CSF? NCSF! Astia mici sunt cu un pas in fata noastra in ceea ce priveste deprinderea tainelor tehnologiei smart si, fara exagerare, ma astept ca, in mai putin de un deceniu, ei sa fie cei care pun piatra de temelie a unei noi revolutii tehnologice.
Membru al generatiei X, eu am fost dat peste cap, pe la 10-11 ani, de o consola de jocuri a unui coleg cu rude in Frankfurt, dar, in prezent, daca imi "prind urechile" in controlul smartphone-ului sau a smart TV-ului din casa, apelez fara pic de jena la Mara, care la cei noua ani ai ei ma scoate din incurcatura mai repede decat as putea sa o fac singur.
Cu doi pasi in fata
Abilitatile copiilor nostri in a se adapta noilor tehnologii se vad inclusiv in modificarea limbajului prescurtat din discutiile lor online si in transpunerea in gandire tipica IoT la tot ce ii inconjoara.
Pe la 4 ani, la prima ei vizita in Maramures, Mara a sesizat cantecul cocosului, un sunet nu foarte familiar in mijlocul cartierului Berceni, si, dupa ce acesta si-a terminat vocalizele a intrebat foarte senina: "Da' de ce nu mai canta? I s-au terminat bateriile sau nu mai are semnal?".
Modul lor de a se raporta la lume a fost modificat radical fata de epoca pantalonilor rupti si peticiti in genunchi, a prastiilor si a prastiilor incropite din mastile de gaze gasite prin debara.
In ziua de astazi, sa ii ceri unui copil sa ignore mediul online aduce cu pedeapsa drastica de pe vremea noastra, in care nu mai prindeai un film la cinema cu colegii si vecinii vreme de nu stiu cate saptamani sau ti se taia portia de batut mingea in parcarea/maidanul din spatele blocului.
Cat de periculoasa devine interactiunea copilului cu internetul si noua tehnologie tine insa de noi.
In functie de temperament
Marei, dupa episodul cocosului iesit din aria de acoperire a semnalului, i-am facut un usor program de adaptare la natura prin iesiri in parc si cateva minivacante petrecute prin Maramures si Valcea, unde a inteles destul de repede faptul ca fiintele au alt mod de a functiona decat un gadget.
Nu inseamna ca i s-a restrictionat accesul la smartphone, tableta sau laptop. Ba chiar am gasit-o lamurindu-si unele dileme privind rolul cordonului ombilical la copii si alte "finetzuri" de genul acesta, ca urmare a programelor de control parental mentinut pe sistemele de cautare de pe internet de pe telefonul si calculatorul Marei.
Nu a fost niciodata nevoie sa aplicam restrictii la accesul copilului la acest mijloc de informare pentru ca nu a sarit calul, nici ca timp, nici ca elemente de cautare care sa ne dea temeri.
Dar pericolul rezida mai degraba in temperamentul copilului tau si in varsta de la care acesta a avut acces la dispozitivele mobile. D., verisorul Marei, cu 4 ani mai mic decat ea, aproape ca a prins tainele glisarii degetelor pe display inainte de a se dovedi capabil sa isi tina singur biberonul in maini.
Fiind si baiat, ba chiar unul cu o personalitate destul de pregnanta, impactul jocurilor si limbii engleze a fost unul puternic. Atat de puternic, incat la 2 ani si jumatate putea protesta cu urletul: "Nu pink! Nu pink!" daca cineva incerca sa il imbrace cu un tricou sau o geaca de-a Marei.
Pe la 3-4 ani, parintii au trebuit sa ia masuri de siguranta in casa dupa ce l-au surprins in postura de Spiderman-jr., agatat de raftul unei biblioteci din living, ca urmare a pasiunii dezvoltate pentru personajul sau preferat din jocuri, iar in vara acestui an a trecut printr-o usoara interventie chirurgicala la aratatorul mainii drepte, ca urmare a blocarii unor ligamente din prea mult butonat la telefon si tableta.
Tu tii balanta
Prin urmare, exista plusuri si minusuri, iar avantajele si dezavantajele conectarii rapide a copiilor la tehnologia smart le poti observa doar tu, la fel cum masurile ce se impun tot tu trebuie sa le iei.
PS: Si ca sa nu ma acuze cineva ca imi ridic in slavi copilul, Mara a avut si ea un episod nefast legat de conversatiile derulate pe grupul de WhatsApp infiintat cu colegele ei. Pe scurt, una dintre ele a profitat de absenta altei colege si a demarat o adevarata campanie de tip bullying impotriva acesteia, uitand probabil ca "scripta manent" chiar si intr-un serviciu de messenger.
Numai ca reactia tuturor celorlalte a fost una corecta, comunicand intai cu invatatoare, care a convocat familiile impricinatelor la o sedinta in privat, iar vinovatei i-a fost retras accesul in grup si probabil ca a mai primit si alte mustruluieli si interdictii acasa.
Asa ca, da, greseli se pot savarsi, dar, de asemenea, trebuie sa observi si intentia copilului de a le corecta inainte de a dicta restrictii. Macar daca Facebook sau Twitter ar avea reactii la fel de rapide la campaniile de deningrare derulate frecvent pe aceste platforme.