Retelele de socializare, benefice sau toxice pentru copii?

/ / Modificat: 2021-10-31
Retelele de socializare, benefice sau toxice pentru copii?

Traim intr-o lume in care copiii au acces la tehnologie inca din primii ani de viata. Studiile arata ca, la varsta de 12 ani, trei din patru copii au deja propriul smartphone si, deci, acces liber la internet. Desi teoretic varsta nu le permite sa isi creeze un profil pe retelele de socializare, in realitate, majoritatea preadolescentilor care au un telefon mobil isi fac si conturi pe social media. Unii ar spune ca nu este un lucru chiar atat de rau, insa specialistii atrag atentia asupra multor probleme pe care accesul prematur la retelele de socializare le poate crea.

Daca deschizi smartphone-ul unui copil sub 15 ani, vei vedea ca are instalate majoritatea aplicatiilor de socializare: YouTube, TikTok, Snapchat, Instagram, Facebook. Din pacate, multi parinti nu au un control asupra a ceea ce fac copiii lor pe internet, iar expertii trag un semnal de alarma: pericolele la care se expun preadolescentii atunci cand folosesc retelele de socializare nu sunt deloc de neglijat. De la amenintari reale, precum pericolul de a cadea in plasa unor pedofili, pana la probleme emotionale si care afecteaza stima de sine.

Iata cateva motive pentru care retelele de socializare pot fi toxice pentru copiii nostri si cum ii poate afecta timpul petrecut pe Instagram, Facebook sau TikTok.

Le afecteaza standardele legate de frumusete si statut

Perfectiunea pe care o vedem la tot pasul pe internet naste nesigurante adanci in copiii nostri. Fotografiile modelelor si ale influencerilor, perfect editate, ii fac pe copii sa creada ca frumusetea fizica este singura cale spre succes. Aceste standarde nerealiste de pe internet le afecteaza mai ales pe fete, care, inevitabil, ajung sa se compare cu modelele prezentate pe Instagram si sa se simta inferioare, sa nu aiba incredere in ele si chiar sa fie nefericite.

Ajung sa creada ca perfectiunea este prezenta la tot pasul

Viata nu este perfecta, asa cum pare pe Instagram. Noi, adultii, stim foarte bine acest lucru si avem instrumentele cognitive pentru a trece prin propriul filtru ceea ce vedem pe internet, insa copiii nu le au. "Lumea care este expusa pe Instagram este o lume ireala, rezultatul unei selectii partinitoare (aratam ce este bun si ignoram ce este rau) si plina de filtre de infrumusetare. Daca ne comparam cu aceasta lume fara sa constientizam ca este fictiva, realitatea ajunge sa fie destul de deprimanta", atrage atentia profesorul Ferran Lalueza, de la Universitatea Oberta din Catalonia.

Publicul tinta este foarte sensibil

Adolescentii au o sensibilitate mare, sunt ghidati de emotii si usor de manipulat, iar continutul prezent pe retelele de socializare ii poate influenta mai mult decat este cazul.

"La varsta la care inca ne formam personalitatea si invatam sa ne acceptam asa cum suntem, contrastul mentionat anterior poate fi devastator" – prof. Ferran Lalueza

Creeaza dependenta

Acelasi specialist explica faptul ca retelele de socializare sunt concepute astfel incat sa fim conectati cat mai mult timp si sa ne fie greu sa lasam telefonul din mana, odata ce am intrat pe Facebook sau pe Instagram. In acest sens, copiii sunt si mai afectati decat adultii, iar atunci cand incercam sa le limitam timpul petrecut pe telefon, pot ajunge sa fie tristi, chiar depresivi din cauza ca au ramas fara obiectul dependentei.

De ce sunt retelele de socializare un mediu toxic

José Ramón Ubieto, psiholog clinician si psihanalist, explica faptul ca Instagram, spre exemplu, functioneaza ca o camera goala, in care ecoul se aude din toate partile: "Daca o sa comunicati o dorinta sau o idee, de exemplu de autovatamare sau sinucidere, aceasta retea va inmulteste optiunile. Acest ecou este o intarire a propriei idei".

Cum sa ne asiguram ca adolescentii folosesc retelele de socializare in siguranta

Dr. Ubieto considera ca ar fi de ajutor eliminarea like-urilor, pentru a nu mai incuraja comparatia sociala. Desigur ca acest lucru ar duce la scaderea numarului de utilizatori, pentru ca multi dintre cei care isi fac conturi pe social media sunt in cautare de apreciere si validare, iar acestea se materializeaza in like-uri.

Este nerealist sa ne asteptam ca aceia care conduc retelele de socializare sa ia masuri pentru a descuraja utilizarea lor de catre adolescent, astfel ca specialistii considera ca solutia este in mana parintilor. Ei sunt cei care ar trebui sa limiteze accesul la telefon si la retelele de socializare pentru copiii lor. Tot ei ar trebui sa detina un control si sa verifice activitatea pe internet a copiilor, chiar cu riscul de a le invada intimitatea. Este bine sa stii cu cine se imprieteneste copilul tau, cu cine vorbeste online si, eventual cu cine isi da intalnire. Acest control poate preveni eventualele probleme care pot aparea, pentru ca parintii le pot anticipa.

FOTO: Freepik.com

Taguri Retele socializare Retele sociale copii Produse toxice

Articole recomandate

Citeste si despre