Fraze despre corp si alimentatie pe care sa nu i le spui unui copil

/ / Modificat: 2023-06-03
Fraze despre corp si alimentatie pe care sa nu i le spui unui copil

In ultimii ani, s-a vorbit mult despre acceptarea si respectul fata de fizicul altor persoane. Vedem adesea mesaje pozitive pe retelele de socializare despre diferite tipuri de corp, iar conversatiile mai sanatoase si mai empatice despre mancare castiga incet teren.

Cu toate acestea, acest lucru nu era valabil si in urma cu cativa ani cand eram noi adolescenti. Noi am crescut intr-o epoca in care era apogeul dietelor, cand fiecare coperta de revista anunta o noua dieta revolutionara, iar siluetele 90-60-90 erau ceea ce isi dorea orice femeie. 

Toate aceste lucruri erau insotite de anumite fraze pe care multi dintre noi le-am auzit de la parintii nostri sau de la alti adulti si care, daca sunt repetate in fata copiilor nostri, pot crea o conceptie nesanatoasa sau gresita despre relatia lor cu mancarea.

Din acest motiv, si pentru ca stim ca este dificil sa ne rupem de anumite obiceiuri sau tipare la care este dificil sa renuntam, iti vom spune care sunt frazele pe care nu trebuie sa le spui niciodata copiilor tai despre corp si mancare. 

Desigur, obezitatea infantila este o problema reala pe care noi, ca parinti, ar trebui cu siguranta sa o abordam. Dar exista modalitati corecte si sanatoase de a o aborda, fara a afecta sanatatea mintala, stima de sine si increderea copiilor nostri. Tocmai de aceea este important sa stim cum sa purtam conversatii sanatoase despre alimentatie, evitand repetarea unor tipare care afecteaza negativ sanatatea copiilor si care pot duce la tulburari alimentare in viitor.

„Ma simt grasa”

Una dintre cele mai frecvente fraze pe care adultii le spun este „ma simt gras/a”, insa de multe ori, fara a avea un surplus de grasime. Pe langa faptul ca nu trebuie sa ne amintim ca "gras" nu este un sentiment, atunci cand spunem aceasta fraza dam tonuri negative unui cuvant care este doar descriptiv (si al carui sens nu are nimic in neregula cu el si nici nu reprezinta sfarsitul lumii, dar daca il folosim ca pe ceva negativ putem incuraja fobia fata de kilograme in plus in randul copiilor).

In loc sa rostim aceasta fraza, putem alege o alternativa mai blanda cu noi insine atunci cand avem zile in care nu ne place cum ne simtim, cum ar fi „Nu ma simt bine in corpul meu astazi" sau „Am mancat prea mult si nu ma simt bine”. Iar daca exista ingrijorari cu privire la starea de sanatate si aspectul fizic, ar trebui sa consulti un medic.

„Trebuie sa slabesc”

Aceasta fraza o insoteste adesea pe prima. Desi nu este un lucru negativ sa vrei sa slabesti cateva kilograme este important sa te intrebi de ce. De unde vine acest sentiment sau aceasta nevoie de a face acest lucru? Desi este valid faptul ca motivele sunt de natura estetica, trebuie sa te intrebi daca acest lucru nu vine din presiunea sociala de a avea un corp subtire sau perfect.

Slabirea este un lucru care, in anumite situatii, ajuta la prevenirea bolilor si ajuta la performante mai bune in viata de zi cu zi. Prin urmare, daca doresti sa slabesti sau sa pierzi cateva kilograme din motive de sanatate (si intotdeauna sub recomandarea unui medic), poti inlocui aceasta fraza cu altele mai putin incarcate de vinovatie, cum ar fi „ar trebui sa am mai multa grija de mine" sau „vreau sa ma simt mai bine/mai energic".

„Rochia asta ma face sa arat grasa?”

Unul dintre principalele motive pentru care ne gandim la fraze de acest gen sunt imaginile pe care le vedem de atata timp in reviste si pe internet: corpuri perfecte, lipsite de grasime, vergeturi si celulita. In realitate insa, toate acestea sunt o parte naturala a schimbarilor prin care trecem de-a lungul anilor, mai ales dupa o sarcina sau mai multe. 

Prin urmare, ar trebui sa eviti sa vorbesti de fata cu copiii tai despre modul in care arati, daca este ceva negativ, sau despre cum te simti cand te imbraci cu anumite haine. Aminteste-ti, nu exista corp perfect.

„Trebuie sa intru la dieta”

O alta fraza pe care avem tendinta de a o rosti automat, fara sa ne dam seama de impactul ei, este aceasta. Cu exceptia cazului in care este o problema de sanatate care impune o dieta anume, nu „trebuie” sa tii o dieta, mai ales daca aceasta fraza se naste din comparatia cu altii.

Daca doresti sa faci o schimbare, foloseste alti termeni mai blanzi, precum: „Trebuie sa consum alimente cu nutrienti mai buni", „Vreau sa mananc mai multe alimente care ma ajuta sa ma simt mai bine", „Am de gand sa mananc mai multe legume" sau „As vrea sa incerc sa renunt la zahar si carbohidrati pentru ca nu sunt sanatosi”. Desi scopul este similar in cele din urma, cuvintele pe care le alegem si modul in care ne spunem lucrurile conteaza foarte mult.

„Ma simt prost ca mananc/Ma simt vinovat ca am mancat”

Sensul acestora este similar cu „acela este un aliment interzis/rau" sau „nu ar trebui sa mananc X alimente". Acest lucru nu face decat sa etichetam alimentele ca fiind "bune" si "rele".  Poti folosi in schimb fraza precum „Ar trebui sa consum alimente cu un aport caloric mai mic”. Cu atat mai mult cu cat exista o multime de retete cu aport caloric mic, care inlocuiesc retetele preferate.

FOTO: freepik.com

Taguri Alimentatia copilului

Articole recomandate

Citeste si despre