Studiu: telefon mobil favorizeaza obezitatea, depresia si problemele de vedere la copii

/ / Modificat: 2024-05-08
Studiu: telefon mobil favorizeaza obezitatea, depresia si problemele de vedere la copii

 

Un nou studiu scoate la iveala efectele pe care le are folosirea telefoanelor mobile de catre copii. Specialistii francezi spun ca smartphone-urile ar favoriza aparitia obezitatii si ar creste riscul de anxietate si depresie la copii. 

Riscurile folosirii telefonului de catre copii

Inca din primii ani de viata, copiii invata sa butoneze telefoanele mobile ale parintilor, avand acces la filmulete online si chiar la jocuri. In scoala primara, deja din ce in ce mai multi copii au propriul telefon mobil, in timp ce adolescentii cu greu se despart de aceste dispozitive si, in multe cazuri, putem vorbi chiar despre dependente. 

Specialistii sunt de parere ca micutii sub 3 ani nu ar trebui sa fie expusi deloc la ecrane, iar pana la varsta de 11 ani sa stea departe de telefoanele mobile. Un raport realizat de oamenii de stiinta din Franta sugereaza interzicerea telefoanelor mobile copiilor care nu au implinit 11 ani. In urma unui studiu, cercetatorii au ajuns la concluzia ca expunerea prelungita la smartphone si, in general, la ecrane, afecteaza somnul copiilor si ii predispune la o serie de afectiuni, atat oftalmologice, cat si metabolice sau psihice. 

Cercetarea a stabilit o legatura intre utilizarea smartphone-ului de catre copii si riscul crescut de obezitate, miopie, depresie si anxietate. 

Pana la ce varsta ar trebui evitat accesul la ecrane

Specialistii recomanda folosirea tehnologiei cu moderatie de catre copii si sub stricta supraveghere a unui adult. Nu le putem interzice complet accesul la dispozitive mobile copiilor, in lumea in care traim, insa ne putem asigura ca nu devin dependenti si nu acceseaza lucruri nepotrivite pentru varsta lor. 

Asadar, pana la 3 ani, copiii nu ar trebui sa aiba acces nici la telefoane, nici la televizor sau tableta. Intre 3 si 6 ani pot viziona continut educativ, in prezenta unui adult si cu moderatie. De asemenea, momentul in care vor avea propriul telefon sau propria tableta ar trebui amanat cat mai mult posibil, spun specialistii. 

Se ia in calcul, de asemenea, interzicerea calculatoarelor in crese si gradinite, in Franta. De curand, autoritatile din Marea Britanie au interzis telefoanele mobile in scoli. Masuri similare au fost luate si in Spania si Brazilia, pentru a preveni dependenta de tehnoologie in randul elevilor. 

FOTO: Freepik

 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Telefon mobil copii Depresie copii Probleme vedere copii

Articole recomandate

Citeste si despre