezvoltare copii 7 ani de acasa la copii

Articole recomandate

Citeste si despre