Este copilul tau pregatit pentru un telefon mobil?

/ / Modificat: 2016-08-17
Este copilul tau pregatit pentru un telefon mobil?

Telefonul mobil a devenit un accesoriu indispensabil in ziua de astazi, dintr-o multime de motive care determina chiar si parintii sa le cumpere copiilor inca de la varste foarte fragede. Cand vine vorba de varsta potrivita pentru a fi oferit copiilor, parerile sunt impartite. Desi specialistii sustin ca nu exista o varsta ideala pentru a-i oferi copilului un telefon, exista cateva semne care arata ca este pregatit sa aiba grija de el si sa il foloseasca in mod responsabil!

Copiii invata sa foloseasca telefoanele mobile, tabletele sau alte dispozitive electronice moderne inca de la varsta de bebelusi, cand nici nu stiu inca sa vorbeasca. Nu trec foarte multi ani si vine un moment in care cel mic iti cere insistent sa ii iei si lui un telefon. Chiar daca vezi un avantaj in a-i darui un astfel de dispozitiv electronic, intrucat vei putea tine constant legatura cu el, inainte de a da curs solicitarii lui, este important sa analizezi daca este sau nu pregatit pentru el.  

La ce varsta poate primi copilul telefon mobil?

Specialistii in cresterea copilului sunt de parere ca nu exista o varsta ideala pentru a-i oferi copilului un telefon mobil, insa ca la prescolaritate, este prea mic pentru o astfel de responsabilitate. Psihologii iau in considerare gradul de dezvoltare intelectuala, fizica sau cognitiva, pentru a-si da seama daca un copil este sau nu apt sa intre in posesia unui astfel de dispozitiv modern de comunicare si sa aiba grija de el.

Cei mai multi copii sunt pregatiti sa aiba grija de un astfel de telefon si sa-l foloseasca corespunzator in etapa scolara, undeva intre 8 si 10 ani, insa varsta este doar orientativa. Unii copii pot fi pregatiti sa aiba telefon inca de la 7 ani, in timp ce altii, mai putin responsabili, nu sunt capabili sa aiba un astfel de dispozitiv nici macar la 12-14 ani.  

Semne ca este pregatit sa aiba telefon mobil

Varsta nu este principalul criteriu de luat in considerare pentru a decide ca cel mic este pregatit sa aiba sau nu telefon mobil. Psihologii te sfatuiesc sa fii atenta si sa urmaresti semnele care indica faptul ca este suficient de dezvoltat pentru o asemenea responsabilitate:

  • merge singur la scoala si se descurca singur in multe activitati - imbracat, dezbracat, scris, baie etc.;
  • este organizat si ordonat cu lucrurile lui;
  • are foarte mare grija de lucrurile lui;
  • arata un interes aparte pentru a avea un telefon si stie cum sa foloseasca unul.

In cazul in care este dezordonat, pierde sau strica adesea lucruri sau jucarii, copilul nu este pregatit pentru un telefon personal, intrucat nu este suficient de responsabil cu lucrurile personale.

Pe langa semnele de comportament sau din dezvoltare care sugereaza ca cel mic este capabil sa foloseasca un telefon mobil, este important sa porti si o discutie cu el, pe aceasta tema. Intreaba-l de ce isi doreste cu atata ardoare un telefon mobil. Raspunsurile lui iti va influenta foarte mult decizia de a-i lua sau nu un telefon. In cazul in care foloseste argumente pertinente, cum ca are nevoie de telefon pentru a vorbi cu tine, pentru a te suna cand are nevoie de ajutor sau pentru a tine legatura cu rudele, acorda-i o "bila alba". Insa daca-ti insira argumente precum "toti copiii au unul", "este la moda sa ai telefon copil", "copiii rad de mine ca nu am telefon" sau iti spune ca vrea sa se joace pe el ori sa foloseasca aplicatiile de pe el, inseamna ca nu este pregatit sa intre in posesia unui telefon.

Copilul trebuie sa inteleaga ca telefonul mobil nu este un accesoriu cu care sa defileze la scoala, nu este un joc video si ca utilizarile lui esentiale sunt altele. Este indicat sa mai astepti o perioada pana sa-i oferi un astfel de dispozitiv si sa-i explici mereu motivele pentru care nu poate primi telefonul, la momentul respectiv.  

Reguli privind alegerea si folosirea telefonului de catre copil

Copilul te-a convins ca are varsta si dezvoltarea necesare pentru a intra in posesia unui telefon si te gandesti sa ii daruiesti unul. Ai incredere in intuitia ta si mergi la cumparaturi, dar numai dupa ce mai "intervievezi" o data prichindelul cu privire la regulile si utilitatea folosirii acestuia, pentru a te asigura ca le-a retinut si ca stie exact ce trebuie sa faca cu el.

Cand mergi in magazin sa cumperi telefonul copilului, tine cont de cateva reguli importante:

  • alege-i un model cat mai simplu, fara dotari complexe (nu vrei sa fie dotat cu prea multe functii in care si-ar putea prinde urechile si nici sa fie absorbit de jocuri si aplicatii pe care si-ar putea pierde timp pretios; i-ar putea distrage atentia de la orele de scoala, teme si alte activitati importante etc.);
  • opteaza pentru o cartela cu minute si sms-uri limitate (in niciun caz nu ii face un abonament, intrucat la varste mici, copilul nu cunoaste limite si nu isi da seama cand sa se opreasca din vorbit, iar factura ta ar putea fi incarcata inutil); este mai sigur sa ii limitezi numarul de minute si mesaje la momentul achizitionarii cartelei.

Dupa cumpararea telefonului mobil, este timpul sa ii faci copilului un instructaj atent despre cum se foloseste, ce are voie si ce nu sa faca cu acesta si cum sa aiba grija corespunzator de el, pe strada sau la scoala. Stabileste reguli de utilizare si avertizeaza-l ca, daca nu le respecta, vor exista consecinte, pe care trebuie sa i le mentionezi clar si concis:

  • spune-i ca, sub nicio forma, nu are voie sa il tina deschis in timpul orelor si noaptea (in dormitor) - i-ar putea distrage atentia de la ore sau de la somn;
  • nu are voie cu telefonul la masa, atunci cand se intalneste cu alti copii sau cand face teme;
  • incurajeaza-l sa fie precaut atunci cand il foloseste in spatii publice (pe strada, in autobuz etc.), intrucat este expus pericolului de a fi atacat.

Tu i-ai luat deja copilului telefon mobil? Care crezi ca este cea mai potrivita varsta la care ar trebui sa ii iei telefon sau care sunt principalele semne care indica ca este pregatit? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Taguri Telefon mobil copii Varsta telefon mobil copii Reguli telefon copii Copii tehnologie

Articole recomandate

Citeste si despre