Sfaturi de la un psiholog Harvard pentru a incuraja curiozitatea copiilor

/ / Modificat: 2023-12-07
Sfaturi de la un psiholog Harvard pentru a incuraja curiozitatea copiilor

Copiii sunt curiosi in mod natural. Mintea lor iscoditoare ii determina intotdeauna sa vrea sa stie mai mult, sa investigheze si sa puna neobosit intrebari despre tot ceea ce ii intereseaza. Dar, din pacate, interesele lor trec prea des neobservate de catre adulti. Fie din cauza ritmului agitat al vietii noastre, care ne impiedica sa ne ascultam si sa ne observam cu atentie copiii, fie din cauza "oboselii" care poate aparea uneori cand ii ascultam vorbind la nesfarsit despre acelasi subiect care ii obsedeaza. Putem, de asemenea, sa evitam intrebarile lor constante despre un subiect, deoarece consideram ca nu este potrivit pentru varsta lor.

In orice caz, ignorarea preocuparilor copiilor nostri si banalizarea intereselor lor nu este cea mai buna cale de a le incuraja dezvoltarea si de a le stimula inteligenta. Dimpotriva, potrivit psihologului Susan Engel in acest articol publicat de Universitatea Harvard, parintii ar trebui sa alimenteze ideile copiilor si sa le sustina interesele cu ajutorul acestor trei strategii simple.

1. Observa-ti copilul si incurajeaza-i interesele

Conectarea cu copiii nostri pentru o perioada de timp in fiecare zi, jucandu-ne cu ei si ascultandu-i in mod activ, nu numai ca este benefica pentru dezvoltarea lor emotionala si intareste legatura noastra, dar este, de asemenea, o modalitate excelenta de a afla despre interesele lor, de a afla mai multe despre ceea ce le place si care sunt principalele lor preocupari.

In acest sens, psihologul dezvoltarii copilului ne sfatuieste sa ne observam cu atentie copiii, sa le ascultam ideile si sa-i invitam sa ne vorbeasca despre interesele lor. Putem face acest lucru prin intermediul unor intrebari de curiozitate care invita la reflectie si conversatie, cum ar fi

"Cum ti-a venit aceasta idee?",
"Cum crezi ca ar functiona asta?".
"Spune-mi mai multe despre acest subiect care iti place atat de mult",
"Ce s-ar intampla daca...?"

2. Incurajeaza explorarea (nu le da intotdeauna raspunsurile)

Atunci cand copiii nostri ne pun intrebari despre un subiect, parintii incearca adesea sa le ofere cea mai buna explicatie. Dar, desi este bine sa le clarificam indoielile, nu trebuie sa devenim obsedati daca nu avem intotdeauna raspunsul. De fapt, potrivit expertului, a admite ca nu stim ceva poate fi o oportunitate de a incuraja curiozitatea si gandirea critica la copii.

3. Nu iti fie teama sa discuti cu copilul probleme sensibile

"Ce este moartea?" "Exista Dumnezeu?" "De ce exista razboaie in lume?" "De ce se comit nedreptati?" "Care este sensul vietii?"? Exista cateva intrebari delicate pe care copiii le pun uneori si care ne lasa pe noi, adultii, fara cuvinte. Fie de teama ca raspunsul ii va rani, fie pentru ca ne gandim ca sunt prea mici pentru a intelege anumite subiecte, fie pentru ca nu suntem pregatiti sa vorbim cu ei in acel moment, multi parinti evita intrebarile copiilor lor in loc sa le adreseze deschis si cu intelegere.

FOTO: freepik.com

Taguri Psiholog copii Curiozitati copii

Articole recomandate

Citeste si despre