In perioada 6-12 ani, dintisorii de lapte ai copilului, frumos insirati ca niste perle, incep sa fie inlocuiti de dintii permanenti ai viitorului adult. Pe masura ce isi croiesc drumul spre exterior, ei topesc radacina dintilor de lapte, din care ramane numai coroana, ce cade aproape singura sau este extrasa de medicul stomatolog.
Nu intotdeauna dintii erup pe pozitia corecta: de multe ori ies spre exterior sau spre limba, nu mai topesc radacina dintelui temporar, aceasta ramanand intreaga, motiv pentru care dintele de lapte nu poate cadea singur. Daca acesta este extras si dintele permanent are suficient spatiu, de cele mai multe ori el va fi impins de limba catre locul lui normal de pe arcada. Daca insa nu are spatiu, va fi nevoie ca micutul sa poarte inca de la 7 ani un aparat dentar pentru largirea maxilarelor, alinierea dintilor si corectarea muscaturii.
Iata, asadar, ordinea in care erup acesti dinti:
1. La 6 ani, atat la mandibula, cat si la maxilar, erupe molarul 1, numit si molarul de 6 ani; acesta erupe in spatele dintilor de lapte si nu inlocuieste niciun dinte, de aceea multi parinti nu sunt constienti de prezenta lui, considerandu-l dinte de lapte si neacordandu-i atentia cuvenita la periaj;
2. La maxilarul superior ordinea de inlocuire a dintilor de lapte este urmatoarea: incisiv central (la 7 ani), incisiv lateral (la 8 ani), premolar 1 (la 9 ani), premolar 2 (la 10 ani), canin (la 11-13 ani). Tocmai din motivul ca erupe ultimul, caninul deseori isi gaseste locul ocupat, asa incat el este cel mai frecvent situat in afara arcadei, necesitand pentru aliniere aparat dentar fix sau mobil;
3. La mandibula ordinea de inlocuire a dintilor de lapte este urmatoarea: incisiv central (la 7 ani), incisiv lateral (la 8 ani), canin (la 9 ani), premolar 1 (la 10 ani), premolar 2 (la 11 ani);
4. La 12 ani erupe la ambele maxilare molarul 2, numit si molar de 12 ani;
5. Dupa 18 ani erupe molarul de minte, insa acesta trebuie urmarit radiologic inca de la 16 ani, deoarece poate incepe sa faca presiuni asupra celorlalti dinti care desi pana atunci erau perfecti, vor incepe sa se inghesuie. La cei care au purtat aparat dentar, eruptia molarului de minte poate produce recidiva, reinghesuind dintii.
Acesta este ritmul de eruptie cel mai frecvent intalnit. Daca se incadreaza in limitele a 1-1,5 ani, sunt considerate normale atat eruptia precoce (luand in considerare faptul ca dezvoltarea generala, fizica si intelectuala a copiilor de astazi este mult mai rapida decat in trecut) si o eruptie tardiva (intalnita mai ales la copiii carora li s-au administrat tablete cu fluor). Din tot acest proces de schimbare a dintilor copilului, toata lumea are de castigat: copilul niste dinti sanatosi si puternici de adult, iar Zana Maseluta niste dintisori de lapte pentru colectia ei numeroasa.
***
Articol scris de Dr. Mihaela Dan, specialist ortodont in cadrul Clinicii Orto-Implant Expert. Dr. Mihaela Dan, specialist ortodontie si ortopedie dento-faciala, a absolvit in urma cu 18 ani Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” din Bucuresti, Facultatea de Stomatologie, completandu-si studiile cu o perioada de 3 ani de specializare in ortodontie si ortopedie dento-faciala. Pe parcursul celor 14 ani de experienta, Dr. Mihaela Dan a reusit sa aduca zambetul pe buzele a mii de pacienti, practicandu-si profesia cu pasiune si dedicare. Dorinta de continua dezvoltare personala a determinat participarea constanta la cursuri de specializare in tara si in strainatate, precum si infiintarea Clinicii ORTO-IMPLANT EXPERT. Clinica aduce la un loc medici specialisti in domeniile: ortodontie, estetica dento-faciala, endodontie, chirurgie, parodontologie, protetica, ce isi desfasoara activitatea sub indrumarea Dr. Mihaela Dan. Mai multe informatii sunt disponibile aici.