In primii ani ai copilariei, este obisnuit ca micutii sa se comporte impulsiv sau sa faca crize de furie atunci cand ne asteptam mai putin. Desi aceste comportamente sunt rezultatul imaturitatii si reprezinta o alta etapa in dezvoltarea lor, adultii ar trebui sa stie cum sa-i educe intr-un mod respectuos, precum si sa le ofere instrumente care sa-i ajute in controlul emotional.
Tehnica semaforului este un instrument foarte util, vizual, special conceput pentru ca micutii sa invete sa identifice anumite emotii, cum ar fi furia, mania sau anxietatea, si sa stie cum sa le regleze pentru a evita un comportament lipsit de respect fata de ceilalti si chiar fata de ei insisi.
Ce este tehnica semaforului?
Pentru siguranta lor, unul dintre primele lucruri pe care copiii trebuie sa le invete odata ce incep sa mearga, este modul in care dunctioneaza semafoarele. “E rosu? Stam si asteptam. E verde? Putem traversa!”.
In acest mod vor sti ca rosu inseamna sa stai, sa te opresti, sa astepti, iar galben sa fii atent pentru ca poate exista un pericol.
Extrapoland din modul in care functioneaza semafoarele, este usor pentru copii sa inteleaga cum sa aplice tehnica semaforului pentru a-si autoregla comportamentul:
- Semaforul rosu: ii indica copilului ca este timpul sa se opreasca, deoarece emotiile pe care le simte in acel moment (furie, manie, frustrare, nervozitate, manie...) i-ar putea determina sa nu respecte, sa agreseze alte persoane sau chiar sa se raneasca.
Pentru ca copiii sa inteleaga cand este momentul sa se opreasca, este important ca adultii sa-i invete sa identifice semnalele pe care le transmite corpul lor legate de aceste emotii. De exemplu, este normal ca pulsul sa se accelereze, respiratia sa devina agitata, tensiunea musculara, vocea ridicata, inrosirea fetei, strangerea pumnilor....
Identificarea acestor semnale ar transforma semaforul in rosu si in necesitatea de a opri.
- Semaforul galben: este momentul sa se ia distanta de situatie, sa se indeparteze de ceea ce l-a suparat sau l-a infuriat pe copil, sa respire adanc si sa incerce sa ajunga la o stare de calm.
Pentru a face acest lucru, fiecare copil va alege tehnica sau instrumentul care functioneaza cel mai bine pentru el pentru a se calma; de la respiratia profunda si constienta, la coltul calmului, meditatie, tehnici senzoriale...
Acest moment de pauza este important pentru a intelege emotiile pe care le simtim, pentru a afla ce le provoaca si pentru a le domina astfel incat sa nu ne domine.
- Semaforul verde: odata ce s-a ajuns la starea de calm, lumina verde ii indica copilului ca este timpul sa avanseze in rezolvarea problemei intr-un mod lent, echilibrat si respectuos cu sine si cu ceilalti.
Pentru ca este atat de vizuala, aceasta tehnica este conceputa in special pentru copiii prescolari, fiind foarte usor de inteles si de aplicat.
Cu toate acestea, ca in cazul oricarui alt instrument de gestionare a emotiilor, este esential si extrem de important ca adultul sa ghideze copilul in permanenta cu respect, empatie si dragoste. Pe masura ce copilul intelege si internalizeaza modul in care functioneaza tehnica semaforului, va putea sa o puna in practica singur ori de cate ori considera necesar, reusind astfel sa se opreasca inainte de a se comporta nerespectuos fata de ceilalti.
Cum sa o pui in practica?
Odata ce copilul a inteles in ce consta aceasta tehnica, vom desena mai multe semafoare din carton si le vom plasa in diferite parti ale casei, astfel incat sa fie mereu vizibile. Ori de cate ori copilul incepe sa se crispeze in legatura cu o situatie, ii vom arata semafoarele si il vom ajuta sa isi aminteasca ce trebuie sa faca in functie de fiecare culoare.
Idealul este sa anticipam tantrumul sau cauza frustrarii, deoarece daca asteptam pana cand acesta izbucneste, s-ar putea sa nu reusim sa il facem pe copil sa coopereze. In orice caz, respectul trebuie sa prevaleze intotdeauna, asa ca nu trebuie sa fortam niciodata copilul sa foloseasca tehnica semaforului daca nu doreste, deoarece nu este o pedeapsa, ci mai degraba pentru a-i oferi instrumente care il pot ajuta sa se simta mai bine.
Tine minte! Nu exista emotii negative sau pozitive
Cel mai important este sa tii minte ca nu exista emotii negative sau pozitive. Absolut toate emotiile pe care copiii, dar si noi, le simtim sunt valide si necesare. Prin urmare nu ii transmite copilului tau faptul ca exista emotii bune si emotii rele.
Copiii trebuie sa invete de la o varsta frageda sa-si asculte corpul si sentimentele si sa-si recunoasca emotiile. Doar in acest mod va invata sa le controloze si sa le faca fata.
FOTO: youtube.com